Kandidati za generalnog direktora RTCG traže transparentnost u procesu izbora

"Imena se moraju znati bez posebnih saopštenja i odugovlačenja a ispravnost dokumentacije se može naknadno provjeravati. Samo tako se može izbjeći manipulisanje, naknadno dodavanje ili oduzimanje". piše u dopisu koji su kandidati dostavili medijima

4630 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Dio kandidata za generalnog direktora Radio televizije Crne Gore (RTCG) poslao je zahtjev Savjetu RTCG kojim traže transparentnost u procesu izbora.

U dopisu koji potpisuju Časlav Vujotić, Srđan Čović, Slaven Knezović, Sabrija Vulić, Žarko Božović, Snežana Burzan Vuksanović i Andrijana Kadija se navodi da oni kao kandidati na konkursu za generalnog direktora RTCG-a traže njihovo transparentno predstavljanje, javne intervjue, medijski propraćene, objavljene programe razvoja na portalu RTCG, a sve, kako su istakli, zarad javnosti kako bi građani imali uvid u njihov i rad Savjeta RTCG.

"Građani će tako neposredno saznati viziju toga koga i zašto birate i procijeniti koga favorizujete ne samo imenom", naveli su.

U dopisu medijima, kandidati ističu da činjenica da će 15-ak dana nakon završenog konkursa biti poznata imena svih koji su konkurisali, upućuje na netransparentnost procesa.

"Imena se moraju znati bez posebnih saopštenja i odugovlačenja a ispravnost dokumentacije se može naknadno provjeravati. Samo tako se može izbjeći manipulisanje, naknadno dodavanje ili oduzimanje". piše u dopisu koji su kandidati dostavili medijima.

Savjet RTCG tek za četiri dana znaće ko su kandidati za generalnog direktora javnog servisa po konkursu okončanom 15. avgusta, jer je to tijelo izmijenilo procedure i ovlastilo posebnu komisiju da otvori ponude i sačini izvještaj o dostavljenim prijavama.

Na elektronskoj sjednici Savjeta, o kojoj javnost nije obaviještena, donesena je Odluka o formiranju Komisije za otvaranje i pregledanje prijava pristiglih po Javnom konkursu za izbor generalnog direktora. Predsjednik te komisije je diplomirani pravnik RTCG Balša Milić, a članovi pravnice Irena Vešović i Rada Ćupić.

Bonus video: