Oštećena dva vozila SZS Glavnog grada, jedan kamion upao u kanal u servisu: Uzrok i visinu štete tek utvrđuju

Iz podgoričke Službe zaštite i spašavanja kazali su “Vijestima” da su protiv odgovornih pokrenuti postupci

31974 pregleda 93 reakcija 92 komentar(a)
Kamion koji je upao u kanal u servisu, Foto: Privatna arhiva
Kamion koji je upao u kanal u servisu, Foto: Privatna arhiva

Dva vozila Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica oštećena su, jedan kamion upao je u kanal za popravku u servisu, ali još nije utvrđeno i kolika je nastala šteta, niti kako je do štete uopšte došlo.

To su, pored ostalog, “Vijestima” rekli iz podgoričke Službe zaštite i spašavanja, kojom rukovodi komandir Zdravko Blečić.

Redakciji je prethodno nezvanično saopšteno da je u četvrtak jedan kamion upao u kanal za popravku u servisu Službe, “usljed nestručnog upravljanja i navjerovatnije konzumiranja alkohola u službi”.

Izvori redakcije naveli su i da je u toku “posljednjih mjesec dana napravljena ogromna šteta na vozilima”, da je “čak novo vozilo, koje je plaćeno oko 300.000 eura, potpuno uništeno, izudarano, pregrijano više puta, gotovo da nije za upotrebu”.

Pored toga, nezvanični izvori naveli su i konkretne marke vozila, ali iz podgoričke Službe negirali su te tvrdnje i rekli da je, usljed havarije, jedno vozilo van upotrebe.

“Kamion ‘mercedes aktros’ ima sve funkcionalne gume, vozilo ‘džip isuzu’ je tehnički ispravno i operativno za rad. Sve je u redu kod konkretnog vozila. Kamion ‘reno’ se nalazi u funkcionalnom stanju. Navedeno vozilo je imalo problema sa podizanjem temperature, ali nam je proizvođač rekao da možemo slobodno da ga koristimo jer se prati kompjuterski, a isto je u garantnom roku. Servisiran je na način da je softverski praćen njegov rad i obrisane softverske greške. Kamion ‘mercedes unimog’ je u redu i bio je od velikog značaja tokom požarne sezone i odlično je služio. Kamioni marke ‘fap’ služili su solidno, s obzirom na to da je riječ o vozilima starosti od preko 40 godina. Jedno vozilo je van upotrebe, jer je došlo do havarije na njemu”, navode u odgovoru koji je dostavljen redakciji.

Jedno od vozila Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica
Jedno od vozila Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgoricafoto: Privatna arhiva

Iz Službe zaštite Glavnog grada Podgorica rekli su i da su sva njihova vozila registrovana i da posjeduju potvrdu o tehničkoj ispravnosti.

U odgovoru na upit o tome koliko je njihovih vozila oštećeno, rekli su da su oštećena dva vozila Službe zaštite.

Potvrdan je i njihov odgovor da je jedan kamiom upao u kanal za popravku u servisu Službe zaštite.

“Tačno je da je vozilo upalo u kanal. Protiv odgovornih su pokrenuti postupci i u toku je ispitivanje okolnosti pod kojima je došlo do oštećenja vozila. Uzete su izjave i postupak je u toku. Šteta će se naknadno procijeniti kao i uzrok nastalih šteta”, navode u odgovoru.

Iz Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada nedavno su rekli “Vijestima” da je od 1. jula i 9. avgusta bilo 510 požara, a ostalih intervencija 153.

Njihov budžet za 2024. godinu je 3.079.800 eura, od čega je operativni budžet 2.383.600 eura, a u okviru kapitalnog budžeta za potrebe Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada izdvojeno je 696.200 eura.

“Nadamo se da će u narednom periodu biti opredijeljena dodatna sredstva za Službu kako bi se unaprijedio sistem rada”, rekli su ranije i dodali i da Službi nedostaje određeni broj kadrova, prvenstveno stručnjaka iz oblasti zaštite od požara.

Bonus video: