Obilježeno 80 godina od akcije spašavanja ranjenika u Pivi

Spomenik u Breznima je podignut 2009. godine kao znak sjećanja na specijalnu operaciju spašavanja partizanskih ranjenika koja je nazvana "Dakota", zbog aviona koji su tog avgusta sletjeli u Brezna

4748 pregleda 40 reakcija 6 komentar(a)
Foto: JKPCG
Foto: JKPCG

Predstavnici Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKPCG) položili su danas vijenac na spomenik u Donjim Breznima, u Pivi, povodom obilježavanja 80 godina od kada je, poslije bitke za ranjenike na Sutjesci, sprovedena najhumanija operacija u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije, kada je sa improvizovanog aerodroma u jednom danu, uz pomoć saveznika, za Italiju prevezeno više od hiljadu ranjenika. Događaju su prisustvovali komunisti Nikšića, Plužina, Prijepolja, delegacija Ličana, antifašisti i borci Plužina, kao i predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić.

Spomenik u Breznima je podignut 2009. godine kao znak sjećanja na specijalnu operaciju spašavanja partizanskih ranjenika koja je nazvana "Dakota", zbog aviona koji su tog avgusta sletjeli u Brezna.

spomenik Donja Brezna
foto: JKPCG

Ideja o izgradnji aerodroma u Pivi potekla je od generala Radovana Vukanovića, a zadatak je povjeren majoru inženjeru Obrenu Bojoviću i šefu britanske vojne misije, majoru Džonu Ridu. Stanovnici Pive i borci pomogli su da se za 24 sata izgradi aerodromska pista duga oko 800 metara. Ranjenici ne bi mogli biti uspješno evakuisani da nije bilo boraca Šeste i 35. ličke divizije koji su se "faktički borili prsa u prsa sa Njemcima" kako neprijatelj ne bi zauzeo okolna uzvišenja i time ugrozio transport ranjenika.

spomenik Donja Brezna
foto: JKPCG

Bonus video: