Talentovanim đacima 118 stipendija

Konkursi Ministarstva prosvjete za stipendije učenicima i studentima i studentske kredite

5829 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo oglasilo 450 studentskih stipendija i 3.400 kredita, Foto: BORIS PEJOVIC
Ministarstvo oglasilo 450 studentskih stipendija i 3.400 kredita, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore (MPNI) objavilo je konkurse za dodjelu stipendija talentovanim učenicima, najboljim studentima, kao i studentskih kredita za školsku, odnosno studijsku 2024/2025. godinu.

Konkurs za dodjelu stipendija talentovanim učenicima je namijenjen đacima koji su postigli izuzetne rezultate u školi ili na takmičenjima. Stipendije se dodjeljuju s ciljem podrške daljem razvoju njihovih talenata i postignuća​. MPNI će dodijeliti 118 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, od čega 45 talentovanim učenicima 7. 8. i 9. razreda iz prirodne, društvene i umjetničke grupe predmeta.

Talentovanim učenicima druge i narednih godina srednje škole biće dodijeljeno 60 stipendija, od čega je 20 iz prirodne, društvene i umjetničke grupe predmeta.

“Talentovanim učenikom smatra se učenik koji iz pojedinih nastavnih predmeta, odnosno oblasti, pokazuje naročiti smisao, interes, radoznalost i sposobnost za misaone i stvaralačke procese i postiže izvanredne rezultate, a ima opšti uspjeh najmanje vrlo dobar”, kazali su iz MPNI.

Redovnim učenicima druge i narednih godina stručne škole koji imaju opšti uspjeh najmanje dobar i koji se obrazuju po obrazovnom programu za deficitarne kvalifikacije biće dodijeljeno 13 stipendija.

Obrazovni profili za deficitarne kvalifikacije, za školsku 2024/2025. godinu, su vodoinstalater, izvođač građevinskih radova, pekar, instalater termotehničkih sistema i poljoprivredni proizvođač.

Rok za podnošenje zahtjeva je od 7. oktobra do 20. oktobra 2024. godine.

Otvoren je i konkurs za dodjelu stipendija najboljim studentima osnovnih, master i doktorskih studija za studijsku 2024/2025. Te stipendije su namijenjene studentima koji su postigli visoke akademske rezultate sa ciljem nagrađivanja njihovih napora i podsticanja daljeg akademskog uspjeha.

Kako se navodi u konkursu, biće opredijeljno 70 stipendija studentima prirodnih nauka, 80 tehničko-tehnoloških nauka, 40 studentima medicinskih nauka, 30 studentima poljoprivrednih nauka, 113 studentima društvenih nauka, 50 studentima humanističkih nauka, 20 licima s invaliditetom i 47 za deficitarna zanimanja.

Ministarstvo će dodijeliti i 47 stipendija studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za nastavu, kao što su oblasti matematike - 7 stipendija, fizike - 6 stipendija, hemije - 6 stipendija, IT studijski programi (računarstvo i informacione tehnologije) 16 stipendija, razredna nastava - 6 stipendija i predškolsko obrazovanje i vaspitanje - 6 stipendija.

Rok za podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendija je od 1. oktobra do 30. oktobra 2024. godine.

MPNI je objavio konkurs za dodjelu 3.400 studentskih kredita za studente koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

Namijenjeno je 810 kredita studentima prve godine osnovnih studija, 1.520 kredita studentima starijih godina osnovnih studija i 590 kredita studentima dvogodišnjih master studija.

Studentima crnogorskim državljanima koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore dodijeliće se 140 kredita za studente prve godine osnovnih studija, 310 kredita studentima starijih godina osnovnih studija i 30 kredita studentima dvogodišnjih master studija.

Rok za podnošenje zahtjeva za dodjelu studentskog kredita je od 1. oktobra do 30. oktobra 2024. godine.

Detalji o konkursima, uključujući uslove prijave, potrebnu dokumentaciju i rokove, mogu se pronaći na zvaničnoj web stranici MPNI.

Bonus video: