Vrtić "Sunce" u Virpazaru neće biti zatvoren: Nastavljaju sa radom za osmoro djece

Otvaranje jaslene vaspitne grupe do sada nije razmatrano jer ne postojI neophodan broj djece ovog uzrasta za formiranje grupe od jedne do tri godine

10553 pregleda 1 komentar(a)
Nastavlja sa radom: Vrtić u Virpazaru, Foto: Vukosava Ivanović Mašanović
Nastavlja sa radom: Vrtić u Virpazaru, Foto: Vukosava Ivanović Mašanović

Roditelje djece koja pohađaju vrtić “Sunce” u Virpazaru zabrinuti su zbog potencijalnog zatvaranja vrtića zbog malog broja djece. Tim povodom obraćali su se i nadležnim institucijama. Iz uprave vrtića “Vijestima” su kazali da nema razloga za brigu, te da vrata vrtića ostaju otvorena.

U dopisu koji su roditelji iz Virpazara poslali ministarki prosvjete, nauke i inovacija, Anđeli Jakšić Stojanović, piše da imaju problema jer im nije omogućen cjelodnevni boravak kao što je to bio slučaj prošle godine i kako piše u ugovoru koji su potpisali sa vrtićem “Vukosava Ivanović Mašanović” iz Bara, čiji je vrtić “Sunce” područno odjeljenje.

“Pri upisivanju naše djece u ovaj vrtić tada, direktorica vrtića dala nam je veoma ljubazne usmene garancije da će vrtić raditi najmanje do 14 i 30 i da će program u njemu biti cjelodnevni boravak, kao što je bilo i prethodne godine, čim školski prevozi počnu da razvoze djecu. Međutim, čim su djeca počela da pohađaju vrtić i kad je prošla prva sedmica u kojoj smo bili strpljivi da djecu uzimamo iz vrtića oko 12 sati zato što je jedna vaspitačica, a ne dvije, kako bi po pravilu bilo obavezno,” ispričali su roditelji.

Naglasili su da je vrtić tada zakonski potpadao pod program cjelodnevnog boravka djece, a druge vaspitačice nije bilo pa su se pobunili zbog ovakvog načina rada i sazvan je roditeljski sastanak nakon jednog mjeseca ovakvog rada a oni su platili punu cijenu za boravak svoje djece u vrtiću.

Problem druge vaspitačice

Neki od njih ne bi upisali djecu u vrtić pod ovim uslovima, istakli su. U dopisu su prenijeli i utiske sa tog roditeljskog sastanka i napisali da im je direktorica kazala da ne može da obezbijedi trenutno drugu vaspitačicu, te da su drugi vrtići sa više djece prioritetniji za raspoređivanje vaspitačica jer je njih devet na bolovanju.

“Ponudila nam je usmeno, ponovo, opciju da vrtić ostane da radi na isti način ili da ga predefinišu na poludnevni boravak i da plaćamo 25 eura umjesto 50 eura za isto vrijeme za koje smo prvog mjeseca platili 50. Roditelji su tad pristajali na varijantu da vrtić počinje kasnije da radi, oko 8, i da radi makar do 14 pa da ostane puna cijena. Direktorica je, ponovo, veoma slatkorječivo i ljubazno, obećala da će uraditi sve da se to ostvari kad se konsultuje sa Ministarstvom prosvjete”, navode roditelji iz Virpazara.

Međutim, tvrde oni, brzo je stigao njen odgovor mejlom u kojem je pisalo da će vrtić od tada biti na poludnevnom programu zbog nedovoljnog broja upisane djece. Roditelji su bili veoma razočarani ali makar dijelom zadovoljni što neće morati da plaćaju duplu cijenu za iste usluge kao i do sada.

“Kako su se tokom zimskih mjeseci, djeca razbolijevala, što je sasvim normalno, životno stanje i u drugim vrtićima, direktorica je počela da nam poručije indirektno da će se vrtić zatvoriti zbog malog broja djece koja dolaze u vrtić, često to nije bilo preko troje u tom periodu”, prepričali su oni i dodali da su zbog toga bili revoltirani i iznudili su roditeljski sastanak.

Direktorica im, kako oni tvrde, tada citirala pravilnik u kojem objašnjavao kako vrtić mora da se zatvori, a roditelji nisu pristajali na to.

Oni posebno ističu da im je vrtić u Virpazaru prijeko potreban jer je to jedini edukativni i socijalni sadržaj za djecu predškolskog uzrasta u tom ruralnom području koji im zamjenjuje i nasušno potrebnog logopeda, psihologa, pedagoga...

Znaju, kako su napisali ministarki, da u drugim opštinama postoje vrtići sa manjim brojem djece. Roditelji traže da se u ovom vrtiću vrati cjelodnevni boravak djece kao i da se osnuju jaslice.

Oni su sličan dopis poslali i predsjedniku opštine Bar, Dušanu Raičeviću, u kojem od njega traže da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete utiče na rješavanje njihovih problema. “Vijestima” su kazali da su se nadležnima obratili sredinom jula ali odgovor još uvijek nijesu dobili.

Nastavljaju sa radom, ali bez jaslica

Iz uprave vrtića “Vukosava Ivanović Mašanović” redakciji su kazali da je primarni cjelodnevni program bio ponuđen roditeljima na upisu za školsku 2023/2024. godinu za jedinicu “Sunce”.

Upisna komisija je primila sedam prijava i formirala mješovitu, vrtićku vaspitnu grupu za kalendarski uzrast od tri do šest godina, ispričali su i dodali da uvidom u listu prisutnosti djece za septembar 2023. godine, konstatovano je da je prosjek dolaznosti samo petoro djece.

“Zbog malog broja upisane i dolazeće djece, od oktobra 2023. godine vaspitno-obrazovni rad u vaspitnoj jedinici “Sunce” se realizuje u poludnevnom trajanju, a shodno tome, roditelji upisane djece od tada plaćaju iznos propisan za poludnevni program, odnosno 25 eura mjesečno. Ove godine dolaznost je bila od troje do šestoro djece”, kazali su iz vrtića.

Za narednu školsku 2024/2025. prijavljeno je osmoro djece vrtićkog uzrasta. Otvaranje jaslene vaspitne grupe u ovoj vaspitnoj jedinici, koja funkcioniše u prostorijama OŠ “Jovan Tomašević” u Virpazaru, kako su naveli, do sada nije razmatrano jer ne postoje tehnički uslovi i neophodan broj djece ovog uzrasta za formiranje grupe djece od jedne do tri godine.

Tvrde da uprava vrtića ni u jednoj vrsti komunikacije sa roditeljima, bilo to putem oglasne table, Vajber grupe, Fejsbuka i web stranice ustanove, niti u svakodnevnoj komunikaciji sa vaspitačicom, nije uputila informaciju o bilo kakvoj mogućnosti zatvaranja vrtića “Sunce”.

Bonus video: