Traže novog izvođača radova za bulevar na Starom aerodromu

Objavljen javni poziv za nastavak izgradnje saobraćajnice u podgoričkom naselju

9235 pregleda 14 komentar(a)
Izgradnja Bulevara Veljka Vlahovića počela u oktobru 2020. godine, Foto: Privatna arhiva
Izgradnja Bulevara Veljka Vlahovića počela u oktobru 2020. godine, Foto: Privatna arhiva

Agencija za razvoj i izgradnju Podgorice objavila je javni poziv za nastavak izgradnje Bulevara Veljka Vlahovića u naselju Stari aerodrom.

Vrijednost nabavke za izvođenje inženjerskih i građevinskih radova je četiri miliona eura s PDV-om. Prema podacima s vebsajta za elektronske javne nabavke (cejn.gov.me), javni poziv traje do 26. avgusta, do 9.00 sati, kada je planirano i otvaranje ponuda.

Izgradnja Bulevara Veljka Vlahovića u naselju Stari aerodrom, u Podgorici, počela je krajem oktobra 2020. godine, kada je za taj posao angažovana firma “Tehnoput”.

Kako je bilo planirano, trebalo je da radovi na izgradnji 1.876 metara dugog bulevara budu završeni 25. aprila 2023. godine. S “Tehnoputem” je tada potpisan ugovor vrijedan 4,59 miliona eura s PDV-om.

Radovi, međutim, nisu završeni, a ranije su iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice kazali da je razlog tome neredovno plaćanje, korona kriza i poremećaji na tržištu.

“Tehnoputu” je, po ugovoru, trebalo da bude uplaćeno 700 hiljada u toku 2020. godine, a preostali iznos u naredne četiri godine, u skladu s odobrenim budžetom.

To je ranije “Vijestima” rekao Dragan Senić, vršilac dužnosti direktora Agencije za razvoj i izgradnju Podgorice.

Nakon što su radovi na dionici započeli u oktobru 2020, “Tehnoput” je do decembra te godine izveo radove vrijedne pola miliona eura. Senić je ranije kazao da uplate toj kompaniji u toku te godine nije bilo, a radovi su podgoričkoj firmi plaćeni tek u februaru i martu naredne godine.

Kako je budžetom iz 2021. za te radove bilo predviđeno 700 hiljada, radovi do maja iznosili su 957 hiljada eura, a dug od preostalih 257 hiljada te godine nije izmiren, “Tehnoput” je, kazali su ranije iz Agencije, radove obustavio u junu.

Taj dug, prema riječima vršioca dužnosti direktora Agencije, isplaćen je u februaru 2022. godine, dok je za tu godinu iz budžeta izdvojeno pola miliona eura, što za tri godine čini ukupno 1,2 miliona eura, ili gotovo 27 odsto od ugovorene vrijednosti.

“Tehnoput” je izgradnju pretprošle godine opet obustavio, nakon što je izveo radove do vrijednosti od 1,2 miliona. Iz te firme, ranije je rekao Senić, Agenciji je saopšteno da su “pripremili predloge kojima bi se produžio rok za kraj radova i izmijenio ugovor zbog enormnog rasta cijena”. Radovi su se, pojasnio je Senić ranije, odvijali u jeku pandemije koronavirusa, što je uz rat u Ukrajini poremetilo tržište građevinskih materijala.

“Tehnoput” se, kako je kazao, u toku 2022. godine obraćao Agenciji i radi izmjene vrijednosti radova i produžetka roka do kraja 2023. godine. Senić je tada rekao i da su te zahtjeve proslijedili Upravi za javne radove, ali da im je rečeno da “nisu kompetentni” da se na njih izjasne.

Rebalansom budžeta iz 2022. za radove je predodređeno još 667 hiljada eura, odnosno ukupno 1,2 miliona, pa je ugovor s izvođačem zaključen u decembru te godine, nakon čega je, kazao je Senić ranije, novac i uplaćen.

Nakon odobravanja novca, do maja 2023, kako je tada rekao, “Tehnoputu” je upućeno više urgencija da radove otpočne i intenzivira.

Ugovor s firmom “Tehnoput”, međutim, raskinut je početkom februara 2024, a iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice nedavno su TV Vijesti kazali da je Agencija aktivirala bankarske garancije, za povraćaj avansa u iznosu od 616 hiljada i činidbene garancije od 142 hiljade eura.

“Mi taj novac tražimo da se vrati, ako banka ne bude vratila taj novac zato što je dala garancije, naravno uslijediće tužbe”, rekao je početkom juna Senić.

Prema javnom pozivu za nastavak izgradnje Bulevara Veljka Vlahovića, ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 180, niti duži od 210 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Bonus video: