Sklonište za napuštene životinje u Podgorici pod ključem još mjesec

Podgoričkom azilu produžena mjera kojom se zabranjuje prijem novih pasa

3795 pregleda 0 komentar(a)
Iz Skloništa za napuštene životinje na Koniku, Foto: Čistoća
Iz Skloništa za napuštene životinje na Koniku, Foto: Čistoća

Sklonište za napuštene životinje na Vrelima ribničkim, u naselju Konik, u Podgorici, još mjesec neće moći da prima nove pse.

To je juče “Vijestima” rekao rukovodilac Skloništa Bojan Asanović.

Prema njegovim riječima, rješenje o daljoj zabrani donijeli su inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UPHVFP), a taj status može biti produžen i u septembru.

Skloništem za napuštene životinje na Vrelima ribničkim upravlja komunalno preduzeće “Čistoća”.

Skloništu su, zbog pojave zarazne bolesti parvoviroza, proteklih mjesec dana bile zabranjene posjete, pa i one sa ciljem udomljavanja, kao i prijem novih štenaca.

Nakon pojave parvoviroze, inspektori Uprave su 21. juna izvršili inspekcijski nadzor i rješenjem definisali niz radnji i mjera, koje je podgorička “Čistoća” bila dužna da sprovede sa ciljem sprečavanja širenja zaraze.

“S tim u vezi, obavještavamo građane da su, između ostalog, u narednih 30 dana: zabranjene posjete skloništu, prijem novih štenadi, prijem posjetilaca sa ciljem udomljavanja (isto će se sprovoditi posredstvom volontera koji će imati pristup skloništu)”, rekli su tada iz tog komunalnog preduzeća, koje vodi Denis Hot.

Inspekcijski nadzor izvršen je nakon apela volontera skloništa.

Volonteri su, putem društvenih mreža, javnost informisali i o daljem statusu skloništa i da će ono biti zatvoreno još mjesec.

Pored ostalo, naveli su da tokom proteklih mjesec nijedan pas nije udomljen, da nije iskorištena prilika da se stvori povjerenje u sklonište, da nisu u međuvremenu, kao podnosioci prijave, ni informisani o ishodu inspekcijskog nadzora...

Iz “Čistoće” su prije desetak dana saopštili da su tokom juna i jula, usljed parvo virusa, u skloništu uginula 23 štenca, a da je od početka godine, u skloništu uginulo 30 pasa.

Iz veterinarske ambulante “Montvet”, koja ima godišnji ugovor za pružanje veterinarskih usluga sa “Čistoćom”, ranije su pojasnili da je parvo virus veoma zarazan i da se veoma teško može kontrolisati u skloništu.

“Taj virus je veoma otporan i u zemlji može da ostane i do šest mjeseci, pa i godinu dana”, rekli su tada i dodali i da je preporuka Svjetskog udruženja veterinara male prakse da se virus suzbija eutanazijom zaraženih štenadi u prihvatilištima.

Iz “Montveta” su tada rekli i da sklonište nema poseban karantin za štenad, te da bi, da postoji, on morao da bude van skloništa.

Bonus video: