"Neutemeljene i zlonamjerne tvrdnje da se u halama zakupljenim za opremanje transfer stanice deponuje otpad"

"Pretovar komunalnog otpada u kamione većeg kapaciteta i njihovo odvoženje na Deponiju doo Podgorica se vrši kako je propisano, što će biti i potkrijepljeno evidencionim listovima sa lica mjesta", poručili su iz Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Agencije za zaštitu životne sredine

8715 pregleda 0 komentar(a)
Detalj tokom obilaska hale u industrijskoj zoni u Nikšiću, Foto: Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera
Detalj tokom obilaska hale u industrijskoj zoni u Nikšiću, Foto: Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera

Neutemeljene i zlonamjerne su tvrdnje da se u halama, koje je Opština Nikšić zakupila za potrebe opremanja transfer stanice, deponuje komunalni otpad.

To su u zajedničkom reagovanju poručili Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Agencija za zaštitu životne sredine.

U saopštenju koje je dostavilo Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera na čijem je čelu Damjan Ćulafić (Demokratska Crna Gora) piše da su predstavnici tog Vladinog resora i Agencije za zaštitu životne sredine obišli hale u industrijskoj zoni u Nikšiću, koje kako se navodi u saopštenju, trenutno služe kao pretovarna stanica u sklopu priprema za formiranje transfer stanice.

U saopštenju se dodaje da će time biti uspostavljen održiv sistem upravljanja otpadom u opštini Nikšić.

"Povodom informacija koje su se prethodnih dana pojavile u javnosti, a koje sugerišu da se u halama, koje je Opština Nikšić zakupila za potrebe opremanja transfer stanice, deponuje komunalni otpad suprotno rješenju Agencije za zaštitu životne sredine o odvoženju otpada na sanitarnu deponiju u Podgorici, predstavnici Ministarstva i Agencije su izašli na lice mjesta kako bi utvrdili činjenično stanje. Nakon terenske posjete jasno je da se radi o neutemeljenim i zlonamjernim tvrdnjama", poručili su iz Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Agencija za zaštitu životne sredine.

Oni su naveli da Opština Nikšić i Komunalno Nikšić doo u potpunosti postupaju u skladu sa rješenjem i realizuju naložene mjere u skladu sa zakonskom legislativom.

"Pretovar komunalnog otpada u kamione većeg kapaciteta i njihovo odvoženje na Deponiju doo Podgorica se vrši kako je propisano, što će biti i potkrijepljeno evidencionim listovima sa lica mjesta", piše u saopštenju.

Navodi se da će Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine, nastaviti da podržava Opštinu Nikšić u cilju uspostavljanja Centra za upravljanje otpadom, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i Državnim planom.

"Nećemo dozvoliti zloupotrebu i dezinformisanje javnosti, kao ni neosnovane pritiske na nadležne institucije. Pozivamo građane Nikšića da daju svoj doprinos uspostavljanju održivog sistema upravljanja otpadom, kao i da odgovornim ponašanjem doprinesu ostvarivanju ciljeva reciklaže i smanjenju količine otpada koji se generiše u domaćinstvima", zaključuje se u zajedničkom saopštenju Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Agencije za zaštitu životne sredine.

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić saopštio je juče da ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić laže građane Nikšića, te da se smeće i juče odvozlo u nikšićku Željezaru.

Iz Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore Nikšić su reagujući na to saopštenje poručili da DPS frustrira činjenica da se deponija Mislov do zatvara.

Iz nikšićkog odbora DPS su danas poručili da funkcioneri Demokratske Crne Gore obmanjuju javnost i da se smeće i dalje odvozi u Željezaru.

Bonus video: