Bez vakcine nema škole i vrtića?

Stručnjaci očekuju da će Vladin resor uvažiti predloge i preduzeti hitne mjere kako bi se smanjio rizik od velike epidemije malih boginja, koja može donijeti preopterećenost sistema, teške kliničke slike i komplikacije i moguće smrtne ishode. Uoči školske godine dvije opštine pogođene epidemijom, a obuhvat vakcinisane djece ne može se brzo i značajno popraviti

84572 pregleda 288 reakcija 128 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZ) predložio je Ministarstvu zdravlja da izmijeni zakon kako bi se nevakcinisanoj djeci ograničio boravak u školama i vrtićima ili uvede privremene mjere u opštinama gdje je prijavljena epidemija malih boginja. U toj ustanovi očekuju da će Ministarstvo uvažiti sugestije i preduzeti hitne mjere kako bi se smanjio rizik od velike epidemije koja može dovesti do preopterećenja zdravstvenog sistema, teške kliničke slike, komplikacija i mogućih smrtnih ishoda.

Epidemija malih boginja proglašena je u Budvi i Podgorici, a nadležni vjeruju da će se sa početkom školske godine situacija pogoršati. Među 19 inficiranih, koliko je registrovano od aprila do ove sedmice, nema uredno vakcinisanih protiv morbila.

Nema poboljšanja bez radikalnijih mjera

Iz IJZ su juče ocijenili za “Vijesti” da se obuhvat vakcinisane djece ne može značajno i brzo popraviti bez izmjene zakonske regulative kojom bi se ograničio boravak u kolektivima – predškolskim ustanovama i školama, sportsko-rekreativnim objektima, na izletima i ekskurzijama za nevakcinisanu djecu. Podsjetili su da su sprovodili intenzivne edukativne i promotivne aktivnosti i upozoravali sve činioce u društvu na epidemiju, dajući predloge za rješenja.

Prema važećem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, je obavezna. Za roditelje su predviđene kazne do 2.000 eura ako odbije i ne omogući djetetu predškolskog ili školskog uzrasta vakcinaciju protiv ovih bolesti, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine ili stručni tim.

Mjera kojom je predviđeno da nevakcinisana djeca ne mogu da budu upisana u vrtić i u školu nikada nije uvrštena u izmjene Zakona, kako je to bilo predviđeno nacrtom još 2015. godine.

Iz IJZ su juče kazali da, dok ne dođe do izmjena, postojeći Zakon omogućava donošenje posebnih naredbi kojima se uvode privremene mjere u opštinama gdje je prijavljena epidemija.

“Obje moguće solucije (izmjene zakona i donošenje naredbi na osnovu postojećeg su predložene Ministarstvu zdravlja, te očekujemo da će ih u narednom periodu uvažiti i preduzeti hitne mjere kako bi se smanjio rizik od velike epidemije koja sa sobom može donijeti preopterećenost zdravstvenog sistema, teške kliničke slike, komplikacije i moguće smrtne ishode”, rekli su iz IJZ.

Djeca najranjivija, u riziku i odrasli

Iz IJZ su za “Vijesti” juče kazali da pojava epidemije morbila nije nešto što ih iznenađuje, jer na to godinama upozoravaju kao vrlo izvjesnu mogućnost u našoj populaciji. Ocijenili su da je obuhvat vakcinacijom protiv morbila u značajnom broju godišta zabrinjavajuće nizak, uključujući sva predškolska godišta, kao i nekoliko generacija u nižim razredima osnovne škole.

“Zbog narušenog kolektivnog imuniteta, postoje svi uslovi za razvoj velike epidemije u kojoj će, osim nevakcinisane djece koja su najranjivija, obolijevati i odrasli koji nijesu potpuno vakcinisani, jer ih djeca više ne štite kolektivnim imunitetom”, piše u odgovoru.

Iz IJZ su podsjetili da je jedina djelotvorna mjera prevencije potpuna vakcinacija, sa dvije doze MMR vakcine.

Prema podacima IJZ, obuhvat jednom dozom MMR vakcine među predškolskom djecom u Crnoj Gori iznosi 59,7 odsto. MMR vakcinu primilo je 83 odsto djece rođene 2018, a 76,7 odsto djece rođene 2019. godine.

Među djecom rođenom 2020. godine obuhvat je 69,7 odsto, dok je svega polovina djece rođene 2021. godine vakcinacijom zaštićena od malih boginja. Obuhvat vakcinisanih među djecom rođenom 2022. je 32,1, a 2023. godine svega 13,8 odsto.

Preporuke za vrtiće i škole

Prema vodiču za istraživanje i postupanje u slučaju epidemijskog javljanja morbila za predškolske i školske ustanove predviđeno je da se u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije može donijeti predlog o zabrani pohađanja nastave nakon prijave epidemije na teritoriji određene opštine.

“U slučaju pojave epidemija u više opština ova mjera se može donijeti na nivou cijele države. Ovo se uređuje naredbama čiji predlog daje IJZ, usvaja Ministarstvo zdravlja, a nakon objave u Službenom listu Crne Gore nadležna inspekcija kontroliše sprovođenje mjera definisanih naredbom”, piše u preporukama ažuriranim ovog mjeseca.

Druga mogućnost je da se u slučaju pojave oboljelih od morbila u predškolskim i školskim ustanovama, svoj djeci koja nisu vakcinisana u skladu sa uzrastom i kalendarom vakcinacije, rješenjem nadležne inspekcije može onemogućiti pohađanje predškolske ustanove i škole do isteka dva perioda maksimalne inkubacije od posljednjeg slučaja u toj ustanovi.

“U ovom slučaju, navedena mjera važi za jedinicu (objekat) predškolske/školske ustanove u kojoj se obolijevanje desilo. Za djecu u osnovnoj i srednjoj školi koja po ovom osnovu ne mogu fizički prisustvovati nastavi, neophodno je organizovati online nastavu”, piše u vodiču IJZ.

Prema preporukama uoči školske godine, koja počinje naredne sedmice, ustanovama je preporučeno da u slučaju simptoma obolijevanja od malih boginja tokom nastave treba izmjestiti dijete u posebnu prostoriju i odmah pozvati roditelje da ga preuzmu. Tu prostoriju potrebno je temeljno provjetriti i očistiti i dezinfikovati površine i predmete i kontaktirati teritorijalno nadležnu epidemiološku službu. Osjetljive kontakte, odnosno djecu, treba što prije vakcinisati.

“Za kontakte kod kojih je vakcinacija kontraindikovana ili kod kojih je od izloženosti virusu prošlo više od 72 sata, davanje imunoglobulina (ukoliko su dostupni) protiv malih boginja unutar šest dana nakon izlaganja može ublažiti klinički tok infekcije ili prevenirati simptome”, piše u preporukama. Tokom perioda inkubacije (sedam do 21 dan nakon kontakta sa oboljelom osobom) osjetljiva djeca koja su bila u kontaktu, ne bi trebalo da pohađaju školu niti vrtić, kao ni druge vrste okupljanja poput rođendana, slavlja, pozorišnih predstava, izleta, ekskurzija, okupljanja u igraonicama i slično. U toku tog perioda potrebno je izbjegavati sve kontakte sa trudnicama, djecom mlađom od jedne godine, kao i sa osobama koje mogu imati probleme sa funkcionisanjem imunog sistema, kao što su oboljeli od malignih bolesti.

Bez rješenja o samoizolaciji

Iz IJZ su “Vijestima” odgovorili da izdavanje rješenja zdravstveno-sanitarne inspekcije o izolaciji osoba oboljelih od morbila nije predviđeno postojećim zakonom i u odsustvu naredbi.

Naglasili su, međutim, da morbile nisu kao kovid-19, od koga su u velikoj mjeri djeca pošteđena teških formi bolesti.

“Kod morbila upravo su odojčad i mala djeca koja nisu vakcinisana jedna od najugroženijih grupa”, rekli su iz IJZ.

Ponovili su da za morbile postoji veoma djelotvorna vakcina, koja je obavezna, te da su jasno predočeni savjeti da nevakcinisani ne idu u kolektive.

Bonus video: