Podgorica: Kopali, pa urušili zemlju ispod parkinga zgrade "Fidije"

Po prijavi etažnih vlasnika, inspekcija resora urbanizma i prostornog planiranja zaustavila dalje radove pored zgrade “Fidije”

31824 pregleda 33 reakcija 7 komentar(a)
Sporna parcela pored zgrade "Fidije", Foto: Privatna arhiva
Sporna parcela pored zgrade "Fidije", Foto: Privatna arhiva

Urbanističko-građevinska inspekcija zabranila je dalje radove investitoru Neđeljku Radoviću u Ulici Vaka Đurovića u Podgorici, zbog urušavanja tla ispod ploče na kojoj je parking susjedne parcele, gdje se nalazi zgrada "Fidije".

To su "Vijestima" rekli iz inspekcije Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, koje vodi Slaven Radunović.

Inspekcijski nadzor izvršen je po prijavi etažnih vlasnika zgrade "Fidije".

"Tokom nadzora, inspektor je utvrdio određene nepravilnosti koje su zapisnički konstatovane, tj. da je urušeno tlo ispod betonske ploče na kojoj je organizovan parking prostor na susjednoj parceli, te da je stabilnost tog dijela pomenutog parking prostora ugrožena. Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, u skladu sa članom 201 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, inspektor je donio rješenje broj UPI 09-042/24-1251/1 od 15.8.2024. godine", rekli su "Vijestima" iz inspekcije resora prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Etažni vlasnici zgrade "Fidije" u Ulici Vaka Đurovića u Podgorici prijavu o nepravilnosti radova na parceli koja se graniči sa njihovom, podnijeli su 9. avgusta.

Kako su, pored ostalog, naveli u prijavi, na parceli koja se graniči sa njihovom (UP11 Zona D, DUP "Nova varoš 2", kp 2162 KO Podgorica II), prijavljeno je rušenje objekta "i jedino za te radove postoji tabla ispred predmetnog gradilišta".

"Investitor tih radova je Neđeljko Radović, a izvođač radova Level 23, d.o.o. Podgorica. Rok za završetak radova za uklanjanje objekta je jun 2024. godine, a koji rok je odavno prošao, ali se radovi još uvijek izvode. Međutim, problem je posebno veći, jer se na predmetnom gradilištu ne izvode radovi samo na uklanjanju objekta, već se vrši ogromni iskop, koji je sada dostigao nevjerovatne razmjere i to na cijeloj urbanističkoj parceli. Taj iskop, ogromne dubine, izvršen je do same granice naše parcele", stoji u prijavi.

Do odrona je došlo u dijelu ispod stabla, tvrdi investitor
Do odrona je došlo u dijelu ispod stabla, tvrdi investitorfoto: Privatna arhiva

Etažni vlasnici zgrade "Fidije" u Ulici Vaka Đurovića, nedaleko od centra Podgorice, dodaju i da investitor od njih nikad nije dobio saglasnost da se primakne do samih granice njihove parcele.

"On je podnosio zahtjev i o tome je odlučivano na Skupštini etažnih vlasnika... ali taj zahtjev nije usvojen i nije mu data saglasnost", navode u prijavi.

Na upit redakcije o navodima u prijavi, a prije inspekcijskog nadzora, investitor je "Vijestima" rekao da su oni vršili iskop u granicama svoje parcele.

U rješenju urbanističko-građevinske inspekcije, nakon nazdora, njemu je izrečena mjera zabrane daljeg izvođenja radova na predmetnom objektu "u roku od odmah".

"Te naređeno preduzimanje odgovarajućih mjera na obezbjeđenju sigurnosti širokog iskopa temeljne jame, zaštiti imovine, susjednih objekata i infrastrukture, kao i vraćanje u prvobitno stanje terena na susjednoj parceli. Navedena upravna mjera zabrane građenja traje do uklanjanja utvrđenih nepravilnosti", kazali su iz inspekcije.

Dodali su i da je vršenje inspekcijskog nadzora u toku, "te da će urbanističko-građevinski inspektor preduzimati dalje upravne mjere i radnje u skladu sa svojim ovlašćenjima, a u okviru svojih nadležnosti, te u kontinuitetu vršiti inspekcijski nadzor i voditi ovaj upravni postupak".

Bonus video: