Požar se proširio na Paštrovsku goru: Vatra "guta" šumu i nisko rastinje, vatrogasci ne mogu da priđu

Za sada nisu ugrožena naselja i budvanski vatrogasci danonoćno su na terenu kako bi spriječili širenje požara na naseljeni dio

17931 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Veliki požar koji je izbio prije tri dana na granici budvanske i cetinjske opštine, proširio se na Paštrovsku goru, a vjetar potpomaže da vatra "guta" šumu i nisko rastinje te se širi i dalje.

Vatrogascima iz obje opštine nemoguće je prići, jer gori nepristupačan teren, te je gašenje jedino moguće avionom.

Za sada nisu ugrožena naselja i budvanski vatrogasci danonoćno su na terenu kako bi spriječili širenje požara na naseljeni dio.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Budve Dragan Božović kazao je "Vijestima" da je uputio poziv Direktoratu za vanredne situacije da avion bude angažovan u gašenju.

Kako ističe gori nepristupačan teren, te ne mogu vozilima da priđu.

"Dvije ekipe od po deset vatrogasaca sa vozilima su na terenu, jedna kod manastira Duljevo i Rustovo, a druga na lokaciji Lipa kod Brajića. Vatra je daleko od naseljenog dijela, a vatrogasci su na terenu kako bi pravovremeno reagovali", kazao je on.

Paštrovići požar
foto: Privatna arhiva

Mještani Paštrovića apeluju za pomoć u cilju angažovanja avijacije zbog nedostatka ljudstva i srestva u gašenju požara na Paštrovskoj gori gdje su ugrožene brojne crkve i manastiri, bogata flora i fauna, guste šume, hajking staze, stari katuni i torovi, i na tim mjestima vatrogasci ne mogu da pristupe.

"Takođe, ako se sada ne zaustavi požar na planini, biće ugrožen i park svjetlosnih iluminacija Lightland koji predstavlja važnu turističku atrakciju. pPožar se kreće u pravcu Crmnice i Petrovca, opasnost prestavlja dolazeća bura koja će dva dana požar nepredvidljivo vodit tako da opasnost i za sela Kuljača, Rustovo, Rađenovici... manastir Duljevo, Rustovo, sveti Spiridon koje za sada vatrogasna služba drži pod kontrolom, ali zbog terena keliju sveti Stefan Dečanski", piše u apelu mještana.

Bonus video: