Održana 50. jubilarna "Lastovska fešta"

Fešta je počela na platou ispred crkve nastupom Glazbeno-prosvjetnog društva “Tivat”, a nastavljena kolom Bokeljske mornarice kojeg su izveli članovi tivatske podružnice

4823 pregleda 4 komentar(a)
Foto: CG News
Foto: CG News

Pedeseta, jubilarna “Lastovska fešta” održana je u sinoć ispred župne crkve Sv. Marije i Doma kulture ”Ilija Marković” u Gornjoj Lastvi.

Fešta je počela na platou ispred crkve nastupom Glazbeno-prosvjetnog društva “Tivat”, a nastavljena kolom Bokeljske mornarice kojeg su izveli članovi tivatske podružnice.

Marija Nikolić ispred Kulturno zavičajnog društva Napredak Gornja Lastva koje je organizator ove tradicionalne pulko-turističke fešte, podsjeća da je riječ o jednoj od najstarijih manifestacija u Tivtu koja se po tradiciji održava prve subote u avgustu.

"Pedeset godina godina 'Lastovske fešte' nije mali jubilej i mislim da je važan njen kontinuitet pogotovo jer okuplja ljude koji su porijeklom iz ovog sela a koji više ne žive tu. Važna je i zbog očuvanja tradicije kao i promocije samog mjesta jer privlači i veliku pažnju turista", kazala je Nikolić.

Ona podsjeća da je prva fešta organizovana u čast završetka radova na uređenju puta za Gornju Lastvu i od tada se tradicionalno održava. Kao što je datum održavanja tradicionalan, tako je i program fešte uvijek isti.

Lastovska fešta
foto: CG News

"Bez te dvije kulturne institucije grada - Glazbeno prosvjetnog društva i Bokeljske mornarice, fešta nebi ni postojala. Oni su ono po čemu je fešta prepoznatljiva. Fešta je danas kao neki praznik, svi znaju da je u prvoj sedmici avgusta i nadam se da će trajati i narednih pedeset godina", ističe Nikolić.

U kontekstu manifestacije “Dani pejzaža” koja se takođe kontinuirano ljeti odvija u Gornjoj Lastvi, do kraja avgusta očekuje nas još nekoliko programa, a posvećene čuvare ovog starog bokeljskog sela posebno raduje što se Gornja Lastva našla i na mapi pozornica i novoustanovljenog “Tivat Music Festivala”, u okviru kojeg će ponovo biti domaćin već narednog ponedjeljka.

Lastovska fešta
foto: CG News

Ipak, pored rastućeg kvaliteta programa koji se organizuju u selu, “Lastovska fešta” ostaje najbitniji i najpopularniji program.

Za dobru zabavu na fešti bio je zadužen muzički sastav ”Trend bend” iz Kostanja iznad Omiša, uz tradicionalnu ugostiteljsku ponudu. “Lastovskoj fešti” prisustvovao je veci broj mještana i turista kao i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić koji je ušao u kolo Bokeljske mornarice.

Organizator “Lastovske fešte” je Kulturno zavičajno udruženje “Napredak” iz Gornje Lastve uz podršku Opštine i Turističke organizacije Tivat.

Bonus video: