"Ne treba nam milostinja u vidu onoga što Opština Bar i Monteput smatraju rješenjem"

"Crmničani neće prihvatiti ništa dok se ne potpiše kvalitetan i pravno obavezujući ugovor koji će predstavljati trajno rješenje za problem naplate putarine kroz tunel Sozina, tunel koji je lokalni, naš resurs, kao što su to i vodoizvorišta, ogroman dio teritorije nacionalnog parka, trasa regionalnog vodovoda i ostalo, od čega naš narod trenutno nema ništa"

15112 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Sa jedne od blokada tunela "Sozina", Foto: Marija Pešić
Sa jedne od blokada tunela "Sozina", Foto: Marija Pešić

Predstavnici "Udruženja za razvoj i zaštitiu Crmnice" nezadovoljni su jer nijesu pozvani na jučerašnji sastanak na kojem su bili predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, i direktor državne kompanije "Monteput", Milan Ljiljanić.

Smatraju da su najavljene subvencije koje su oni dogovorili potpuno suprotne svemu što je bio dosadnašnji plan i dogovor sa Crmničanima.

Oni su "Vijestima" kazali da zajedničko saopštenje Opštine Bar i "Monteputa" nakon tog sastanka, gdje se mimo dogovora i prethodnih obećanja Crmničanima, nudi neko rješenje koje je u suprotnosti sa svime što je do sada planirano, nije valjano, nije ni trajno, na kraju krajeva nije ni pametno, po njihovim riječima, jer umjesto da košta nula eura, kao što je bilo predviđeno predlogom za izmjenu i dopunu Zakona o putevima, to rješenje sada košta 200 hiljada eura.

"Crmničani neće prihvatiti ništa dok se ne potpiše kvalitetan i pravno obavezujući ugovor koji će predstavljati trajno rješenje za problem naplate putarine kroz tunel Sozina, tunel koji je lokalni, naš resurs, kao što su to i vodoizvorišta, ogroman dio teritorije nacionalnog parka, trasa regionalnog vodovoda i ostalo, od čega naš narod trenutno nema ništa", poručili su oni.

Dodali su da im ne treba milostinja u vidu onoga što Opština Bar i "Monteput" smatraju "rješenjem", koje prema njihovom mišljenju predstavlja samo osnovu za manipulacije, predizborne reklame, "mi smo vam dali" sistem…

Na taj način, smatraju oni, pokušava se samo prikriti i sanirati šteta koju su predstavnici institucija kreirali.

Kazali su da im to ne treba već samo ono što im pripada, a tvrde da im pripada mnogo.

Podjsetili su javnost na neka obećenja, koja su se pretvorila u nešto suprotno i tvrde da im takva podrška sada ne treba.

"Generacije Crmničanki i Crmničana koji su od svojih majki i očeva, babi i djedova naslijedili i nastavili tradiciju, neki voljno, neki jer jednostavno u teškim vremenima nisu imali drugog izbora do našega ljutoga Crmničkoga krša, te mukotrpno radili na svojim imanjima, vinogradima, baštini, podizali famelju, čuvali stado, a mnogi uz to putovali svakodnevno na posao, uglavnom vozom, za što je bilo potrebno ustati mnogo prije 5 ujutro, što je bilo glavno sredstvo prevoza i za brojne učenike, konačno su prije skoro 20 godina izgradnjom/probijanjem tunela Sozina, dobili priliku da mnogo lakše i bezbjednije stignu do Bara", ispričali su oni.

Nažalost, kako su istakli, za mnoge se ovo olakšanje polako pretvaralo u teret, a sve zbog naplate putarine, koja je za svakog poštenog radnika, "svaku vrijednu Crmničanku i Crmničanina predstavljala prepreku i obeshrabrenje da se odluče za češće korišćenje tunela, odnosno tog putnog pravca".

Oni 20 godina političkim akterima poručuju da je dosta bilo, a reći će to i drugima.

Zbog toga su još jednom pozvali sve osim političara da dođu na protest u nedjelju 11. avgusta od deset do 12 časova kada će oni još jednom blokirati tunel Sozina.

Raičević obećavao podršku u parlamentu

Opstina Bar, imajući u vidu sve izraženiji razvoj Crmnice u proteklom periodu, te zajednička nastojanja da unaprijedimo i adekvatno valorizuiemo resurse kolima ovo područje raspolaže, iskazuje razumijevanje za potrebu mještana da se pitanje povlastica za prolazak kroz tunel Sozina što prije trajno i na odgovarajući način riješi.

To piše u dopisu koji je prvi čovjek Bara, Dušan Raičević, poslao predstavniku grupe građana Crmnice početkom juna a u koji su "Vijesti" imale uvid.

"U tom smislu, ovim putem vas obavještavam da ću, u svojstvu poslanika u Skupštini Crne Gore, pokrenuti inicijativu za izmjenama i dopunama Zakona o putevima, kojima će se propisati trajno riješavanje pitanja prolaska kroz tunel Sozina za mještane Crmnice, u skladu sa kriterijumima koji će biti prihavtljivi za sve", napisao je Raičević.

Dodao je da će inicjativu uputiti zainteresovanim kolegama poslanicima iz Bara, kako bi zajedničkim angažovanjem kreirali najbolje zakonsko rješenje za ovo izuzetno važno pitanje za mještane Crmnice.

Raičević nije bio u skupštinskoj sali kada se glasalo za dopune Zakona o putevima a kako je "Vijestima" ranije kazao, bio je van zemlje.

Da je bio tu, po njihovim riječima, sigurno bi podržao ovu inicijativu Demokratske Crne Gore.

Bonus video: