UPSUL razvio aplikaciju za poziv u pomoć na moru

Korisnici mogu prijaviti i prekršaje u pomorskom saobraćaju

3983 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) razvila je mobilnu aplikaciju koja omogućava korisnicima slanje poziva u pomoć direktno sa njihovih mobilnih uređaja, koristeći GPS tehnologiju za precizno određivanje geografske pozicije.

Aplikacija SafeSea.me je, kako navode, dostupna za preuzimanje na Google Play Store platformi, a uskoro će biti i dostupna i na platformi App Store.

"Cilj je da korisnici kada se nađu u nevolji na moru, preko aplikacije SafeSea.me pozovu pomoć, čime će se omogućiti automatsko generisanje njihove geografske pozicije i slanje nadležnim službama za traganje i spašavanje. Korisnici preko nje mogu direktno pozvati broj 129 za hitne slučajeve", saopštio je UPSUL.

SafeSea, SafeSea.me
foto: UPSUL

Pored toga, kako su kazali, aplikacija pruža detaljnu vremensku prognozu i ažurirane oglase za pomorce, osiguravajući sve potrebne informacije za sigurnu plovidbu crnogorskom obalom. Takođe, preko aplikacije SafeSea.me korisnici mogu prijaviti prekršaje u pomorskom saobraćaju, doprinoseći na taj način boljoj sigurnosti na moru.

SafeSea, SafeSea.me
foto: UPSUL

"Registracija korisnika je obavezna kako bi se osigurala efikasna komunikacija u hitnim situacijama. Aplikacija je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku, a više informacija korisnici mogu pronaći na sajtu www.safesea.me", navodi se u saopštenju.

SefaSea.me je projekat Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, uz podršku Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Bonus video: