Za Nikšić besplatno pošlo 4.900 tona grita

Doskorašnji rukovodilac francuske firme koja je radila ekološku remedijaciju bivšeg brodogradilišta u Bijeloj potvrdio da je nikšićkoj firmi MM Sistem predata veća količina navodno bezopasnog materijala

52880 pregleda 64 reakcija 45 komentar(a)
Dio grita ispod Trebjese, Foto: Svetlana Mandić
Dio grita ispod Trebjese, Foto: Svetlana Mandić

Donedavni izvršni direktor kompanije Valgo Montenegro, koja je bila angažovana za sprovođenje projekta ekološke remedijacije prostora bivšeg Jadranskog brodogradilišta Bijela, Rajko Uskoković potvrdio je “Vijestima” da je ta firma sredinom jula, bez naknade predala kompaniji MM Sistem iz Nikšića ukupno 4.900 tona grita iz bivšeg tivatskog Arsenala.

Kompanija Adriatic Marinas-Porto Montenegro je na proljeće 2019. sa Valgo Montenegrom napravila poseban poslovni aranžman po kojem je u Bijelu, gdje je francuska firma bila započela obiman posao uklanjanja desetina hiljada kubika grita od pjeskarenja brodova i drugog otpada od višedecenijske brodoremontne djelatnosti, doneseno i 3.500 kubika starog grita iz Porto Montenegra, te preko 2.500 kubika zemlje pomiješane sa gritom.

Tada je bilo najavljeno da će grit koji je zaostao iz nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal na čijem se mjestu gradi marina Porto Montenegro, preko Valga biti izvezen brodovima iz Bijele u inostranstvo na ista mjesta na kojima je ta francuska firma trebalo da pošalje grit iz nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta. Međutim, dio grita iz Porto Montenegra ovih se dana pojavio u Nikšiću, razasut na dijelu privatnih i imanja u vlasništvu Opštine, odnosno Željezničke infrastrukture Crne Gore.

Zbog toga je dio građana Nikšića protestovao i najavio preduzimanje radikalnih mjera ukoliko taj materijal ne bude u najskorije vrijeme uklonjen...

Blokada puta zbog grita
Blokada puta zbog gritafoto: Svetlana Mandić

Da je grit koji je istovaren na Straševini i ispod Trebjese nekadašnji otpad iz Porto Montenegra, iz bivšeg Arsenala, koji je bio deponovan u Bijeloj, prije nekoliko dana je na sastanku koje je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević organizovao sa predstavnicima mještana, kao i sa predstavnicima nadležnih institucija - Ministarstva ekologije, Uprave za inspekcijske poslove i Agencije za zaštitu životne sredine, saopštio je predstavnik Ministarstva ekologije Ivan Stanišić. On je dodao je da je u pitanju neopasan materijal.

CETI sertifikat

Uskoković, koji je odnedavno ispred crnogorske Vlade na mjestu zamjenika izvršnog direktora Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA, “Vijestima” je potvrdio da je kompanija kojom je nekada rukovodio prije nepuna dva mjeseca bez naknade, ustupila oko 4.900 tona grita iz Porto Montenegra nikšićoj firmi MM System. Uskoković je naglasio da se radi o neopasnom materijalu čiji su takav status potvrdile analize nadležnih ustanova i sertifikati CETI-ja, a zbog čega se ovaj materijal, kako je kazao, može bez problema koristiti kao sirovina prilikom izvođenja raznih građevinskih radova, prvenstveno u izgradnji drumskih saobraćajnica.

“Baš zbog toga što je riječ o neopasnom, a ne opasnom materijalu, za količine grita koje smo preuzeli iz Porto Montenegra nije bilo ekonomskog interesovanja naših partnera iz inostranstva da ga preuzmu kao što su to uradili sa svim ostalim gritom iz Bijele koji je imao status opasnog materijala, a čije prečiščavanje onda valja platiti. Stoga smo tražili alternativu i našli je u ponudi firme MM System iz Nikšića koja nam je prezentirala sve licence i ostalu papirologiju koja potvrđuje da je ovlašćena da se bavi tim poslom. Njima smo bez naknade predali ukupno 4.900 tona grita iz Arsenala i oni su to sami, svojim kamionima uz propisno obezbjeđenje prilikom transporta, izvezli iz Bijele i odnijeli na svoju zvanično registrovanu deponiju u Nikšiću. Koliko sam upoznat, oni su u međuvremenu najveći dio tog materijala već i prodali kao građevinsku sirovinu firmi Putevi”, kazao je Uskoković, dodajući da o svemu u Valgo Montenegru postoji potpuna dokumentacija uključujući i vagarske liste iz Bijele gdje je prije odlaska za Nikšić vagan svaki od kamiona sa teretom grita koji je odlazio iz bivšeg brodogradilišta.

Uskoković nije želio da ulazi u detalje kako je manja količina grita koji su oni predali MM Systemu završila na privatnoj ili državnoj zemlji u Straševini i ispod Trebjese, jer se time, kako je kazao, nije bavio Valgo Montenegro. Rekao je samo da je čuo da je navodno nekih “5-6 tona grita tamo MM System odložio da bi na molbu izvjesnog Radojičića tim materijalom ispunio rupe i i nasuo kolski put do njegovog imanja”.

Sporni materijal u Straševini
Sporni materijal u Straševinifoto: Svetlana Mandić

U Porto Montenegru je 2019, kako je to svojevremeno “Vjestima” povrđeno iz Uprave za inspekcijske poslove, bilo 3.590 kubika otpadnog (upotrijebljenog) grita, te još 2.590,5 tona zemlje izmiješane sa gritom. Sav taj materijal je upakovan u tzv. džambo vreće i jedno vrijeme je stajao na lokaciji gdje se sada završava izgradnja novog rezidencijalno-poslovnog krila Porto Montenegra - kompleksa Boka Place.

Posao vrijedan 23 miliona

U proljeće 2019. taj otpadni materijal je podgorička firma “Eko reciklaža” odnijela za Bijelu jer su Porto Montenegro i Valgo sklopili poseban ugovor da francuska kompanija taj materijal izveze u inostranstvo, zajedno sa mnogo većim količinama otpada što je Valgo tada krenuo da uklanja iz bivšeg brodogradilišta Bijela. Valgo je naime, prethodno u julu 2018. godine sa Vladom Crne Gore zaključio 23 miliona eura vrijedan posao za temeljno ekološko čišćenje lokacije bivšeg brodogradilišta Bijela.

Ekološka remedijacija Bijele bila je dio projekta “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje”, koji su realizovali tadašnje Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ukupnoj vrijednosti od 50 miliona eura. Za implementaciju projekta koji se četiri godine u Bijeloj odvijao vrlo usporeno, sa dosta problema i čak nesporazuma sa zemljama u koje je izvožen ovaj materijal, bila je zadužena crnogorska Agencija za zaštitu životne sredine (EPA).

“Vijesti” od EPA, UIP-a, aktuelnog rukovodstva Valgo Montenegra, kao i aktuelnog resornog Ministarstva ekologije, održivog razvija i razvoja sjevera čekaju odgovore na pitanja koja smo im poslali u vezi načina na koji je realizovan skupo plaćeni državni posao remedijacije u Bijeloj, te kako je moguće da je on u jedno vrijeme kombinovan i sa privatnim poslom koji je Valgo Montenegro u međuvremenu sklopio sa Porto Montenegrom.

Nikšićani traže uklanjanje i prijete blokadama puta

Nezadovoljni građani Nikšića na sastanku sa predstavnicima relevantnih državnih institucija i gradonačelnikom Markom Kovačevićem 26. avgusta naglasili su da će ukoliko u roku od deset dana grit iz Porto Montenegra ne bude izvezen van Nikšića, mještani naselja Straševina i Kličevo blokirati magistralni put za Podgoricu, kod tunela Budoš. Blokade će, kako su istakli, biti svakodnevne i njihovo vrijeme trajanja će se povećavati iz dana u dan.

Uprava za inspekcijske poslove naložila je firmi MM System koja je na spornim lokacijama deponovala otpad, da isti ukloni na drugu lokaciju u roku od 15 dana. Kako se druga lokacija, za koju je pomenuta firma dobila rješenje, takođe nalazi u Nikšiću, mještani, kao i predsjednik Opštine, traže da se otpad, za koji je CETI utvrdio da je bezopasan i da je u pitanju sitno zrnasti materijal za koji, pretpostavljaju, da je iskorišćeni grit, premjesti van Nikšića.

Porto Montenegro: Ispunili smo naše obaveze

Iz kompanije Adriatic Marinas - Porto Montrenegro nisu precizno odgovorili koliko je koštao njihov ugovor sa Valgom za rješavanje problema 3.500 kubika grita i 2.950 tona zemlje pomiješane sa gritom, a koji su zaostali u bivšem brodogradilištu Arsenal. Nisu odgovorili ni da li je taj ugovor obavezivao Valgo da sav taj materijal izveze iz Crne Gore, ili da ga makar i djelimično zadrži u državi.

“Što se tiče upotrijebljenog abrazivnog materijala za pjeskarenje, koji je privremeno skladišten u bivšem brodogradilištu Bijela od strane specijalizovanog izvođača Valgo, taj materijal je sada zbrinut od strane Valga i njegovih licenciranih partnera za tretman otpada, u skladu sa ugovorom koji zahtijeva da takvo zbrinjavanje bude u potpunosti u skladu sa svim važećim regulatornim zahtjevima i uz punu konsultaciju i dogovor sa nadležnim ministarstvima i svim drugim relevantnim vlastima, što je naknadno potvrđeno Adriatic Marinasu od strane Valga”, rečeno je “Vijestima” iz menadžmenta kompanije.

Nisu, međutim, odgovorili na molbu da prokomentarišu činjenicu da se sada, skoro pet godina nakon što je odnešen iz Tivta za Bijelu, jedan dio materijala uklonjenog 2019. iz Porto Montenegra, ovih dana našao rasut na za to nedozvoljenom mjestu, ne teritoriji opštine Nikšić.

Iz kompanije koja u Tivtu razvija projekat elitnog nautičkog centra Porto Montenegro nisu precizno odgovorili ni na pitanje zašto Adriatic Marinas koji je bivši Arsenal preuzeo još 2007. do danas nije uklonio ni gram od ukupno 8.330 kubika grita i teškim metalima zagađenog sedimenta iz podmorja sa dna marine Porto Montenegro. Za uklanjanje ovog zagađujućeg materijala još u decembru 2005. izrađena je “Studija izvodljivosti za upravljanje gritom za peskiranje u MTRZ “Sava Kovačević” (Arsenal) Tivat i o interakcijama novih naselja i upravljanja čvrstim otpadom u regionu Tivta”, koju su pripremili Center for Urban Water (CUW -UK) i Imperijalni koledž iz Londona.

Upravo su u toj studiji iskazanu namjeru i predviđene metode čićenja ovog materijala iz podmorja Arsenala, članovi tadanje Tenderske komisije Vlade Crne Gore istakli kao veliku prednost zbog koje ipak država treba prihvatiti novčano razočaravajuću ponudu kompanije PM Securities od samo 3,26 miliona eura za prodaju kompletne imovine tivatskog vojnog brodogradilišta i njegovo zatvaranje radi gradnje marine i stanova za tržište. Međutim, u konačnom ugovoru koji je u novembru 2006. sklopljen sa PM Securitiesom kanadskog milijardera Pitera Manka kao jedinim ponuđačem, Vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovića (DPS) uopšte nije uvela realizaciju projekta londonskog konzorcijuma za ćišćenje podmorja Arsenala, kao zvaničnu obavezu kompanije kojoj su prodali taj kompleks. Stoga je svih tih 8.330 kubika grita i teškim metalima zagađenog sedmineta i dalje u podmorju, ispod luksuznih jahti koje su vezane u tivatskoj marini.

“Sve obaveze koje je Vlada Crne Gore stavila pred Adriatic Marinas u vezi sa uklanjanjem otpada koje je ostalo na koncesionom području Arsenala prilikom uspostavljanja ovog investicionog i regenerativnog projekta, sada su ispunjene od strane Adriatic Marinas i njegovih specijalizovanih izvođača”, poručili su iz te kompanije.

Bonus video: