Italijani prate slučaj ruske državljanke

Inga Pelinygra, koja je u Italiji ostvarila politički azil, uhapšena je na aerodromu u Podgorici 22. jula

11417 pregleda 43 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ambasada Italije u Podgorici, ako to bude zatraženo, učestvovaće na saslušanjima na suđenju ruskoj državljanki Ingi Pelinyagra, u ulozi posmatrača.

To su “Vijestima” rekli iz italijanskog Ministarstva vanjskih poslova, na upit o državljanki Ruske Federacije, kojoj je Italija u maju ove godine dodijelila politički azil.

Inga Pelinyagra je, po potjernici ruskog centra Interpola, 22. jula uhapšena na aerodromu u Podgorici.

Njen suprug Maksim tada je “Vijestima” kazao da Inga od policije nije dobila potvrdu koja dokazuje i pojašnjava rusku Interpol potjernicu. Kako je rekao tada, Inga je rođena u Ukrajini, ima pasoš Ruske Federacije, a u Italiji je ostvarila politički azil.

“Od početka, italijanska ambasada u Podgorici pažljivo prati situaciju u koordinaciji sa Ministarstvom vanjskih poslova. Ambasada je održavala blizak kontakt sa porodicom privedene i obezbijedila joj spisak pravnih zastupnika. Dana 25. jula, zamjenik šefa misije posjetio je pritvorsku ustanovu u kojoj se nalazi gospođa Pelinyagra. Zbog posebnog statusa državljanke, italijanska ambasada u Podgorici će nastaviti da pažljivo prati slučaj, pružajući neophodnu konzularnu pomoć i učestvujući kao posmatrač na saslušanjima, ukoliko bude zatraženo”, rekli su “Vijestima”.

Dva dana po hapšenju, advokat Dalibor Tomović uložio je Višem sudu u Podgorici žalbu na odluku o određivanju ekstradicionog pritvora Ingi Pelinyagra.

Viši sud u Podgorici odbio je prije dva dana tu žalbu, a iz Akcije za ljudska prava (HRA), nevladine organizacije koja obezbjeđuje pravnu pomoć Ingi Pelinyagra, saopštili su da je produženje ekstradicionog pritvora Ingi Pelinyagra “proizvoljno, jer sud nije uzeo u obzir njen izbjeglički status”.

“Viši sud u Podgorici je podržao stav sudije za istragu o određivanju pritvora, smatrajući da je on opravdan postojanjem međunarodne potjernice koju je Rusija raspisala za Pelinyagrom zbog navodne finansijske prevare, dok je opasnost od bjekstva vidio u njenom ruskom državljanstvu. Sud se pri donošenju odluke nije ni osvrnuo na njen izbjeglički status, koji je međunarodnog karaktera i koji Crna Gora ima obavezu da poštuje”, saopštili su iz HRA.

Kako su dodali, Viši sud je za sada odlučivao samo o pritvoru Pelinyagra, dok još nije cijenio i ispunjenost uslova za njeno izručenje (ekstradiciju) Rusiji.

“Donošenje ovog rješenja se očekuje u narednih 30 dana. Ekstradicioni organi Crne Gore, Viši sud u Podgorici, a zatim i ministar pravde, u obavezi su da direktno primenjuju apsolutne norme međunarodnog običajnog prava, te da cijene sve okolnosti koje mogu ukazati na potencijalno kršenje člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima (zabrana mučenja), što uključuje i politički progon, arbitrarno pritvaranje, politički montirani sudski postupak, rizike od zlostavljanja u Rusiji, te ugroženost života Pelinyagra”, navode u saopštenju.

Italija je, kako su dodali iz HRA, već utvrdila da Pelinyagra prijeti opasnost od političkog progona u Rusiji, koji bi joj ugrozio život ili slobodu, što znači da bi njeno izručenje Rusiji predstavljalo kršenje člana 3 Evropske konvencije.

Iz Višeg suda Podgorica prošle sedmice kazali su “Vijestima” da je Ingi Pelinyagra sudija za istragu tog suda odredio ekstradicioni pritvor, povodom postojanja međunarodne potjernice Interpola NCB Moskva.

“Radi krivičnog gonjenja zbog krivičnog djela prevara izvršena od strane grupe lica po prethodnom dogovoru u izuzetno velikom obimu stav 4 i 159 Krivičnog zakonika Rusije, po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačka 1 ZKP-a, odnosno zbog opasnosti od bjekstva. Postupak ekstradicije je u toku”, kazali su iz podgoričkog Višeg suda.

Ingu Pelinyaga prošlog ponedjeljka posjetili su i iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, ali za sada, kako su rekli, neće pokretati postupak u kojem bi utvrdili da li su prilikom hapšenja na aerodromu u Golubovcima prekršena njena prava.

Bonus video: