Kolašin: Korifej teatar otvario vrata zbog zlonamjernih komentara

Iz kolašinske NVO Korifej teatar saopštili da će svima omogućiti “da se pravilno informišu i da kulturno progovorimo i o programu, i o novcu, i o konkursima, kao i o uključenosti zajednice, ali i o našim humanitarnim projektima”

7532 pregleda 47 reakcija 14 komentar(a)
Detalj iz predstave “Smrt u Dubrovniku”, Foto: Korifej
Detalj iz predstave “Smrt u Dubrovniku”, Foto: Korifej

Kolašinska NVO Korifej teatar, organizator upravo završenog istoimenog Internacionalnog festivala alternativnog teatra, organizovao je danas u 18 sati Dan otvorenih vrata, s ciljem da pruže priliku za “konstruktivan dijalog, diskusiju i pitanja na teme od programske koncepcije do modela finansiranja rada”.

“Zbog niza zlonamjernih komentara, mahom onih koji niti haju za pozorište i festival niti dolaze na naše programe, otvaramo svima mogućnost da se pravilno informišu i da kulturno progovorimo i o programu, i o novcu, i o konkursima, kao i o uključenosti zajednice, ali i o našim humanitarnim projektima. Na taj način osluškujemo potrebe zajednice i pokušavamo da je uz vaše učešće učinimo boljim i ljepšim mjestom za život”, saopštili su iz Korifeja.

Dan otvrenih vrata organizuje se nakon što se na društvenim mrežama pojavilo više komentara, kojima su osuđivani pojedini sadržaji Festivala, odnosno prikazivani amaterski snimci djelova predstave i komentarisani van konteksta.

U sesiji će učestvovati direktor NVO Korifej teatar, glumac Đorđije Tatić, umjetnički direktor festivala, reditelj Zoran Rakočević i koordinatorka za rad sa djecom i mladima u toj organizaciji, glumica Anđelija Rondović.

Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej održan je 7. do 20. avgusta, a tema i naslov ovogodišnjeg, desetog izdanja bila je “Suočavanje”. Da se bave širokom temom suočavanja, objašnjavaju organizatori, odlučili su se “inspirisani rijetkim kolegama umjetnicima, koji su o temama rata progovorili hrabro i otvoreno u prethodnom periodu, ali i godinama iza nas”.

“Poraženi smo činjenicom da navodno civilizovani svijet i dalje vrši zločine, ubistva djece i civila, prekidanje humanitarnih karavana, bombarduje bolnice i škole i drži ljude bez vode i hrane mjesecima. Šokirani smo držanjem po strani ostatka svijeta, ali i ćutanjem kompletne crnogorske političke strukture, dok nevini krvare i gube svoje najbliže u Palestini. Tmurna sadašnjica podsjeća nas na balkansku zbilju u kojoj i dalje nijesmo sposobni i spremni, a dužnost nam je, da progovorimo o svojim nepočinstvima”, kazao je u najavi Festivala Rakočević.

Ovogodišnjom selekcijom, festivalska publika suočila se “sa nekoliko bolnih etapa naše istorije”. Kako je ranije kazao Rakočević, cilj je bio da se doprinese “ozdravljenju crnogorskog društva, koliko god izgledalo da su neke društvene vrijednosti ozbiljno ugrožene”.

Festival se realizuje u produkciji Opštine Kolašin i NVO Korifej teatar, a uz sufinansiranje Ministarstva kulture i medija. Projekat se realizuje iz pomoć JU Centra za kulturu Kolašin, Turističke organizacije Kolašin, uz sponzorstvo Crnogorske komercijalne banke, hotela “Bjanka”, Five stars produkcije i Fondacije Petrović Njegoš.

Bonus video: