Vuković: Zagađena Morača ugrožava Skadarsko jezero

Crna Gora, koja pretenduje da postane članica Evropske unije, ne bi smjela sebi da dozvoli ovakve ekološke incidente praktično u samom centru glavnog grada, rekli su “Vijestima” iz NVO “Green Home”

45163 pregleda 37 reakcija 16 komentar(a)
Sumnjiva materija izlila se u Moraču protekle sedmice, Foto: Privatna arhiva
Sumnjiva materija izlila se u Moraču protekle sedmice, Foto: Privatna arhiva

Izlivanje otpadnih materija u rijeku Moraču neshvatljivo je i neodgovorno, a nebriga nadležnih za stanje životne sredine u Crnoj Gori nije ništa novo, kazala je za “Vijesti” izvršna direktorica nevladine organizacije (NVO) “Green Home” Azra Vuković.

Prema njenim riječima, izlivanjem otpadnih materija ugrožava se biodiverzitet područja, a kupači su, tokom ljetnih mjeseci i visokih temperatura na rijeci “izloženi patogenim mikroorganizmima i toksičnim hemikalijama”.

Više čitalaca kontaktiralo je s “Vijestima” protekle sedmice i dostavilo video zapise i fotografije na kojima se vidi kako se iz cijevi ispod Krivog mosta u Moraču izliva tečnost braon boje, za koju tvrde da su fekalije. Građani su redakciji prijavili i sličan problem ispod Vezirovog mosta.

Ekološka inspekcija je potom utvrdila “blagi trag zamućenja” na lijevoj strani Morače ispod Krivog mosta, koje je, kako su kazali, nastalo zbog kvara, jer ventil ispusta nije mogao da se zatvori.

Vuković je podsjetila da je Morača pritoka Skadarskog jezera, da je Skadarsko jezero nacionalni park, pa se, kaže, “ovakvim ekološkim incidentima ugrožava biodiverzitet jednog od najznačajnijih prirodnih dobara države”.

“Crna Gora, koja pretenduje da postane članica Evropske unije (EU) ne bi smjela sebi da dozvoli ovakve ekološke incidente praktično u samom centru glavnog grada”, kazala je “Vijestima”.

Azra Vuković
Azra Vukovićfoto: nema

Prema njenim riječima, pitanje upravljanja i tretmana otpadnih voda mora biti riješeno.

“Godinama se najavljuje izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, što još nije riješeno, iako ne postoji nikakvo opravdanje za to. Stoga imamo konstantno izlivanje otpadnih materija u rijeku Moraču i konstantni uticaj otpadnih materija na živi svijet ove rijeke i jezera nizvodno”, rekla je Vuković.

Izvršni direktor “Vodovoda i kanalizacije” Aleksandar Nišavić, krajem juna, kazao je za Gradsku televiziju da će izgradnja kolektora u Botunu početi u septembru.

Pojasnio je da ih na to obavezuju zakonski rokovi, ali i da od nadležnih u Vladi Crne Gore zavisi da li će, u konačnom, doći do izgradnje.

Vuković napominje da se problem može riješiti kvalitetnim regulisanjem kanalizacionog sistema.

“...Uz sistem za prečišćavanje otpadnih voda, čiji kapaciteti zadovoljavaju potrebe grada su rješenje ovog i ovakvih problema. Osim toga, potrebno je redovno održavanje i monitoring rada uz primjenu kaznenih mjera onda kada to nije slučaj. Podgorica je s brojem stanovnika koji u njoj živi već odavno prevazišla kapacitete postojećeg postrojenja, pa se otpadne vode ispuštaju u vodeni recipijent - Moraču, bez nekog posebnog tretmana”, rekla je ona.

Sagovornica “Vijesti” naglašava da se problem izlivanja otpadnih voda u rijeke i druge vodene površine može riješiti primjenom modernih tehnika za prečišćavanje otpadnih voda.

“... Koje će prethodno biti sakupljene odgovarajućim kanalizacionim sistemom ovaj problem može biti riješen. Jasno je da su neplanska gradnja i neadekvatna priprema infrastrukture kod brojnih naselja u glavnom gradu dodatno usložnila ovaj problem, ali izlivanje neprečišćenih otpadnih voda u vodeni recipijent je neprihvatljivo i nedopustivo. U Crnoj Gori još nisu izgrađeni sistemi za prečišćavanje otpadnih voda u svim opštinama, a i u onima u kojima jesu, postoje problemi u funkcionisanju”, kazala je Vuković.

Prema njenim riječima, situacija s izlivanjem sumnjivih materija u rijeku Moraču “govori da smo, mi, daleko od ispunjavanja standarda kada je u pitanju pristup Crne Gore EU”.

To se, dodala je ona, odnosi i na poglavlje 27 - Zaštita životne sredine i klimatske promjene.

“... Što govori o značaju ove oblasti. Zakonodavstvo, u ovoj oblasti, usklađeno je s onim u EU, što znači da bi Crna Gora trebalo da uspostavi standarde koji se odnose na kvalitet voda onakve kakvi su u zemljama EU. Međutim, poznati su problemi kašnjenja sa izgradnjom infrastrukture u ovoj oblasti, problemom funkcionisanja postrojenja koja su završena, te cjelokupnim sistemom upravljanja otpadnim vodama u Crnoj Gori. I Državna revozorska institucija (DRI) je nakon sprovedenog postupka revizije uspjeha ocijenila da upravljanje otpadnim vodama u Crnoj Gori nije efikasno”, zaključuje Vuković.

Bonus video: