U Nikšiću održano treće izdanje festivala “Korzo”: I Đekna za kraj

U Nikšiću održano treće izdanje dvodnevnog festivala “Korzo”, uz cirkus animatore i muzičare

11189 pregleda 20 reakcija 7 komentar(a)
Cirkus na trgu, Foto: Svetlana Mandić
Cirkus na trgu, Foto: Svetlana Mandić

Na korzou sam se “slučajno” sudario sa Kosom. Pogledala me je malo oštrije, a ja sam se nasmijao. Od tada smo se počeli sastajati i preko nekih prijatelja dopisivati. Bila je prava ljepotica. Nakon četiri godine zabavljanja1953. smo se vjenčali. Pokojni Veljko Mandić mi je bio kum, pričao je svojevremeno Drago Malović, glumac koji je u 65. godini dobio prvu glavnu ulogu koja je obilježila njegovu karijeru.

Bila je to uloga Radosava u kultnoj seriji “Đekna još nije umrla a ka’će ne znamo”.

Čuveni nikšićki korzo, kojim je “prošpartao” Drago, ali i mnogi drugi tražeći neku svoju Kosu, odavno ne postoji. Ne u onom obliku u kome je nekada postojalo. Ali, nema više ni lipa na gradskom trgu, ni trotoara duž Njegoševe ulice, a i mi smo odavno postali neki drugi. Međutim, zahvaljujući festivalu “Korzo” i njegovom nazivu - budi se nostalgija.

Festival, koji se organizuje treći put, posvećen je nikšićkim umjetnicima, piscima i pjesnicima koji su obilježili, ne samo grad, nego i crnogorsku i jugoslovensku scenu.

Ovog vikenda, umjesto korzom, gradskim trgom je prošetao neki mlađani Radosav. Sa njim su bili Ljeposava, Mišur i njegovi roditelji i podsjetili nas na Miša, Minken, na njemački jezik koji se uči za dva dana...

festival Korzo
foto: Svetlana Mandić

“Naravno da sam gledao ‘Đeknu’. Riječ je o najboljoj seriji. Glumom se bavim šest godina, prvo u ‘Akordu’, a zatim u ‘Zahumlju’, a Radosav je jedan od najzahtjevnijih likova koje sam igrao. On je potpuno drugačija ličnost u odnosu na mene, živio je u drugom periodu i tadašnje vrijednosti su bile drugačije nego danas. Bilo mi ga je teško ‘skinuti’, jer je Radosav, sam po sebi, jako ikoničan”, kaže dvadesetogodišnji Stefan Mumović koji je sa članovima dramske sekcije Javne ustanove “Zahumlje” izveo fragmente iz “Đekne”.

Piši, Miljana...: Dječja glumačka sekcija Zahumlja
Piši, Miljana...: Dječja glumačka sekcija Zahumljafoto: Svetlana Mandić

A “Đekna” i Radosav nijesu tek tako, po ko zna koji put, oživjeli. Ovogodišnji festival posvećen je Dragu Maloviću, glumcu koga je svojevremeno jugoslovenska pozorišna kritika ocijenila kao pravog “Nušićevog” tipa.

“Mislim da je Drago Malović dao značajan doprinos i jedan veliki pečat razvoju kulture i umjetnosti. Riječ je o proslavljenom pozorišnom i filmskom glumcu i ako ništa drugo mislim da je red da se podsjetimo tih nekih kultnih scena iz serijala ‘Đekna još nije umrla a ka’će ne znamo’. Mislim da je festival ‘Korzo’ sjajna prilika za to”, kazao je Mitar Barać, direktor Turističke organizacije (TO) Nikšić koja je, zajedno sa Opštinom, organizator festivala.

A sjajna je prilika i da, makar nazivom, podsjete na čuveno korzo. Barać je bio jedan od onih koji je šetao korzom, kada su “rijeke ljudi” prolazile Njegoševom ulicom.

“Jedan od ciljeva festivala je da oživi nikšićki korzo. Sam naziv festivala nam ne dozvoljava da zaboravimo taj fenomen koji je vezan za Nikšić”.

Mitar Barać
Mitar Baraćfoto: Svetlana Mandić

Stefan nije imao priliku da korzira, ali jeste da sluša priče o vremenu kada je svako imao svoje parče betona, svoje drvo, ugao, stepenice.

“Čini mi se da i dalje postoje ti tragovi, da je tog šmeka još malo ostalo, mada se danas najviše vremena provodi u kafićima. Nadam se da će nove generacije vratiti korzo, ali i mnogo toga što je valjalo nekada”, kaže Stefan.

Treće izdanje dvodnevnog festivala otvorili su, pored mladih glumaca “Zahumlja”, i bend “Remake”, a zatim su binu i Trg prepustili “Cirkus animatorima” iz Novog Sada. Tehno roboti, vile, džinovi na štulama, odbojka na pijesku bez pijeska, šou od sapunice, a kada su “upalili mrak” uslijedio je vatreni šou. Uživali su najmlađi, ali i oni stariji, jer dijete čuči u svakom od nas.

“Volim da kažem da je festival ‘Korzo’ nesvakidašnji spoj umjetnosti, kulture, programa za djecu i dobre zabave. To je jedan vrlo interesantan, jedinstven i nesvakidašnji koncept, tako da mislim da za svakoga ima ponešto. Festival će svake godine imati drugačiji koncept”, obećao je Barać.

Drugi dan festivala bio je rezervisan za muzički dio. Sa Trga se preselio u Ulicu Josipa Sladea, odakle je, prije tri godine, i krenula festivalska priča. Bila je to prilika da se “Žuti prsluci” i njihov album prvijenac predstave publici, ali i da se zapleše uz “Tantra brothers”, prvu grupu ruskog govornog područja u Crnoj Gori. Zatim su nastupili Nikšićanima dobro znani i rado viđeni gosti - Kiki Lesendrić i “Piloti”.

Zavjesu na festival, ali i na nikšićko festivalsko ljeto, spustio je Davor Vučetić. Spustio jednu, a podigao drugu zavjesu.

“Festivalom ‘Korzo’ zatvaramo festivalsku sezonu, a sa druge strane, otvaramo ‘Septembarske dane’ koji su pred nama. Prošle godine u septembru je bilo preko 90 događaja, a ništa manje neće biti ni ove”, riječi su direktora TO Nikšić.

Bonus video: