Tvrde da auta moraju da ostave na trotoaru

Vikendaši u Krašićima nezadovoljni pojačanom revnošću Komunalne policije

18218 pregleda 60 reakcija 60 komentar(a)
Akcija Komunalne policije, Foto: Opština Tivat
Akcija Komunalne policije, Foto: Opština Tivat

Grupa građana Krašića, koja se juče obratila “Vijestima”, tvrdi da u tom uglavnom vikendaškom naselju vlada urbanistički i saobraćajni haos zbog postupanja službenika Sekretarijata za komunalni i inspekcijski nadzor.

“Malo je reći da smo očajni zbog urbanističkog haosa na ovom prostoru a sada i kažnjavanja građana zbog nemogućnosti parkiranja svojih automobila duž Luštičke ulice, odnosno zbog postavljanja trotoara tj. interventne saobraćajnice koja još u cjelosti nije završena. Iako nema saobraćajnog znaka “zabranjeno parkiranje”, vrlo ažurno služba Komunalne policije piše kazne i odnosi vozila i to, bez dileme, prvenstveno vozila sa srpskim tablicama. Sve to čine dok su radne mašine, bageri, parkirani i po godinu dana na istoj saobraćajnici”, navela je grupa građana, pretežno vikendaša iz Srbije, u pisanom obraćanju “Vijestima”.

Parking servis Tivat prošle je nedjelje nabavilo još jedno, drugo po redu specijalno vozilo “pauk” za odnošenje nepravilno parkiranih automobila, pa je iz te firme i Sekretarijata za komunalni i inspekcijski nadzor najavljeno da će od sada po jedan “pauk” biti redovno angažovan u gradu, kao i na dijelu optine Tivat na luštičkom poluostrvu gdje su i Krašići. Lokalna uprava nedavno je okončala radove na sanaciji i adaptaciji šetališnih staza i trotoara u Krašićima.

Dio žitelja vikendaškog naselja međutim, nezadovoljan je novim okolnostima koje su po njima, dodatno naglasile problem nedostatka parking prostora.

“Pozdravljamo brigu i trud za uređenje saobraćajne infrastrukture ali prije nego li se ustrojila mjera kaznene politike, važno je bilo obezbijediti uslove kako bi ljudi koji uredno plaćaju porez i koji su bezmalo podigli vikend naselje Krašići, imali mogućnost i alternativu u vezi sa parkiranjema. Mnogi vlasnici kuća nemaju pristup svom posjedu zbog neizgrađenih ulica, izražena je prodaja stanova bez parking mesta, ali i strah pojedinih građana da parkiraju svoje vozilo iako imaju parking mjesto, zbog visine ili izrazito strme ulice. Smatramo da je prije ovakvih mjera bilo neophodno napraviti parking mjesta za sve one koji ih zbog konfiguracije terena nisu mogli sebi obezbediti”, navela je grupa građana.

Napomenuli su da je u Krašićima “po ocjeni nadležnih u Državnoj studiji lokacije Sektor 29, izrazito nepristupačan teren, toliko, da se prije par godina desila nesreća sa smrtnim ishodom prilikom spuštanja niz ulicu iz garaže, kao i drugi slučaj sa srećnim ishdom kad se auto zaustavio na bankini”.

Oni napominju da je u Krašićima problematično “nepostojanje apoteka, prodavnica, redovne gradske autobuske linije koja zadovoljava potrebu onih koji nemaju automobile, neredovno odnošenje smeća, mogućnost prilaska plažma i drugo”.

Komunalna policija u saradnji sa Parking servisom prvu veliku akciju uklanjanja nepropisno parkiranih vozila u Krašićima uz koriščćnje “pauka” imala je još 19.juna. tada je iz lokalne uprave upućen apel građanima da čuvaju investicije u koje je Opština uložila velika sredstva, te da automobilima ne lome novoizgrađene trotoare.

Iz Opštine “Vijestima” su kazali da su u cilju suzbijanja nepropisnog prakiranja u Krašićima, službenici Sekretarijata za komunalni i inspekcijski nadzor “primjenjivali ovlašćenja zasnovana na Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima i Uredbi o povjeravanju dijela poslova Uprave policije, pored ostalih, i Opštini Tivat.”

“Naglašavamo da su komunalni policajci pored primjene ovlašćenja po službenoj dužnosti, u velikom broju slučajeva vršili kontrolu i sankcionisali prekršioce na osnovu prijava građana, koje su se mahom odnosile na nemogućnost korišćenja trotoara za prolazak pješaka - majki sa dječjim kolicima ili starijih osoba slabije pokretljivosti, čime je bezbjednost ovih lica ugrožena. U ovakvim slučajevima, na licu mjesta nije neophodno postojanje saobraćajnog znaka “zabranjeno zaustavljanje i prakiranje”, koji je regulisan Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, članom 60 stav 1 tačka 23. Prekršaj nepropisnog parkiranja na trotoaru regulisan je članom 60 stav 1 tačka 13 istog Zakona”, pojasnili su iz lokalne uprave.

Bonus video: