Podgorička "Čistoća" kupuje kontejnere da izoluje štenad

U podgoričkoj “Čistoći” kažu da su sproveli sve mjere koje je, zbog pojave parvo virusa, naložila veterinarska inspekcija. U toku je pribavljanje ponuda za budući karantin za mlade pse

8877 pregleda 3 komentar(a)
Sklonište za napuštene i izgubljene životinje, Foto: Čistoća Podgorica
Sklonište za napuštene i izgubljene životinje, Foto: Čistoća Podgorica

Podgorička “Čistoća” sprovešće jednostavnu nabavku i na taj način obezbijediti poslovne kontejnere, koji će biti namijenjeni za smještaj, odnosno izolaciju štenadi u Skloništu za napuštene životinje na Vrelima ribničkim, u naselju Konik.

Kako bi u budućnosti spriječili širenje zaraznih bolesti, kontejnere za izolaciju štenadi postaviće u krugu skloništa, ali van dijela gdje su sadašnjih boksevi i ambulanta.

To su “Vijestima” rekli iz “Čistoće”, u okviru koje je posluje Sklonište za napuštene životinje.

“Odbor direktora donio je odluku kojom se Društvu odobrava sprovođenje postupka jednostavne nabavke poslovnih kontejnera sa pratećom opremom, koji će biti namijenjeni za smještaj-izolaciju štenaca, a trenutno smo u fazi pribavljanja ponuda i odmah po okončanju ove procedure realizovaće se nabavka istih”, kazali su juče.

Sklonište je, nakon pojave zarazne bolesti parvoviroza, proteklih mjesec dana bilo zatvoreno za posjete, pa i one sa ciljem udomljavanja, a zabranjen je bio i prijem novih štenaca. Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UPHVFP), međutim, produžili su taj rok i ranije mjere na još 30 dana, a rukovodilac Skloništa, Bojan Asanović, prije dva dana “Vijestima” je rekao da je moguće da bude produžen i još mjesec.

Iz tog Društva, ali ni iz Glavnog grada, ni Uprave za veterinu, nisu javnost informisali da su mjere produžene, već su o tome na društvenoj mreži Facebook objavili volonteri.

23 štenca uginula su u podgoričkom Skloništu za napuštene životinje tokom juna i jula, od posljedica zarazne bolesti parvoviroza

Iz “Čistoće” tvrde da su sve mjere koje je inspekcija ranije naložila, i sprovedene.

“Shodno proceduri, povodom učestalih slučajeva pojave parvoviroze štenadi u Skloništu za napuštene i izgubljene kućne ljubimce u Podgorici, inspektori Uprave izvršili su 21. juna inspekcijski nadzor i rješenjem definisali niz radnji i mjera, koje se u periodu od 30 dana trebaju sprovesti sa ciljem sprečavanja širenja parvo virusa. Najvažnije mjere su zabrana posjeta Skloništu; prijem novih štenadi; prijem posjetilaca sa ciljem udomljavanja (isto će se sprovoditi posredstvom volontera koji imaju pristup Skloništu). Sve navedene mjere su sprovedene kako je i naloženo, sa ciljem što bržeg rješavanja nastale situacije”, rekli su juče “Vijestima”.

Kako su dodali, “svakodnevno se vrši dezinfekcija površina”.

“A u saradnji sa veterinarima i volonterima, radili smo sve da pružimo pomoć životinjama koje su zaražene parvo virusom”, rekli su iz “Čistoće”.Po prijavi volontera, prošlog mjeseca izvršen je inspekcijski nadzor.

Na pitanje kada očekuju da se situacija u skloništu može vratiti u normalu, kazali su da sada preduzimaju mjere kako bi riješili situaciju, “a uključivanje ljudi iz struke, volontera i svih relevantnih adresa, rezultiralo je stanjem koje je trenutno zadovoljavajuće”.

“A svi dalji koraci se planiraju isključivo sa ciljem dobrobiti životinja i unaprjeđenja uslova u Skloništu”, navode u odgovoru.

Dodali su i da je sprovođenje mjera “cilj da se iskorijeni parvo virus i pojava drugih zaraznih bolesti”, ali i da se u budućnosti, “zbog velikog protoka pasa može desiti sporadična pojava parvo virusa u Skloništu”.

Na dan inspekcijskog nadzora, 21. juna, u Skloništu je, kako su kazali, bilo 167 pasa, od toga 130 odraslih i 37 štenaca. Na dan 25. jul, kad su “Vijesti” uputile pitanja, u Skloništu su bila zbrinuta 182 psa, od kojih 169 odraslih i 13 štenaca.

Tokom juna i jula, od posljedica parvo virusa, uginula su 23 štenca. Iz “Čistoće” su rekli da je od tog broja, u periodu od kad je izvršen inspekcijski nadzor (21. jun), uginulo 17 štenaca.

Udomljena četiri psa

Volonteri su na društvenim mrežama objavili da tokom proteklih mjesec dana, dok su na snazi bile mjere koje je naložila inspekcija, nije bilo udomljenja.

Iz “Čistoće” tvrde da su tokom proteklog mjeseca iz Skloništa udomljena četiri psa.

“Na način što su zainteresovani građani-udomitelji pse preuzimali ispred Skloništa, gdje su i potpisivali dokumentaciju neophodnu za udomljavanje, a proces udomljavanja će se ustaljenom procedurom nastaviti odmah po okončanju perioda trajanja propisanih mjera”, rekli su “Vijestima”.

Bonus video: