Ponovo ekološki incident na Bojani: Fekalije iz Velipoje tjeraju ribare

Ranije su kanalizaciju ispuštali samo noću - da se ne vidi, sada se to radi i danju, tvrdi jedan od ribara

54821 pregleda 98 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Jednom, a ljeti često i dva puta dnevno, fekalne vode iz albanskog turističkog mjesta Velipoje, udaljenog dva-tri kilometra od Bojane, ispuštaju se u rijeku u velikim količinama i okolinom šire nesnosan smrad.

To, kako tvrde i ribari sa Bojane, obesmišljava bilo kakvu vrstu ribolova ili boravka i u našem dijelu Bojane.

“Incidenti se dešavaju oko 500 metara od račve uzvodno, na prvoj krivini. Ranije su kanalizaciju ispuštali samo noću da se ne vidi, sada se to radi otvoreno i danju. Od nesnosnog smrada ne možemo da ribarimo, pa odustajemo. To pogubno utiče i na biljni i na životinjski svijet rijeke”, kazao je “Vijestima” jedan od bojanskih ribara.

Ispuštanje kanalizacije u Bojanu nije jedini incident koji je u zadnje vrijeme pogodio rijeku. “Vijesti” su prije pet godina objavile da su rijekom u najlonskim kesama plutale stotine mrtvih kokošaka, ali niko iz susjedne države nije izdao zvanično saopštenje o tome osim “da je moguće da su doplovile iz te zemlje, ali da ne mora da znači”, kako su prenijele TV Vijesti.

Analize crnogorske Uprave za bezbjednost hrane pokazale su tada da su mrtve kokoške imale salmonelu tipa C.

Mrtve kokoške, ali i krupna stoka, koja je tih dana septembra plutala rijekom Bojanom uklonjena je nakon višednevne akcije Ministarstva poljoprivrede, Uprave za bezbjednost hrane i Uprave policije.

Neophodna hitna reakcija nadležnih

Ulcinjski ekolog Dželal Hodžić kazao je da su ispaštanja kanalizacije kod Velipoje, smeće, krivolov, uginule životinje koje plutaju rijekom samo neka od pitanja koja traže hitnu urgenciju nadležnih institucija Crne Gore i Albanije.

“Znam gdje se izliva kanalizacija iz Velipoje u Bojanu, bio sam par puta i jednom vidio mrtve jegulje po površini, ali za to odgovornost snosi Skadar, a ne taj turistički centar. Prije sezone boravio sam u Skadru i htio da sa predsjednikom tog grada razgovaram o svim tim problemima, ali nijesam uspio doći do njega”, kazao je Hodžić “Vijestima”.

Podsjetio je da ekološki incidenti u Bojani nijesu rijetkost.

“Kada sam prije 15 godina posjećivao kajakaše kod naše granične karaule, u razmaku od nekoliko dana, vidio sam kako rijekom plutaju mrtve krave, svinje, ovce... Ne znam da li ih je neko bacio ili su nekom igrom slučaja završile u rijeci, ali to ne bi smjelo da se dešava. No, kasnije su nam došle kokoške u vrećama, što znači da ih je ipak neko svjesno bacio u rijeku”, naveo je on.

Znam gdje se izliva kanalizacija: Dželal Hodžić
Znam gdje se izliva kanalizacija: Dželal Hodžićfoto: Samir Adrović

Kazao je da od Skadra do mora, prema njegovim informacijama, egzistira 11 naseljnih mjesta uz Bojanu.

“To su manja mjesta, zaseoci, ali sam čuo da imaju i neko hemijsko postrojenje. Sve bi to trebalo provjeriti i isključiti bilo kakav rizik za rijeku, koja sve što se baci u nju, uglavnom odnese do mora. Sve su to pitanja koja ove dvije susjedne države moraju hitno da riješe”, istakao je Hodžić.

Zbog “klopki” kod Skadra, manje ribe kod nas

Ribari su još jednom apostrofirali problem sa metalnim konstrukcijama isprepletanim ribarskim mrežama, postavljenim cijelom širinom korita na Bojani, na samom izlasku iz Skadra.

“Te ‘klopke’, tzv. daljane, značajno smanjuju migraciju riba u oba smjera i tako urušavaju ekološki balans rijeke. Sve zbog jednog čovjeka kome ni vlasti Skadra i Albanije izgleda ne mogu ništa”, kaže jedan od ribara.

Bonus video: