Senić za "Vijesti": Stanovi i poslovni prostori pod lupom

Ne bih da optužujem nikoga da je dobio stan mimo zakona, ali se pitam zašto ga nijesu preveli na sebe... To isto važi i za 84 garaže, od čega 43 ne postoje na terenu

76264 pregleda 48 reakcija 21 komentar(a)
Ostvaren znatno veći broj javnih poziva nego lani, Foto: Luka Zekovic
Ostvaren znatno veći broj javnih poziva nego lani, Foto: Luka Zekovic

Izgradnjom nekadašnje Delte i donošenjem određenih odluka ranijih opštinskih vlasti, centar Podgorice je zamro, i pored toga što se u vlasništvu Glavnog grada nalazi 570 poslovnih prostora.

Da su parkinzi prilikom izgradnje Trga nezavisnosti ostali netaknuti, grad bi živio, rekao je za “Vijesti” vršilac dužnosti (v. d.) direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić.

Istakao je da se u vlasništvu Agencije nalaze 202 poslovna prostora, te da žele da ožive centar grada.

“Znate mentalitet našeg naroda, da žele da dođu svojim automobilima kako bi nešto kupili, posjetili lokale...”, rekao je on.

Formirana komisija

Naglasio je da je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice pokrenula postupak utvrđivanja po kojim osnovima su poslovni prostori dodijeljeni u Podgorici.

“Na koji način su dati na upravljanje. Sve to se mora dovesti u red. To važi i za onih 300 opštinskih stanova. Imamo sve lokacije tih stanova i svih poslovnih prostora, kao i garaža”, kazao je Senić.

Kako tvrdi, formirana je komisija koja će se baviti tim pitanjem i koja će u pravo vrijeme izaći sa tačnim podacima.

“Ne bih da optužujem nikoga da je dobio stan mimo zakona, ali se pitam, ako su regularno dobili stan, zašto ga nijesu preveli na sebe. Stanovi se vode na Glavni grad. To isto važi i za 84 garaže, od toga 43 garaže ne postoje na terenu”, objasnio je Senić.

Nema zastare komunalija

Istakao je da je pokrenuo pitanje neplaćenih računa za vodu, struju i ostale komunalije.

“Znate da je bio zakon iz 2008. godine, u vrijeme ministra Branimira Gvozdenovića, kad ste mogli dobiti građevinsku dozvolu bez plaćanja komunalija. Imate negdje po 3.500.000 eura neplaćenih komunalija pravnih lica i fizičkih subjekata. Tražili smo adrese od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), i to što smo zasad dobili, mi smo poslali svima da se obrate Sekreterijatu za urbanizam i da regulišu svoje obaveze”, rekao je Senić.

Naglasio je da “nema zastare”, kao i da će svi građani morati da plate komunalije.

“Podnio sam Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivične prijave protiv lica koja su pravila stambene zgrade. Pa im je malo što su bili napravili te zgrade, uzeli milione, nego su nelegalno pravili spratove. Svi moraju da snosne odgovornost za to”, istakao je Senić.

“Čovjek sam struke, a ne politike”

Podsjetio je da će “svako ko ne bude radio po javnom pozivu snositi posljedice”, te da se moraju poštovati ugovorne obaveze.

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je ranije da menadžment Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice nije pokazao dobre rezultate u posljednjih nekoliko mjeseci, te da zato nijesu dobili saglasnost većine da se ide sa punim mandatom Senića. Razlog za ovakav sud je, kako je istakla Injac, niska realizacija kapitalnog budžeta.

Senić je, odgovarajući na pitanje “Vijesti”, naglasio da je “čovjek struke, a ne politike”. Istakao je da je Agencija završila sve predviđene projekte.

“Ovdje radi najstručniji kadar ovog grada. Jako puno kvalitetnih inžinjera radi ovdje. Nijesmo baš osobe koje ne poznaju struku. Morali smo da pripremimo sve projekte po eurokodovima kako bi se oni završili. Trebalo je da ih raspišemo po javnim pozivima, pa da se krene u realizaciju. Neću da plaćam jedan cent koji nije realizovan. Neću da dajem avanse kao što je ranije rađeno”, apostrofirao je Senić.

Uspješno realizovali više javnih poziva

Kako je kazao “Vijestima”, Agencija je ove godine raspisala 37 većih javnih poziva (tendera).

“Od toga je dosta njih uspješno, za razliku od ranijih godina, kada je taj broj bio dvadesetak, čak i manje. Vjerovatno ćemo godinu završiti sa 50 velikih javnih poziva”, objasnio je Senić.

Istakao je da je duplirao broj “manjih” tendera u odnosu na ranije periode.

“Što se tiče malih javnih poziva, njih ima preko 215 trenutno. Prošle godine, to je bilo upola manje. Radi se intenzivno i jako jr bitno da se naprave kvalitetni projekti”, rekao je Senić.

Prema njegovim riječima, najponosniji je na nove projekte, a na koje je Agencija čekala godinama.

“Ponosan sam na projekat jugozapadne zaobilaznice koji je urađen i predat Upravi za saobraćaj. To je međunarodni put koji je jako bitan za grad i državu. Projekat je dužine 3.000 metara, do kružnog toka gdje je salon namještaja ‘Grand’. Projektantska cijena je 14.800.000 eura. Doduše, imamo imovinsko-pravni problem. Za negdje oko 70.000 metara kvadratnih potrebno je da se uradi eksproprijacija. Projekat je, što se tiče Agencije, završen”, kazao je Senić.

Naglasio je da je Agencija završila projekat izgradnje drugog nikšićkog mosta sa kružnim tokom Cetinje-Nikšić.

“Predat je Upravi za saobraćaj. Tu nam je most čist. Dobili smo saglasnost sredinom avgusta za most. On nema imovinsko-pravnih problema”, istakao je sagovornik “Vijesti”.

Kazao je da je ubrzao radove u Ulici Vlada Martinovića, u podgoričkom naselju Drač, koja je, kako je rekao, završena u roku od par mjeseci.

“Ubrzao sam radove u Ulici Radoja Jovanovića i Ulici Gojka Radonjića u Staroj varoši. Raspisali smo tender za Ulicu Ljubović. Vrijednost radova je 520.000 eura. Što se tiče šetališta “Ljubović”, imamo izvođača. Vrlo brzo ćemo uči u izvođenje radova, samo da dobijemo saglasnost od Vlade Crne Gore za jedan dio”, kazao je Senić.

Podsjetio je da je stanje u Ulici Špira Mugoše, ranije, bilo problematično, naročito za njene mještane. Objasnio je da su oni tražili da se uradi feklana kanalizacija, pa su radovi zbog toga potrajali.

“Mi smo, na zahtjev građana, radili izmjenu projektne dokumentacije. Morate da znate da su tamo pećine. Ranijim projektom to nije bilo predviđeno, baš zbog toga stanja. Na zahtjev građana smo, ipak, odlučili da izmijenimo projektnu dokumentaciju. Očekujemo da bi to moglo do kraja oktobra da bude završeno”, kazao je Senić.

Istakao je da je rekonstrukcija Bulevara Veljka Vlahovića “jedna od najvećih investicija koja se planira u narednih pola godine, odnosno sedam mjeseci”.

“Tender se završava iduće nedelje. Nadamo se da ćemo imati kvalitetnog izvođača. Stavili smo u tenderu da je rok izvođenja radova sedam mjeseci. Procijenjena vrijednost radova je 4.000.000 eura sa PDV-om. Ako bude neko ko je stvarno kvalitetan izvođač, može, realno, da se završi i ranije”, objasnio je Senić.

Ulica Đečevića, u podgoričkom naselju Drač, kazao je on, biće završena do septembra. Senić je naglasio da Agencija “čeka reviziju za Bulevar Pera Ćetkovića”.

Kazao je da Agencija radi i višenamjenski objekat u Zagoriču u vrijednosti od 3.500.000 eura sa PDV-om.

Gradsko pozorište ne smije da bude drugi Muzički centar

Senić je “Vijestima” kazao da očekuje da će se Gradsko pozorište, u blizini OŠ “Savo Pejanović” u centru grada, završiti do kraja godine.

“Vrlo teško je ući u tako zahtjevan objekat, koji je specifičan po svojoj funkciji. Morali smo da ponovimo tendere, da uvedemo nove ljude... Vrlo teško je uvesti nekoga gdje imate 85 odsto završenih radova. Bar da su ti radovi završeni kako treba, bilo bi nam mnogo lakše. Moraju radovi da se dovedu do kraja kako treba”, rekao je.

Najavio je i “uređenje u dvorištu Gradskog pozorišta i oko njega”.

“Sama konstrukcija nadstrešnice je završena. Završena su jako bitna ispitivanja, vezana za jaku struju da bi se u septembru mogle izvršiti probe scenske tehnike. Što se tiče slabe struje, raspisali smo tender. Planiramo da u oktobru radimo završne radove što se tiče samog hola. Radimo i na redizajnu ulaznog hola. Ne smijemo žuriti. Žao mi je, imao sam namjeru da bude što prije dovršeno. Ne smije se desiti da Gradsko pozorište bude drugi Muzički centar. Znam da glumci ispaštaju i da je njima najteže. Koliko je njima teško, i nama je, zato što imamo najbolje namjere i želju da taj objekat, što prije, stavimo u funkciju”, zaključio je Senić.

Bonus video: