Kolašin tretirati kao i primorske gradove

Saobraćajne gužve nastale otvaranjem tunela Klisura kontroliše zanemarljivo mali broj policajaca, iz skupštinskog odbora zatražena da se taj broj poveća i smanji haos

4554 pregleda 5 komentar(a)
Problemi još veći tokom sezone, Foto: Dragana Šćepanović
Problemi još veći tokom sezone, Foto: Dragana Šćepanović

Uprkos tome što je ljetnja turistička sezona u toku, a otvaranje tunela Klisura na putu Kolašin - Berane donijelo nove saobraćajne probleme, samo devet policijskih službenika u kolašinskom Odjeljenju bezbjednosti (OB) ukupno je angažovano na poslovima kontrole i regulisanja saobraćaja i održavanja javnog reda i mira.

Takvo stanje u skupštinskom Odboru za planiranje i uređenje prostora i komunalno stambenu djelatnost vide kao problematično, pa su se čuli predlozi da lokalna izvršna vlast traži od resornog ministarstva da se, kada je riječ o broju angažovanih policajaca, “Kolašin tretira kao i primorski gradovi”.

To bi, objašnjavaju, otvorilo mogućnost za više policajaca zaduženih za kontrolu saobraćaja.

Kako su “Vijestima” kazali u Upravi policije, policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti Sjever - OB Kolašin, pored ostalih aktivnosti, koje su im u nadležnosti, “sve raspoložive kapacitete usmjeravaju i na svakodnevne saobraćajne kontrole i regulisanje saobraćaja”.

“Područje kolašinske opštine je interesantno sa aspekta tranzitnog saobraćaja kroz Crnu Goru, prema sjeveru i prema jugu Crne. Otvaranjem tunela Klisura veliki broj stanovnika sjevernih opština, osim Bijelog Polja i Mojkovca, koristi taj putni pravac za odlazak i dolazak prema Podgorici. Naročito u toku turističke sezone taj pravac predstavlja tranzit iz pravca Republike Srbije. U svrhu pružanja ispomoći OB Kolašin, povremeno se angažuju kadrovski kapaciteti iz drugih organizacionih jedinica koje obuhvata Regionalni centar bezbjednosti Sjever”, kazali su iz Uprave policije.

Kolašinski policajci, pored kontrole saobraćaja od grada do tunela Klisura, zaduženi su za još tri putna pravca. Kontrolišu magistralu prema Podgorici i Mojkovcu, kao i put od Kolašina do Mateševa, to jest do auto-puta.

Ovih dana intenzivnije, u saradnji sa kolegama iz Berana, kontrolišu teretni saobraćaj kroz tunel Klisura, pa je veliki broj kamiona vraćen i usmjeren na magistralu, a onima koji su ipak prošli tunel pisane su kazne.

Skupštinski Odbor je donio, između ostalog i zaključak, da se uputi urgencija Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu saobraćaja “da se striktno poštuju odluke o zabrani teretnog tranzitnog saobraćaja kroz Kolašin i tunel Klisura. Zaključak sadrži i zahtjev da se prekršioci najstrože kažnjavaju. Odbornici su zadužili predsjednika Opštine Petka Bakića da “intenzivira razgovore sa ministrom saobraćaja, kako bi se put od Mateševe do Kolašina, pa do Berana, kroz tunel na Bjelasici, proglasio regionalnim”.

Bonus video: