Savjet RTCG još nema imena kandidata za generalnog direktora

Na elektronskoj sjednici formirana Komisija koja će otvoriti i pregledati prijave po konkursu za generalnog direktora RTCG, a Savjet će informacije dobiti tek 27. avgusta. Camović Veličković ocijenila da Drljević srozava ulogu tog tijela

6676 pregleda 1 komentar(a)
Sa ranije sjednice Savjeta RTCG, Foto: Nikola Saveljić
Sa ranije sjednice Savjeta RTCG, Foto: Nikola Saveljić

Savjet Radio televizije Crne Gore (RTCG) tek za četiri dana znaće ko su kandidati za generalnog direktora javnog servisa po konkursu okončanom 15. avgusta, jer je to tijelo izmijenilo procedure i ovlastilo posebnu komisiju da otvori ponude i sačini izvještaj o dostavljenim prijavama.

Na elektronskoj sjednici Savjeta, o kojoj javnost nije obaviještena, donesena je Odluka o formiranju Komisije za otvaranje i pregledanje prijava pristiglih po Javnom konkursu za izbor generalnog direktora. Predsjednik te komisije je diplomirani pravnik RTCG Balša Milić, a članovi pravnice Irena Vešović i Rada Ćupić.

“Zadatak Komisije je otvaranje i pregledanje pristiglih prijava, sačinjavanje Izvještaja u formi Zapisnika o pristiglim prijavama, koji će biti dostavljen Savjetu RTCG, sačinjavanje rang-liste kandidata koji ispunjavanju formalno-pravne uslove po raspisanom Javnom konkursu za izbor generalnog direktora RTCG i dostavljanje iste Savjetu RTCG”, piše u Odluci. Komisija ove zadatke treba da završi do 26. avgusta u 15 sati, a da svu potrebnu dokumentaciju Savjetu dostavi do 27. avgusta, najkasnije do 15 sati.

Na istoj sjednici, održanoj prekjuče, donesena je i odluka po kojoj ista tročlana Komisija treba da otvori i pregleda prijave za ombudsmana RTCG i sačini dokumentaciju o tome koju će dostaviti Savjetu.

Zamjenica predsjednika Savjeta Marijana Camović Veličković protestovala je zbog izmjene procedura, ocijenivši da predsjednik Veselin Drljević u kontinuitetu srozava ulogu tog tijela i njegovih članova i članica koji su na te pozicije izabrani kako bi zastupali javni interes u ime građana i građanki Crne Gore.

“Najnovija elektronska sjednica koju ste nenadano otvorili obavještava nas da ćemo tek 27. avgusta saznati ko su uopšte kandidati za generalnog direktora, odnosno 13 dana nakon završetka konkursa. Kako se došlo do tog datuma? Rezultat konsultacija sa (svim) članovima Savjeta sigurno nije. Kako se došlo do predloga za članove Komisije koja će se baviti prijavama? Prošlog puta smo pored pravnika iz RTCG svi iz Savjeta bili članovi. Zašto smo sad preskočeni? Ko je to odlučio? Kakva je to Komisija?”, navela je Camović Veličković u dopisu Drljeviću.

Ona je Drljevića podsjetila da je isti Savjet 2021. godine generalnog direktora izabrao 15 dana nakon završetka konkursa, dok su se imena kandidata znala istog dana.

“Ranije je bio interes da se Božidaru Šundiću što prije okonča mandat. Koji je sad motiv za odugovlačenje? Vjerujem da ste svjesni da je svima jasno, ali ipak pitam. Rokovi su isti kao 2021. kao danas, tako da ih ne možete izmišljati u svoju korist”, istakla je Camović Veličković u dopisu.

Prema nezvaničnim informacijama u trci za generalnog direktora, osim aktuelnog vršioca dužnosti Borisa Raonića, koji kandidaturu nije ni potvrdio ni demantovao, naći će se i Srđan Čović, Časlav Vujotić, Vladimir Maraš, Sabrija Vulić, Slaven Knezović, kao i nekadašnja direktorica RTCG Andrijana Kadija i bivša direktorica KIC-a “Budo Tomović” Snežana Burzan.

Novi konkurs za generalnog direktora RTCG raspisan je nakon što je Raonić podnio ostavku na tu funkciju 10. jula, a zatim na istoj sjednici Savjeta imenovan za v.d. direktora.

Nakon što su usvojene dijelu javnosti sporne izmjene Zakona o nacionalnom javnom emiteru, koje su, kako je dokumentovano, i pisane u kabinetu Raonića, on sada ispunjava uslove da bude zakonito izabran za direktora i u punom mandatu. Naime, direktor RTCG sada po zakonu mora imati pet, umjesto deset godina radnog iskustva na poslovima rukovođenja u oblasti od značaja za obavljanje djelatnosti Javnog medijskog servisa (novinarstvo, umjetnost, kultura, audiovizuelna medijska djelatnost, sociologija, istorija, pravo, ekonomija…).Pet prvostepenih i pravosnažnih sudskih presuda do sada potvrdile su da je Raonić nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG u dva navrata - u avgustu 2021, a zatim u julu 2023. godine.

Sudovi su cijenili da je Raonić u vrijeme prijave na javni konkurs i imenovanja za generalnog direktora bio član Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM), odnosno bio je javni funkcioner kojeg je imenovala Skupština, a što je u suprotnosti sa odredbom Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG.

Bonus video: