Grit još u Straševini, mještani nikšićkih naselja na ulici

Stanovnici nikšićkih naselja blokiraće tunel Budoš od 19 do 20 časova. CETI utvrdio da se radi o “neopasnom materijalu”, ali još se ne zna po čijem nalogu je istovareno 150 kamiona na državnom i privatnom vlasništvu

8556 pregleda 24 reakcija 10 komentar(a)
Sporniu materijal u Straševini, Foto: Svetlana Mandić
Sporniu materijal u Straševini, Foto: Svetlana Mandić

Mještani nikšićkih naselja Straševina i Kličevo večeras će, kako su i najavili, blokirati magistralni put Nikšić - Podgorica, kod tunela Budoš, od 19 do 20 časova, zbog spornog materijala koji je deponovan na privatnom i državnom vlasništvu u Straševini, za koji oni tvrde da je grit dovezen iz Bijele.

Iako je ustanovljeno da se radi o neopasnom materijalu, oni traže da bude izmješten, kao i da se utvrdi kako je tu dospio i po čijem nalogu, a svaka nova blokada biće pola sata duža pa će tako dok ć u četvrtak blokada trajati sat i po, a u petak veče dva sata.

Mještani su početkom avgusta održali protest upozorenja zbog, kako su tada rekli, činjenice da je u naselju Straševina, istovareno preko 150 kamiona otpada iz Bijele. Otpad je lagerovan na prostoru pored pruge Nikšić-Podgorica, dijelom na državnom zemljištu, koje pripada Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore, a dijelom na privatnom, kao i na lokaciji ispod Trebjese. Ni mještani, ni iz Željezničke infrastrukture Crne Gore nijesu bili upoznati sa deponovanim materijalom. Prema riječima mještana, osim Straševine, materijal je deponovan i ispod Trebjese.

Analiza Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), koji su uzorke uzeli 2. avgusta, na zahtjev Agencije za zaštitu životne sredine i Ekološke inspekcije, pokazala je da se radi o otpadu “nastalom fizičkom i mehaničkom površinskom obradom metala i plastike i peskarenjem”, i da nije opasan.

“Ostajemo pri našem zahtjevu da se otpad ukloni i tražimo od agencija koje se bave ekologijom da objasne razliku između opasnog i neopasnog grita i načina na koji se tretira taj otpad. Tražimo i da nam objasne ko je izdao rješenje da materijal izađe iz brodogradilišta i da se, bez naše saglasnosti i znanja, dijelom lageruje i na privatnom imanju. Pošto je, kako reči CETI, riječ o neopasnom otpadu neka ga vrate tamo odakle je i došao, u Bijelu, pa nek tamo vijećaju gdje će s njim”, kazao je “Vijestima” Milan Nikčević.

Kako je istakao, blokiraće saobraćajnicu sve dok Uprava za inspekcijske poslove ne izda rješenje za uklanjanje otpada.

“U Crnoj Gori je u pravnom poretku Zakon o upravljanju otpadom, kojim se uređuju vrste i klasifikacija otpada, planiranje, uslovi i način upravljanja otpadom, kao i druga pitanja od značaja za upravljanje otpadom. Ovim Zakonom je takođe propisano ko vrši nadzor nad njegovim sprovođenjem. Za proteklih 20 i više dana nije se našao niko od nadležnih organa da reaguje, pa se na taj način mogu smatrati kao saučesnici u nezakonitom poslu, na koje mještani reaguju”, kazao je “Vijestima” mještanin Vujadin Nikčević, pravnik po struci.

Kako je istakao, analize koje su vršene u dijelu karaktera otpada ne umanjuju odgovornost nadležnih organa, s obzirom na činjenicu da se navedenim zakonom jasno propisuje čitav postupak, od sakupljanja i transporta otpada, pa do njegovog odlaganja.

“Poljoprivredno zemljište na koje je deponovan otpad iz Bijele nije moglo biti odlagalište, pa je na taj način prekršeno više odredbi Zakona o upravljanju otpadom, a u svim navedenim radnjama postoje elementi krivičnih dijela, o čemu će, nadamo se, u okviru svojih ovlašćenja postupiti i nadležna tužilaštva”, istakao je Nikčević.

Mještani su zbog odlaganja otpada podnijeli prijavu protiv N. N. počinioca, a Opština Nikšić je apelovala na nadležne državne organe da stanu u zaštitu privatne imovine mještana Straševine, koja je, kako se sumnja, ugrožena “odlaganjem opasnog otpada”.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, na pitanje “Vijesti”da li su izdali rješenje da se pomenuti materijal ukloni, ukoliko jesu kome je rješenje izdato i do kada je ostavljen rok, a ukoliko nijesu, da li namjeravaju da izdaju rješenje o uklanjanju pomenutog materijala, odgovorili:

“Kako je postupak inspekcijskog nadzora još uvijek u toku, nismo u mogućnosti da Vam dostavimo odgovore na poslata pitanja, ali nakon završetka postupka inspekcijskog nadzora dobićete kompletne odgovore na Vaša pitanja, što smatramo da će biti tokom sjutrašnjeg (današnjeg) dana”.

Medijima je ranije saopšteno da ni Opštine ni Agencija za zaštitu životne sredine nisu izdali saglasnost za odlaganje bilo koje vrste otpada. Iz Uprave policije je saopšteno da su, postupajući po prijavi građana, došla do saznanja da su zaposleni u jednoj firmi iz Nikšića, vršili deponovanje i odlaganje.

U okviru projekta remedijacije iz nekadašnjeg brodogradilišta Bijela od 2018. do 2023. godine izvezeno je oko 68.000 tona grita. Riječ je o projektu koji je finansirala Svjetska banka, a realizovala francuska kompanija,,Valgo”. Sredinom prošle godine javnost je obaviještena da su sve količine opasnog otpada iz brodogradilišta izvezene, kao i da će zemljište kontaminirano gritom takođe završiti van granica Crne Gore.

Bonus video: