Završena blokada tunela Sozina, mještani poručili - ispunjenje zahtjeva ili slijede višesatni protesti

Saobraćaj ka primorju se tokom blokade odvijao preko Paštrovske gore

40136 pregleda 55 reakcija 55 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić
Ažurirano: 04.08.2024. 19:53h

Mještani Virpazara, Crmnice i okolnih sela blokirali su tunel Sozina. Oni protestuju na skretnici za tunel u Virpazaru.

Protest obezbjeđuje policija koja je zaustavila saobraćaj sa obije strane tunela.

Blokada je počela u 17 časova i trajala jedo 18 časova.

Saobraćaj ka primorju se odvijao preko Paštrovske gore, što su okupljeni građani na prethodnim protestima dozvoljavali tek posle sat vremena.

Organizatori su "Vijestima" kazali da su sredinom nedjelje predali zahtjeve i smjernice za rješavanje aktuelnog problema prolaska kroz tunel kompaniji "Monteput" i Opštini Bar.

Aleksandar Plamenac je ispričao da će protest trajati sat vremena, simbolično, jer žele nadležnima da daju priliku da u narednim danima preduzmu konkretne korake u skladu sa zahtjevima.

blokada Sozina
foto: Marija Pešić

Ukoliko se to ne desi, ispričao je on, oni će nastaviti sa višečasovnim protestima i blokadom tunela.

"Dajemo priliku da se u narednim danima potpiše jedan kvalitetan ugovor. Predlog dopuna Zakona o putevima nije imao podršku u parlamentu, mi smo odmah iskazali negodovanje. Neki su nas razočarali, neki su nas zbunili, nije nam jasno zašto su neki najavili podršku pa je ona izostala", poručio je Plamenac.

Njemu nije jasno zašto je iko protiv toga da oni dobiju povlastice za prolazak kroz tunel. Oni misle da ovdje nema nikakve diskriminacije i da je njihov primjer jedinstven u Crnoj Gori.

"Od strane "Monteputa" je traženo da se preciziraju naši zahtjevi što smo mi i učinili i dostavili prije nekoliko dana ali odgovora još nema", poručio je i istakao da očekuju da se Opština Bar, "Monteput" i Vlada Crne Gore hitno uključe u rješavanje ovog problema.

blokada Sozina
foto: Marija Pešić

Od tog državnog preduzeća traže da ulaže u zajednicu u kojoj posluje i da zaposli Crmičane.

Miloš Petranović je kazao da povećane subvencija za prolaz kroz tunel za Crmničane koje je najavio gradonačelnik Bara, Dušan Raičević, nije trajno i dobro rješenje.

"Tražimo trajno rješenje, potpisivanje ugovora, dokument kojim će se obavezati Vlada Crne Gore i Monteput da Crmničanima obezbijede besplatan prolaz kroz tunel", zaključio je on.

Organizatori su istakli da u ovom procesu žele da maksimalno sarađuju sa institucijama, da su im pružili više prilika da rade u interesu građana Bara i Crmnice, te da žele da spriječe sve moguće zloupotrebe.

Zaključili su da se političarima ne može vjerovati, jer pričaju jedno a rade drugo, zbog toga pozivaju nadležne na odgovornost jer je "Crmnica mnogo dala opštini Bar i Crnoj Gori".

Traže neograničen besplatan prolaz za građane koji žive sjeverno od rampe Sozine, odnosno Crmničane i stanovnike Virpazara, Ostrosa i okolnih sela kao i barem jedan besplatan prolaz dnevno za građane Bara sa južne strane rampe koji dolaze u Crmnicu zbog posla, brige o imanju ili porodici i drugih razloga.

Bonus video: