U podgoričkom Domu starih vježbali za bolje fizičko i mentalno zdravlje

U podgoričkom Domu starih predstavljeni rezultati programa “Osnaživanje javnih servisa podrške za starije osobe”

5945 pregleda 2 komentar(a)
Juče u Domu starih u Podgorici: Korisnici zadovoljni programom, Foto: Nikola Saveljić
Juče u Domu starih u Podgorici: Korisnici zadovoljni programom, Foto: Nikola Saveljić

Bilo bi dobro da svaka opština u Crnoj Gori ima po jedan dom starih, jer bi se tako sve starije osobe osjećale kao da su u svojoj pravoj kući.

To je, tokom predstavljanja rezultata višemjesečnog programa “Osnaživanje javnih servisa podrške za starije osobe”, koji je realizovala Međunarodna asocijacija za ljudske vrijednosti (IAHV), kazala je juče jedna od korisnica usluga podgoričkog Doma starih.

Program IAHV, koji je trajao sedam mjeseci, sastojao se iz “pažljivo osmišljenih fizičkih i vježbi disanja” i za cilj je, pored ostalog, imao da poboljša psihofizičko zdravlje korisnika.

Direktorica Jelena Šofranac kazala je da je projekat bio veoma uspješan i da je učinio da “svi budu bliži jedni drugima”.

“Prije realizacije projekta smo imali pilot fazu gdje smo opipavali teren i vidjeli koliko će korisnici biti zainteresovani za vježbe. Zadovoljni smo i ponosni što je projekat realizovan za sva tri odjeljenja - odjeljenje gerijatrije, demencije i palijativne njege”, rekla je Šofranac.

Kazala je da su uspjeli da pronađu individualni pristup za sve korisnike, te da su zbog toga naročito ponosni.

Prema njenim riječima, naročito su ponosni što je projekat uspješno realizovan “od početka do kraja na odjeljenu demencije”.

“Upravo ovakve aktivnosti su uvijek dobrodošle kod nas”, kazala je ona.

Predstavnica Evropske unije (EU) u Crnoj Gorin Brigite Kuhar kazala je da je sektor pružanja njege ključan za sve koji žele da žive i stare dostojanstveno.

“Mnoge zemlje se bore da posvete pažnju socijalnoj zaštiti i zbrinjavanju. EU je to učinila usvajanjem Strategije za sektor njege 2020. godine, a pristupačna njega jedan je od osnovnih pristupa socijalnih prava”, kazala je Kuhar.

Rekla je da važne institucije moraju sarađivati kako bi se pronašla rješenja za sve važne izazove.

“Moramo voditi računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, a još više u situacijama stresa ili kada se osjećamo sami”, kazala je ona.

Jedan od korisnika Doma starih kazao je da je program veoma koristan za svakog.

“Još nijesmo svjesni koliko nam je ovo trebalo”, ocijenio je on.

Milorad Radulović, takođe jedan od korisnika, nije krio svoje oduševljenje.

“To što razmišljamo o okolini i svijetu, to je interesantno. Ne možemo da radimo neke jače vježbe, ali mi se trudimo. Pokušavamo i dajemo sve od sebe”, kazao je Radulović.

Jana Radović iz socijalne službe Doma kazala je da je sve “ovo uticalo na nas kao pozitivna zaraza”.

“U momentu smo znali da se izmjestimo sa stresnog dijela posla, i zaboravimo gdje smo...”, kazala je ona.

Bonus video: