Stupar Đurišić: Zaustaviti brzorastući trend vršnjačkog nasilja

"Djeca treba da se uče zajedništvu kroz ljepotu stvaranja umjetnosti, nauke, kulture i sporta", kazala je kandidatkinja za odbornicu Pokreta Naprijed

4006 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Pokret Naprijed
Foto: Pokret Naprijed

Radmila Stupar Đurišić, psihološkinja i kandidatkinja za odbornicu Pokreta Naprijed na lokalnim izborima u Podgorici, kazala je da se mora zaustaviti brzorastući trend vršnjačkog nasilja.

"Veliki pad moralnih vrijednosti u funkcionisanju odraslih je glavni razlog nasilja među djecom i doprinosi osjećaju da je to nasilje iz godine u godinu u porastu. Veoma je vidljivo ponašanje koje je do skoro smatrano nepristojnim i nauviđajnim, slobodno možemo reći bahatim, koje ničim nije sankcionisano nego je čak medijski veoma eksponirano. Svjedoci smo da su ljudi niskih moralnih vrijednosti, baš zbog nepoštovanja pravila, uspjeli sebi obezbijedilti finansijske imetke, te ih uložili u dostizanje visokog socijalnog statusa”, kaže ona, te dodaje:

“Moćni, a nemoralni, vidljivi, a besprizorni lako postaju model, uzor za ponašanje djetetu koje zbog slabih porodičnih veza, a nerijetko i narušenih odnosa, nema snažnu vaspitnu vezu sa roditeljima koji bi mu objasnili da ono što vide nije ljepota i sjajnost.”

Kzala je da, ipak, postoji rješenje.

"Potrebno je osnažiti kulturne manifestacije za djecu. Popularizovati dječje klubove, dati veću vidljivost i uticajnost Dječjem savezu grada Podgorice. Osnažiti takmičenja iz predmeta robotika, vizuelna prezentacija, pozorišna umjetnost, muzička umjetnost, likovna izražajnost. Razviti niz gradskih minifestivala gdje bi demonstritali vještine dječje umjetnosti koje bi bile temelj novih vrijednosti koje moramo izgraditi da bi sačuvali našu djecu. Moramo skrenuti sa puta na kojem je sve više djece, a to je put vršnjačkog nasilja gdje se dostizanje sreće i uspjeha temelji na rušenju i unižavanju onog nekog drugog samo zato jer ti se može. Djeca treba da se uče zajedništvu kroz ljepotu stvaranja umjetnosti, nauke, kulture i sporta. Vjerujem da imamo mogućnosti i snagu da zaustavimo brzo rastuće vršnjačko nasilje među našom djecom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: