Predstavljena brošura "Prevencija je ključ" Fondacije "Humanošću do srca"

U brošuri se nalaze preporuke za smanjenje rizika od kancera, kao i dio koji je posvećen opštoj prevenciji, ali i prevenciji od karcinoma pluća, dojke, prostate i kolorektalnog kancera. Tu je i dio koji se odnosi na preporuke kada je u pitanju melanom, kao i korisni linkovi

2134 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Svake godine u svijetu od raka oboli više od deset miliona osoba. Broj ljudi oboljelih od raka u Crnoj Gori u periodu od 2017. do 2022. godine je 7.847, od koji je 2.739 novih slučajeva u 2022. U toj godini bilo je 1.535 smrtnih slučajeva povezanih sa rakom, stoji u brošuri "Prevencija je ključ", koju je uradila Fondacija "Humanošću do srca" iz Nikšićsa

Brošura, za koju je tekst napisao Aleksandar Ždrale, je završna aktivnost projekta "Nema nemogućeg i nerješivog", koji je pomenuta Fondacija realizovala i koja je, na konferenciji za novinare predstavljena.

U brošuri se nalaze preporuke za smanjenje rizika od kancera, kao i dio koji je posvećen opštoj prevenciji, ali i prevenciji od karcinoma pluća, dojke, prostate i kolorektalnog kancera. Tu je i dio koji se odnosi na preporuke kada je u pitanju melanom, kao i korisni linkovi.

"Kancer je izliječiv, prevencija je ključ. Sama sam svjedok da kada na vrijeme otkrijete kancer možete dugo da živite s njim, jako kvalitetno i da se izliječite. Želja nam je da ne bude oboljelih od raka, ali treba svi zajedno da se potrudimo. I dalje ćemo nastaviti sa prevencijom. Pozvala bih sve pacijente da budu strpljivi kada odu kod ljekara, da se, ukoliko postoje neki problemi, sve može riješiti mirnim putem. Takođe i da razmiju kada onkološki pacijenti uđu prvi na pregled jer voljeli bi oni da nemaju tu 'privilegiju', da nijesu onkološki pacijenti i da mogu čekati satima. Samo bih zamolila za malo više razumijevanja i empatije", kazala je Ksenija Krivokapić, predsjednica Fondacije "Humanošću do srca".

wervwsd
foto: Svetlana Mandić

Podršku Fondaciji u realizaciji projekta "Nema nemogućeg i nerješivog", pružile su nevladine organizacije "Fenix" i "Diši", a projekat je realizovan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska unija, uz kofinansiranje UNDP-a i Opštine Nikšić.

“Ova brošura je veoma praktična i korisna i misim da treba da je ima svaki građanin Nikšića. Tu su osnovna uputstva koja su korisna svakome. Evo, našao sam već šta bih ja to trebao da odradim u prevenciji. Mi sve to negdje znamo, ali dobro je da nas, kroz ovakvu vrstu projekata, podsjete šta treba da uradimo kada je prevencija u pitanju, jer onda je i građanin osvješćen i makar će, u nekom periodu, odgovornije se odnositi prema svom i zdravlju porodice“, kazao je predsjednik Opštine, Marko Kovačević.

Istakao je da je pomenuti projekat jedan od boljih takvog tipa koje su podržali i da ćenastaviti i u budućnosti da podržavaju ovakve i slične ideje.

"Opština će i u narednom peridu periodično finansirati doštampavanje brošure, kako bi ado što većeg broja ljudi. Imaćete našu podršku i ubuduće. Čast nam je što smo mogli da budemo dio čitave ove priče“, poručio je Kovačević i dodao priznanje Kseniji Krivokapić i svim ljudima koji na sličan način postupaju kada dođu do problema, i trude se da svojim djelovanje doprinesu zajednici i pomognu da se nešto uradi bolje.

wervwsd
foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Skupštine opštine, Nemanja Vuković, istakao je da iako u porodici ima pozitivne primjere, kada je riječ o izliječenju kancera, ali, nažalost i one druge, iako je svjestan o kakvoj bolesti je riječ, i on je u brošuri pronašao ono što bi trebalo da promijeni u svom načinu života.

"Prevencija je izuzetno važna, ali i praktikovanje zdravih životnih navika i stilova života jer na taj način ne preveniramo samo kancer, kao jednu od najopasnijih bolesti, već i druge bolesti sa kojima se suočavama i sa kojima će se, bojim se, tek suočavati generacije koje dolaze. Ako budemo uspjeli da podignemo svijest građana do te mjere da znaju koliko je prevencija važna, koliko su zdrave životne navike važne u kontekstu očuvanja zdravlja i obezbjeđivanja budućnosti života nakon teških bolesti, vjerujem da ćemo, možda, kao narod biti zdraviji i da ćemo imati manje slučajeva obolijevanja od kancera. Zdravlje građana nam je na prvom mjestu i to je potpuno prirodno, jer zdravlje je ono što nema cijenu“, istakao je Vuković.

Fondacija je u sklopu projekta organizovala brojne radionice namijenje onkološkim pacijentima i njihovim porodicama, a tako će, poručila je Krivokapić, biti i u budućnosti.

Bonus video: