Skupi čamci propadaju u skladištu

Iako je država prije skoro tri godine nabavila dva brza čamca vrijedna skoro milion eura za potrebe inspekcija na moru, oni se ne koriste, a inspektori na more izlaze u starijim plovilima lučkih kapetanija Kotor i Bar

18633 pregleda 13 komentar(a)
Jedan od čamaca prilikom isporuke u Baru, Foto: Privatna arhiva
Jedan od čamaca prilikom isporuke u Baru, Foto: Privatna arhiva

Iako je država prije skoro tri godine nabavila nove brze čamce za potrebe Inspekcije sigurnosti plovidbe i takozvane Port State Control (PSC) inspekcije koja kontroliše strane brodove u crnogorskim vodama, ta plovila ni do danas nisu stavljena u upotrebu.

Za to vrijeme inspektori na more izlaze u plovilima lučkih kapetanija Kotor i Bar, odnosno Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), a koje same, pogotovo ljeti, imaju preveliki obim sopstvenog posla i ograničene reurse da bi uz sve to, još davale i tehničke usluge vožnje inspektora po moru.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP), koji je na čelu sistema u kojem su i lučke kapetanije i UPSUL i Inspekcija sigurnosti plovidbe i Port State Control inspekcija, “Vijestima” nisu precizno odgovorili na pitanje šta je uzrok tome da skupo plaćena brza plovila-patrolni čamci još nisu uvedena u operativnu upotrebu inspekcija na moru i zašto ti čamci i dalje propadaju uskladišteni u Baru.

Čamci su nabavljeni preko IPA projekta i u većem dijelu ih je finansirala Evropska unija.

Iz MSP su kazali “Vijestima” da je tadašnja Uprava za kapitalne projekte u okviru godišnjeg akcionog programa IPA 2017, “dana 30. novembra 2021. godine zaključila ugovor za nabavku opreme sa ugovaračem “Excelor Holding Group” iz Bugarske i Delegacijom EU u Crnoj Gori na iznos od 941.474 eura”.

“Korisnik projekta je bilo tadašnje Ministarstvo kapitalnih investicija dok je krajnji korisnik bila Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama. U junu 2023. godine ovlašćeni predstavnici Uprave za kapitalne projekte, UPSUL-a i Direkcije za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu, konstatovali su zapisnički da se čamci predaju korisniku - Direkciji za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu”, naveli su iz MSP, ne odgovorivši zašto čamci još nisu uvedeni u operativnu upotrebu i zašto inspektori sigurnosti ploviodbe, odnosno PSC inspektori sa njima nisu svakodnevno prisutni na moru.

Odrađena samo promotivna vožnja
Odrađena samo promotivna vožnjafoto: Privatna arhiva

“Ministarstvo je pokrenulo pitanje korišćenja tih čamaca i u narednom periodu donijeće se odluka o njihovom korišćenju”, saopštili su iz resora koji vodi ministar Filip Radulović (PES).

“Vijesti” nezvanično saznaju da su svi inspektori koji su radno angažovani u sistemu crnogorske pomorske uprave još u martu ove godine prošli obuku i dobili zvanične sertifikate o osposobljenosti za korišćenje dva brza RHIB čamca tipa “Tempest 900 Work” koje je napravio italijanski proizvođač Cantieri Capelli.

Riječ je o plovilima dužine devet metara, širine tri metra i težine 1.800 kilograma, pogonjenim sa pod dva vanbrodska motora Honda snage po 225 konja, a koji postižu brzinu od preko 35 čvorova. Uz čamce, nabavljena su i dva trejlera za njih i kompletna oprema neophodna da ti čamci vrše funkciju plovila za Flag State Control (Inspekciju sigurnosti plovidbe) i PSC inspekciju, kao i da u slučaju potrebe, mogu djelovati i kao brza spasilačka i plovila za hitno reagovanje u slučaju zagađenja mora u obalnim vodama.

Bonus video: