"Aman sakrio od Đokovića da je rušio teniske terene"

"Očigledno je da je Aman, prilikom pregovora sa Novakom u vezi partnerstva, svjesno ili nesvesno, sakrio od njega neke bitne činjenice koje njemu i njegovom timu nisu bile poznate, a sa kojima oni trebaju biti upoznati prilikom donošenja takvih poslovnih odluka", navode iz Inicijative za vraćanje grad hotela “Sveti Stefan” u državno vlasništvo

14400 pregleda 202 reakcija 10 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović

Inicijativa za vraćanje grad hotela “Sveti Stefan” u državno vlasništvo poručila je svjetskom broj jedan reketu Novaku Đokoviću da je Aman resorts od njega svjesno ili nesvjesno sakrio bitne činjenice kada je zaključivao ugovor.

“Nedavno se u medijima pojavila vijest da je Novak Đoković postao Global Wellness Advisor za kompaniju Aman Resorts. Najboljem svjetskom teniseru svih vremena i velikom dobrotvoru Novaku, koji se vjenčao na Svetom Stefanu, želimo svaku sreću u bilo kojem djelu i poslu kojim se bavi. Raduje nas njegov uspjeh kao i uvijek što nas je radovao kada smo punim srcem navijali za njega i uvjek ćemo navijati. Međutim, očigledno je da je Aman, prilikom pregovora sa Novakom u vezi partnerstva, svjesno ili nesvesno, sakrio od njega neke bitne činjenice koje njemu i njegovom timu nisu bile poznate, a sa kojima oni trebaju biti upoznati prilikom donošenja takvih poslovnih odluka. Prvo, Novak i njegov tim su morali znati da je Adriatic Properties, zakupac Svetog Stefana, uz znanje i saglasnost Aman menadžmenta, oko 2009. godine, srušio dva teniska terena ispred Svetog Stefana, i na njima kasnije napravio dva nelegalna objekta koji do dan danas nisu legalizovani: vešeraj i upravnu zgradu. Srećom pa postoje fotografije i razglednice na kojima se vide ovi tereni iz vremena prije rušenja, što se lako može uporediti sa trenutnim stanjem”, navode u otvorenom pismu koje je dostavljeno “ Vijestima”.

Čak i da su ti objekti, kako dodaju, do danas legalizovani, ovo govori o odnosu tadašnjeg Aman menadžmenta prema tenisu kao sportu i kao i elitnom turizmu u kojem nema mjesta za tenis kao rekreativni sport.

“Osim toga, brojni mještani, i djeca i stariji, su ostali uskraćeni da igraju tenis na ovim terenima. Sveti Stefan danas ima nekoliko izvrsnih mladih talenata koji, nažalost, ne mogu da treniraju tenis u svome mjestu. Drugo, slična situacija se desila i sa ljetnjom pozornicom koja je odlukom Adriatic Properties, uz znanje i saglasnost Aman menadžmenta, ukinuta i stavljena van funkcije, sa ciljem da se i ona sruši, shodno UT uslovima izdatih kasnije zakupcu (UT uslovi br. 1062-901/12 od 12.04.2019 godine). Nakon toga, Robert de Niro, poznati glumac i ljubitelj pozorišta, je došao na Sveti Stefan da otvori Nobu restoran ali mu tada, slično kao ni sada Novaku, niko nije rekao da se odmah pored, tik uz tadašnji Nobu, nalazi ljetnja pozornica iz 1982 godine, na kojoj su se do skoro održavale predstave u okviru festivala Grad teatar, ali koja je planski ugasena radi rušenja. Čak i da je gradjevinska dozvola potpuno legalna, gledano iz ugla zakupca i Amana, ovo govori o njihovom odnosu prema kulturi i umjetnosti. kao što su brojni teniseri ostali uskraćeni da igraju tenis u predivnom ambijentu ispred Svetog Stefana, tako su i brojni glumci, kolege gospodina De Nira, ostali uskraćeni da nastupaju na sceni ispred Svetog Stefana”, ističe se u pismu i dodaje:

“Takođe, smatramo da Novak i njegov tim moraju biti upoznati sa činjenicom da je 'Kulturni pejzaž Svetog Stefana' odabran među 7 najugroženijih lokaliteta baštine Evrope za 2023. godinu u organizaciji Evropa Nostre i Instituta Evropske investicione banke upravo dobrim dijelom zbog gore navedenih razloga, kao i drugih koje ćemo pomenuti nekom drugom prilikom (kao na primjer, rušenje jednog od kraljevskih objekata iz 1936. godine čiji se projekat i dan danas nalazi u Muzeju Jugoslavije u Beogradu). Ukoliko kompanija Aman Resorts smatra da njihov menadžment nije znao za ove gore navedene događaje, naročito za rušenje terena i zatvaranje pozorišta radi rušenja, što je teško moguće s obzirom na njihov angažman u projektu zakupa Svetog Stefana od samog početka 2007. godine, neka se javno ograde saopštenjem uz adekvatno obrazloženje. Ukoliko se zaista desio propust, neka se izvinu i nama i svojim klijentima i poslovnim partnerima, pred kojima predstavljaju sebe kao uglednu kompaniju koja vodi računa o kulturi i sportu. Mi ćemo svako iskreno izvinjenje prihvatiti. Novaku Đokoviću, još jednom, želimo puno uspjeha i nove podvige na terenu”, zaključuje se u pismu.

Bonus video: