Voda dvaput skuplja za Kolašince

I pored značajnog poskupljenja, kako su kazali Vodovodu, cijene će biti i dalje među najnižim u državi. U skladu sa zakonom, biće izjednačene i cijene vode za pravna i fizička lica.

14703 pregleda 15 komentar(a)
Detalj iz centra Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz centra Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinci će naredne godine, najvjerovatnije, vodu plaćati skoro dvaput skuplje u odnosu na dosadašnje cijene, odnosno skoro 83 centa po kubiku.

Fiksni dio cijene usluge na mjesečnom nivou biće, kako je predloženo, 2,04 eura.

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (Agencija) dala je saglasnosti na predlog preduzeća Vodovod i kanalizacija za cijene usluga za javno vodosnabdijevanje i prihvatanje i odvođenje komunalnih otpadnih voda, a taj dokument je trenutno na javnoj raspravi. U skladu sa zakonom, biće izjednačene i cijene vode za pravna i fizička lica.

No, i pored značajnog poskupljenja, kako su kazali u kolašinskom preduzeću, cijene vode će biti i dalje biti među najnižim u državi. Objašnjavaju da će se, za one koji nemaju vodomjere, potrošena voda paušalno obračunavati pet kubika mjesečno po korisniku. Iz tog preduzeća podsjećaju da do cijene vode dolazi na osnovu nekoliko parmetara, kako je propisno Metodologijom za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti.

“Na osnovu Metodologije za utvrđivanje cijena usluga, po kojoj Agencija daje saglasnost na cijene, utvrđuje se cijena usluga na koje Osnivač (Skupština opštine) treba da da krajnju saglasnost. Niz eksternih faktora, na koje ne mogu uticati vodovodna preduzeća, utiče na cijene usluga. Jedan od faktora je usvajanje Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za stambeno komunalnu djelatnost koji će uticati na cijenu usluga. Moram naglasiti da se osnovni koeficijent za zarade povećao u prosjeku 70 odsto od novembra mjeseca 2023. godine”, kaže za “Vijesti” direktor Vodovoda i kanalizacije Miloš Peković.

Miloš Peković
Miloš Pekovićfoto: Dragana Šćepanović

Pored GKU, objašnjava, preduzeće se suočilo sa smanjenjem cijena za “pravna lica” od 35 odsto, a sve to je, tvrdi, u mnogome otežava poslovanje u tekućoj godini. On podsjeća da je “problematika oko cijena usluga evidentna u cijeloj Crnoj Gori”.

“Svako vodovodno preduzeće je u problemu zbog takvog načina utvrđivanja cijena, ali navedenu nadležnost su dobili uz saglasnost Vlade još prije pet godina. Evropska praksa, na osnovu koje se zasniva Metodologija Agencije odraziće se na izjednačavanje cijena za pravna i fizička lica. Ovakva praksa imaće negativan uticaj na fizička lica, dok se na pravna neće odraziti. Vodovodna preduzeća su nemoćna da utiču na sve to, jer su dužna poštovati Zakone koji prate donošenje cijena”, kaže direktor.

Ukupan broj korisnika kolašinskog vodovoda je 2.390, a planirana količina isporučene vode narede godine je 403.355 kubika.

Agencija je dala saglasnost i na preloženi cjenovnik za prihvatanje i odvođenje komunalnih otpadnih voda za narednu godinu, prema kojem će fiksni dio cijene na mjesečnom nivou biti oko 1,24 eura, a varijabilni dio cijene skoro 50 centi po metru kubnom. Ukupan broj korisnika koji su priključeni na kanalizacioni sitem u Kolašinu je 566, a količina prikupljene otpadne naredne godine planirana je na 92.542 kubika.

Gubici na kolašinskoj vodovodnoj mreži su oko 70 odsto, kazao je, krajem prošle godine za “Vijesti” Peković. On je pojasnio da je to količina prosute ili potrošene vode, koju ne može da naplati preduzeće. Prema Pekovićevim riječima, “više je razloga za tako visok procenat neprihodovane vode”. Objasnio je da smanjenje gubitaka na mreži problem koji se ne rješava u kratkom periodu, već je, tvrdi, potrebna detaljna analiza mreže i kontinuitet. Veliki broj kolašinskog vodovodnog cjevovoda star je preko 40, a jedna čak 90 godina, što uzrokuje svakodnevne kvarove na primarnom, sekundarnom i tercijarnom vodovodu.

Jedan od razloga za ogromne gubitke je i neracionalna potrošnja, veliki broj potrošača nema ugrađene vodomjere zbog čega se ogromna količina vode prosipa i troši bez kontrole. Postoji i veliki broj nelegalnih priključaka, prekomjerna potrošnja vode koja nije fakturisana već paušalno obračunata, rekao je ranije Peković.

Bonus video: