Superslužbenik će odgovarati na pitanja Podgoričana i pružati informacije iz oblasti rada Glavnog grada

Mićunović objašnjava da je Superslužbenik, koji je zasnovan na vještačkoj inteligenciji, zamišljen kao najboljeg službenika gradske administracije koji poznaje svaku proceduru, pa i može da pomogne u pripremi dokumentacije i podnošenju zahtjeva

5075 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Superslužbenik, projekat u okviru strategije digitalizacije Glavnog grada, će biti spreman da odgovara na pitanja i pruža informacije iz oblasti rada Glavnog grada koje su od interesa za građane i predstavlja inovativni pristup elektronskim servisima zasnovan na vještačkoj inteligencije, kazali su iz ove lokalne samouprave.

Rukovodilac Službe za informacioni sistem Nikola Mićunović kaže da vjeruju da Superslužbenik može u potpunosti transformisati način komunikacije i interakciju koja sa odvija između građana i privrede s jedne strane i gradske administracije s druge.

"Svi mi imamo nekog komšiju, rođaka ili poznanika koji radi u gradskoj administraciji i često su oni prva adresa kojoj se obratimo ne bi li dobili koju informaciju više o nekom postupku prije negoli se uputimo na šalter Glavnog grada. Superslužbenika upravo možemo zamisliti kao nekog našeg komšiju koji je ujedno i najbolji službenik gradske administracije i koji poznaje svaku proceduru, svaki postupak i koji će nam u bilo kojem trenutku pružiti neophodnu informaciju bilo da su radni dani, vikend ili praznici. Veliki jezički modeli koji u pozadini obrađuju naša pitanja sposobni su da kroz potpuno prirodnu komunikaciju s vrlo visokim stepenom razumijevanja pruže sve neophodne informacije", objašnjava Mićunović.

Iz Glavnog grada ističu da je ovo samo prva faza.

“Nama ova tehnologija uvodi jednu potpuno novu dimenziju u elektronsku upravu i način konzumiranja elektronskih servisa. Grad je sam po sebi kompleksna administracija, sa značajnim brojem različitih postupaka i često snalaženje nije jednostavno. Upotrebom Superslužbenika ideja je da on bude taj koji dovoljno dobro sve poznaje, a da građani ne moraju da razmišljaju gdje i kako podnijeti neki zahtjev već da kroz prirodnu komunikaciju mu objasne svoje potrebe, dostave mu sve neophodne informacije odnosno dokumentaciju, a da Superslužbenik na osnovu toga pripremi zahtjev i proslijedio ga odgovarajućoj službi na dalju obradu”, dodaje Mićunović.

Osim razvoja servisa, dodaje on, ovakvi projekti otvaraju mogućnost saradnje sa našom inovativnom zajednicom.

“Glavni grad ima značajan prostor da upotrebom naprednih tehnologija unaprijedi razne oblasti rada. Na ovom polju možemo ostvariti sinergiju sa inovativnom zajednicom i pronaći zajednički interes, mi da unaprijedimo naše servise, a s druge strane da kompanijama omogućimo dobar poligon za razvoj njihovih rješenje. Superslužbenik je upravo primjer takvog pristupa na čijem razvoju radimo zajedno sa inovativnom kompanijom BixBit", zaključio je Mićunović.

Bonus video: