Pijaca u Tivtu više neće biti u podrumu

U Tivtu počela javna rasprava u sklopu priprema za izgradnju nove gradske tržnice, koja se sada nalazi u podzemlju poslovno-stambenog kompleksa na Trgu magnolija bez dnevnog svjetla

17679 pregleda 84 reakcija 22 komentar(a)
Lokacija predviđena za gradnju gradske pijace, Foto: Siniša Luković
Lokacija predviđena za gradnju gradske pijace, Foto: Siniša Luković

Javna rasprava o Nacrtu programskog zadatka sa elementima urbanističko-tehničkih uslova koji je sastavni dio Odluke o pristupanju izgradnji lokalnog objekta od opšteg interesa - pijace i neophodne infrastrukture, na lokaciji iza hotela “Pine” i stambenih blokova u Njegoševoj, Ulici Palih boraca i Trga od kulture, počela je i trajaće do 4. septembra.

Javnu raspravu organizuje Sekretarijat za uređenje prostora koji je i pripremio Nacrt za izgradnju nove gradske pijace koju je administracija gradonačelnika Željka Komnenovića označila kao jedan od ključnih javnih objekata koji nedostaju tom gradu.

Aktuelna tivatska pijaca nalazi se, potpuno neprimjereno jednom mediteranskom gradu, u podzemlju bez dnevnog svjetla, odnosno u podrumu poslovno-stambenog kompleksa na Trgu magnolija u centru grada gdje ju je prije desetak godina “zakopala” tadašnja DPS gradska uprava predvođena bivšim gradonačenikom Draganom Kankarašem.

Pijace, posebno njihov dio za prodaju ribe i plodova mora koji se na primorju nazova peškarijom, prepoznatljiva su obilježja svakog mediteranskog primorskog grada i nešto što daje poseban životni šmek i lokalni kolorit zanimljiv kako domicilnom stanovništvu, tako i turistima. Aktuelna gradska vlast riješila je da Tivtu vrati dio tog izgubljenog mediteranskog duha tako što će novu gradsku tržnicu graditi na sada, u najvećoj mjeri, neuređenoj i zapuštenoj lokaciji iza hotela “Pine”, u blizini istoimene gradske rive i šetališta.

Mjesto gdje će biti pijaca (animacija)
Mjesto gdje će biti pijaca (animacija)foto: Opština Tivat

Riječ je o prostoru ukupne površine 3.885 kvadrata koji je po aktuelnom DUP-u “Tivat-centar” urbanistička parcela namijenjena za “objekte komunalne infrastrukture”. Od ukupne površine lokalcije, 1.040 kvadrata je namijenjeno gradnji pijace koja će imati jednu nadzemnu etažu maksimalne površine 956 kvadrata i dvije podzemne etaže sa parking garažom kapaciteta 66 mjesta i pratećim tehničkim prostorijama u funkciji pijace.

Skoro kompletno zemljište na toj lokaciji je u vlasništvu Opštine koja namjerava da, osim izgradnje pijace, taj prostor oplemeni i dodatnih javnim sadržajima i hortikulturno ga oplemeni.

Dio lokacije je ranijim planovima lokalne uprave bio predviđen za izgradnju velike spratne parking-garaže, ali se od toga odustalo nakon protivljenja stanara okolnih zgrada. Sada će umjesto nje nići pijaca sa podzemnim etažama za parkiranje vozila, te okolnim pripadajućim sadržajima sa uređenim prostorom.

“Morfologija okolnih objekata formira prostor svojstven trgu, u dvorištu atrijumskog tipa kojeg formiraju okolne zgrade, a koji predstavlja dobar osnov za razvoj javnih sadržaja značajnih za lokalno stanovništvo. Lokacija planom predviđena za javnu garažu trenutno predstavlja devastiran i zapušten prostor neprimjeren za centar grada i neopohodno je kultivisati i valorizovati pažljivim planiranjem u cilju dobijanja atraktivnog i ograničeno izgrađenog prostora”, navodi se u Nacrtu programskog zadatka.

Iz Sekretarijata za urbanizam su naveli da “pijace doprinose visokom kvalitetu života u gradu jer pored svoje osnovne funkcije predstavljaju prometan prostor, važan komunikacijski centar, dopunu kulture, sadržaj koji privlači svojim izgedom, koji ne treba zaobići, a često bude interesovanje među turistima”.

“Neophodno je uticati na poboljšanje uslova rada zakupaca na pijaci kroz proces planiranja i projektovanja, očuvati tipičnu atmosferu pijace i mediteranskog duha kroz povezivanje otvorenih i zatvorenih prostora”, piše u Nacrtu, uz napomenu da će se raspisati i sprovesti javni konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja nove gradske tržnice.

Opština Tivat je za sprovođenje tog konkursa već u budžetu za ovu godinu izdvojila sredstva u visini od 50.000 eura.

Bonus video: