Opština Nikšić: Deponija Mislov do zatvorena za odlaganje otpada

Kovačević kaže da su uspjeli riješiti jedan od najvećih problema sa kojim su se suočili

12597 pregleda 37 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Aleksandar Perović
Foto: Aleksandar Perović

„Ponovo gori deponija Mislov do“ – rečenica koja je često puta ponavljana. Sada će i ona i Mislov do konačno otići u prošlost jer, kako su saopštili iz Opštine Nikšić deponija je konačno zatvorena za odlaganje otpada.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević podsjetio je da ih je bukvalno prvog dana na vlasti sačekao požar na deponiji Mislov do.

„Ovo je jedan od najvećih problema sa kojim smo se suočili. Za manje od jednog mandata uspjeli smo da riješimo problem deponije Mislov do. Nadamo se da ćemo u sledećem mandatu dugoročno riješiti pitanje tretmana otpada za Nikšić i neke susjedne opštine i tako pomoći Crnoj Gori u procesu pristupanja EU“, kazao je Kovačević „Vijestima“.

Video: Aleksandar Perović

Početkom avgusta je na sastanku ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjana Ćulafića, sa čelnicima Opštine, Kovačevićem i predsjednikom Skupštine opštine, Nemanjom Vukovićem, dogovoreno je zatvaranje deponije.

„Iako bismo imali razloga, nije vrijeme za likovanje nad onima koji su napravili od Mislovog dola crnu ekološku tačku Nikšića i Crne Gore. Moramo da nastavimo da intenzivno radimo da bismo tu oblast doveli u red i u Nikšiću i u Crnoj Gori. Uskoro ćemo otvoriti i novi azil za pse, čime ćemo i drugi veliki problem, koji smo naslijedili, riješiti na valjan način. Naš moto je da radimo, a iz rada dolaze rezultati“, poručio je Kovačević.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini od oko dva hektara, počelo je 2003. godine. Tada je rečeno da će deponija biti privremenog karaktera i zatvorena nakon pet godina. Procjena je da se u Mislovom dolu, na godišnjem nivou, deponovalo oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu.

Raniji požar na deponiji Mislov do
Raniji požar na deponiji Mislov dofoto: Svetlana Mandić

Mještani su više puta organizovali proteste, a požari i dim koji je znao i da sedmicama prekrije grad, nijesu rijetka pojava.

Ekolozi su godinama upozoravali na opasnost koja prijeti od deponije koja, prema njihovim riječima, ni u danima kad je postala privremena nije zadovoljavala propisane standarde.

„Konaćno smo ugasili ono što je DPS ostavio. Mislov do je bila najveća ekološka bomba Crne Gore. Zaostavština režima konačno će ići na smetlište istorije, a Nikšić sada ima sve uslove da razvija turizam na pravi način. Sve je oko deponije urađeno uz podršku Ministarstva ekologije i Agencije za zaštitu životne sredine. Po prvi put se sa otpadom upravljalo po zakonu. Ovo je primjer dobre prakse Opštine koja sarađuje na nevladinim organizacijama koje nude rješenja“, kazao je za „Vijesti“ Aleksandar Perović, izvršni direktor Ekološkog pokreta „Ozon“.

Bonus video: