Predata inicijativa sa više od 3.000 potpisa da su u Nikšiću dozvole zastakljene terase

Sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Milanka Radulović kazala je da su dobili pomenutu građansku inicijativu, kao i predlog za rješavanje saobraćajnih uslova na Trgu

8748 pregleda 17 komentar(a)
Nikšić, Foto: Shutterstock
Nikšić, Foto: Shutterstock

U petak, 23. avgusta, Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić i Skupštini opštine (SO) predata je građanska inicijativa, sa više od 3.000 potpisa kojom se traži da se u Nikšiću Programom privremenih objekata za period 2024-2029. godina na Trgu slobode i Njegoševoj ulici omogući postavljenje zatvorenih ugostiteljskih terasa.

Program privremenih objekata na teritoriji opštine Nikšić, koji je donijet 2019. godine, istekao je 1. avgusta, a narednih dana biće raspisan javni poziv za javnu raspravu tako da će ugostitelji moći da uzmu ućešće i iznesu sugestije i predloge.

Filip Kažić, advokat i punomoćnik dijela ugostitelja iz Nikšića, kazao je da su o podnijetoj Građanskoj inicijativi obaviješteni predsjednici Opštine i Skupštine opštine (SO) Nikšić, kao i da su tražili učešće u radu SO prilikom odlučivanja o ovoj inicijativi, kao i u radu nadležnog organa prilikom izrade Programa privremenih objektata na teritoriji opštine Nikšić za period 2024 – 2029. godine.

Sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Milanka Radulović kazala je da su dobili pomenutu građansku inicijativu, kao i predlog za rješavanje saobraćajnih uslova na Trgu.

„Program privremenih objekata na teritoriji opštine Nikšić za period 2024-2029. je urađen u formi nacrta. Isti će uskoro biti objavljen na sajtu Opštine i dat na javnu raspravu. Nakon centralne javne rasprave biće razmatrane primjedbe i vidjeće se šta može ili ne može da bude usvojeno, a nakon toga biće upućen na davanje saglasnosti nadležnim institucijama“, kazala je Radulović „Vijestima“.

Prema riječima Kažića, analizirali su koliko Nikšić ima hladnih, kišovitih, vjetrovih dana i sve to ukazuje da otvorena ugostiteljska terasa u Nikšiću može da funkcioniše najviše do tri mjeseca.

„Sa druge strane, plaćate Opštini jednu od najskupljih cijena u Crnoj Gori, pa je tako u Budvi za prvu ekskluzivnu zonu cijena zakupa javnog prostora trotoara šest eura, u Nikšiću je 13, u Herceg Novom i u Danilovgradu je osam. Ugostitelji treba da plaćaju čitave godine zakup, a to mogu da koriste svega između mjesec i po, dva“, objašnjava Kažić.

Prema njegovim riječima, o opravdanosti i osnovanosti podnijete građanske inicijative dati su detaljni razlozi, pri čemu su analizirane kako razlike između otvorenih i zatvorenih ugostiteljskih terasa, tako i ispunjenost zakonskih uslova, nepostojanje natkrivenih prostora na Trgu slobode i Njegoševoj ulici, kao i nepostojanje posebnih socijalnih i društvenih sadržaja koji bi „obezbijedili da se građani Nikšića na ovom prostoru duže zadržavaju, odnosno da se Trg društveno valorizuje na način koji je potreban svakom gradu“.

„Ukazano je i na mladu vegataciju na Trgu slobode koja ne obezbjeđuje dovoljno sjenila tokom toplih i sunčanih dana. Analizirani su ekonomski parametri, te potreba da se Trg i Njegoševa ulica koriste tokom cijele godine, kako bi centar grada i šetačka zona živjeli tokom svih 12 mjeseci u godini i na taj način ispunjavali svoj društveni i socijalni cilj“, istakao je Kažić.

Državnim propisima iz februara 2024. godine omogućeno je postavljanje zatvorenih ugostiteljskih terasa.

„Kao punomoćnik značajnog broja ugostitelja iz Nikšića, nadam se da će predmetna građanska inicijativa biti uvažena od strane nosilaca javnih ovlašćena u Opštini Nikšič, te da će na kraju biti i usvojena. Usvajanje građanske inicijative će ujedno biti podstrek građanima da se angažuju i po drugim pitanjima koja su od značaja za lokalnu zajednicu, te da putem sličnih inicijativa i peticija daju doprinos u postupku donošenja odluka, kako bi svi zajedno, kroz inkluzivne i transparentne postupke, doprinosili razvoju demokratije u Crnoj Gori“, zaključio je Kažić.

Traže nove pješačke prelaze u Njegoševoj ulici

Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj „AMD Zarubica company“ DOO podnijela je predlog uređenja saobraćajne infrastrukture (pješački prelazi) u Njegoševoj ulici kojim se predlaže da se uklone postojeći i obilježe novi pješački prelazi. Angažovali su sudskog vještaka, inženjer saobraćaja mr Zoran Miljanić, koji je sačinio nalaz i mišljenje kojim je predloženo da se pješački prelazi ucrtaju u na početku na kraju Trga slobode, u pravcu Njegoševe ulice, i to čitavom njenom širinom.

„Ovo sa razloga što bi na taj način pješaci mogli da se kreću pravolinijski, bez skretanja sa pješačkog koridora, odnosno da sa Trga slobode pravo nastavljaju svoju šetnju i kretanje Njegoševom ulicom koja predstavlja nastavak Trga slobode i ujedno pješačku zonu. Na ovaj način pješaci se i sada uglavnom kreću, sa kog razloga je predloženo i brisanje postojećih pješačkih prelaza koji nisu finkcionalni i nisu postavljeni prema pravilima struke“, objasnio je Kažić.

Jedan od tih pješačkih prelaza upravo vodi na zastakljenu teresu ugostiteljskog objekta koji je u vlasništvu kompanije kojaje podnijela predlog.

Bonus video: