Maraš: Sraman izbor Drakića za v.d. direktora ASK-a, sebe je diskvalifikovao ćutanjem i nečinjenjem

"Čovjeka koji apsolutno ništa uradio nije u oblasti kojom se bavio - borbe protiv nezakonitog finansiranja političkih subjekata, vi birate da vodi ASK", kazao je Maraš

16721 pregleda 27 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Direktor BIRN-a Crna Gora Vuk Maraš kazao je da su članovi Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), koji su glasali da Dušan Drakić bude vršilac dužnosti direktora te agencije, donijeli "sramnu odluku".

"Izabrati Drakića za VD direktora je blamantno. Čovjeka koji apsolutno ništa uradio nije u oblasti kojom se bavio - borbe protiv nezakonitog finansiranja političkih subjekata, vi birate da vodi ASK?! U zemlji u kojoj se državnim parama kupuju glasovi pred svake izbore, zapošljavaju i plaćaju na hiljade partijskih aktivista od našeg novca, gdje partije troše hronično više nego što prijave - upravo je Drakić taj koji u svom radu nikad suštinski nije našao sporno nije. Ništa! A njemu je to bio posao. Od afere Snimak pa redom. Od perioda Vesne Ratković i Uprave za antikorupcijsku inicijativu, kada je od svih tamo zaposlenih jedini konstano ćutao na sve, da se ne bi kome zamjerio, preko čovjeka kojem je u vrijeme Sretena Radonjića (Radonjić - otac snahe Duška Markovića) promicalo sve, jer je moralo da promakne. I nikada riječi jedne progovorio javno nije", napisao je Maraš na društvenim mrežama.

Kaže da je Drakić, da ne bi sebe ugrozio, "bespogovorno izvršavao sve što mu se reklo, kao i svaki put prije toga".

"Sve do perioda dok mu kod Jelene Perović nisu bili ugroženi sopstveni džep i pozicija, pa je kao počeo da se bori za ASK! A u stvari - kao i za sve do sad - samo i isključivo za sopstveni interes. Vidim da ga pojedini mediji prozivaju kako mu je nešto za DF 'promaklo'. Budite pošteni pa kažite fino - promaklo mu je sve - od DPS-a, preko centrističkih i manjinskij stranaka do DF-a. Za svaku partiju. Tako da - nije ni ovima koje branite krivi dio na njega. Da budemo, ipak, do kraja pošteni. Jednima je žmurio na zloupotrebu resursa i političku korupciju, drugima na pare iz inostranstva, trećima na smiješno male zvanične rashode...", dodaje Maraš.

Kazao je da su članovi Savjeta teško mogli naći bilo kojeg zaposlenog u ASK-u koji je "toliko loše rješenje kao Drakić".

"I koji je sebe moralno, etički i u svakom drugom smislu diskvalifikovao ćutanjem i nečinjenjem, i za običan posao u Agenciji, a ne da joj bude direktor. Sve i da ste morali za rukav da vučete po ASK-u zaposlene dok neko ko nije u svakom smislu diskvalifikovan ne pristane da bude VD, Drakića niste smjeli da izaberete. Kao neko ko se 20 godina bavi borbom protiv korupcije u maloj nam Crnoj Gori, a u Savjetu vas ima još koji ste to isto radili kao i ja (za razliku od Dušana Drakića) - mene je sramota ovoga što ste uradili", zaključio je Maraš.

Bonus video: