CKPD "Princeza Ksenija" iz Lovćenca pokrenulo onlajn peticiju zbog diskriminacije od strane lokalnih vlasti

"Pored ponižavajuće raspodjele sredstava iz budžeta za kulturu na početku godine, po kojoj crnogorska kultura vrijedi četiri puta manje od ostalih, i pored potpisanog ugovora odobrena sredstva se ne isplaćuju samo crnogorskom društvu"

10205 pregleda 19 komentar(a)
Foto: CKPD Princeza Ksenija
Foto: CKPD Princeza Ksenija

Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo "Princeza Ksenija" iz Lovćenca pokrenulo je onlajn peticiju protiv "nacionalne, kulturne i političke diskriminacije" od strane lokalne vlasti u Malom Iđošu.

U saopštenju su ocijenili da nivo diskriminacije prema crnogorskoj zajednici Srbiji "ubrzano raste" nakon lokalnih izbora održanih 2. juna.

"Pored ponižavajuće raspodjele sredstava iz budžeta za kulturu na početku godine, po kojoj crnogorska kultura vrijedi četiri puta manje od ostalih, i pored potpisanog ugovora odobrena sredstva se ne isplaćuju samo crnogorskom društvu", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Opština odbila da primi bespovratna sredstva koje je odobrila Pokrajinska vlada za sufinansiranje pete Likovne kolonije "Lovćenački kolorit" koju organizuje društvo "Princeza Ksenija".

"Predsjednik Opštine nekoliko dana nakon izbora bez najave jednostrano raskida ugovor za prostor u Domu kulture u Lovćencu, iako je krajem prošle godine društvo potpisalo ugovor o zakupu na period od 10 godina i u prostor uložilo značajna sredstva", piše u saopštenju.

Ocjenjuje se da je cilj takvog ponašanja "blokada i zaustavljanje rada" Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva "Princeza Ksenija".

"Navedena situacija predstavlja lakmus papir koji pokazuje odnos države Srbije prema crnogorskom identitetu i pravima svojih građana koji pripadaju crnogorskom narodu, ali i odnos zvanične Podgorice prema crnogorskoj dijaspori u Srbiji", saopštilo je udruženje.

Prethodno je i Crnogorska partija, koja u Malom Iđošu ima jednog odbornika u lokalnoj skupštini, ocijenila da ponašanje opštinskog rukovodstva "poprima obrise višeslojne diskriminacije, kako po etničkoj pripadnosti, tako i kulturnoj i političkoj".

Bonus video: