Maraš: RTCG postao slika i prilika društva u kojem živimo, ne želimo učestvovati u farsi

"Imaginarijum u kom funkcionišu članovi Savjeta RTCG, izuzev potpredsjednice Savjeta, gospođe Marijane Camović Veličković, podsjeća na hroničnu bolest koja razara demokratsko tkivo ove države tri decenije unazad", rekao je Maraš

5582 pregleda 15 komentar(a)
Zgrada RTCG-a (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG-a (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Vladimir Maraš, jedan od dojučerašnjih kandidata za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore, kazao je da je taj javni servis postao "slika i prilika društva u kome živimo".

Maraš je bio jedan od osam kandidata koji nisu juče došli na intervju pred Savjetom RTCG-a, tražeći odgađanje dok se ne potvrdi ispravnost svih kandidatura. Savjet je izabrao Borisa Raonića za novog generalnog direktora.

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević je rekao juče da su pravni eksperti potvrdili da ne postoji zakonski osnov da se sjednica ne nastavi i da su svi kandidati "uredno pozvani i potvrdili učešće na intervjuima".

"Današnji, demokratski sproveden izbor za generalnog direktora nacionalnog Javnog servisa, bukvalno je ogledalo opštih okolnosti u crnogorskom društvu. Znao sam da će cijeli proces biti bolan i da će trajati, ali imaginarijum u kom funkcionišu članovi Savjeta RTCG, izuzev potpredsjednice Savjeta, gospođe Marijane Camović Veličković, podsjeća na hroničnu bolest koja razara demokratsko tkivo ove države tri decenije unazad. Bajke koje smo čuli danas, kao i formalno-pravno izvgravanje ruglu svakog zakonodavnog okvira koji ova država nudi, od Javnog servisa i formalno su napravile novi, pinkovski reality koncept - farsu, kao novi televizijski žanr. Stvari su veoma jednostavne - osam od devet kandidata, međusobnih konkurenata na čelnu poziciju RTCG, ne želi da učestvuje u farsi", napisao je Maraš kasno sinoć na Iksu.

Kaže da je RTCG, "na žalost svih nas osam kandidata", danas postao "slika i prilika društva u kome živimo".

"Kako god izgledalo, ovo je još jedna mala, ali možda najvažnija pobjeda demokratije u ovom društvu. Korak po korak, kao društvo, doći ćemo do cilja. Kad dođemo na tu liniju, liniju sistemskog ozdravljenja, bice manje bitno da li je generalni direktor ovaj ili onaj kandidat. Do tada, možemo samo da apelujemo na donosioce odluka i sve grane vlasti da se okrenu ovom problemu, a problem je u jednoj od najvažnijih institucija Crne Gore", dodaje Maraš.

Rekao je i da "u normalnoj zemlji, na pragu ulaska u društvo civilizovanih naroda, zloupotreba Parlamentarnog kanala u produženom cjelodnevnom trajanju" ne bi bila moguća.

"Ovako, jednočinka bez tematskog materijala postaje opšteprihvatljiva okolnost. Današnji dan ustoličio je besmisao u javnom prostoru kao novi standard, doduše, ne prvi put. Na kraju, u demokratiji, pita se svaki/a građanin/ka - koja god bila njegova/njena politička preferencija, da li je ovo to što želimo od nacionalnog Javnog servisa? Tako je, ne želimo to. Mislite o tome, jer na ovoj temi leži početak i kraj boljitka crnogorskog društva. Ne zaboravimo, jedan član Savjeta danas nije iskoristio svoje pravo i predao je prazan glasacki listić… Savjest? Taj jedan je uvijek dovoljan za prvi korak. Imamo ga", zaključio je Maraš.

Bonus video: