"Izbor Raonića potvrda da je bio projektovani direktor zbog kojeg se mijenjao zakon"

Kadija, Burzan Vuksanović, Knezović, Vulić, Maraš, Božović, Vujotić i Čović smatraju da je konkurs za generalnog direktora RTCG-a bio namješten i nezakonit, a da je Raonić izabran iako, kako tvrde, ne ispunjava uslove

11268 pregleda 113 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Jučerašnji izbor Borisa Raonića za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore samo je potvrda da je on bio već ranije projektovani direktor zbog kojeg se nedavno mijenjao Zakon i umanjivali kriterijumi kako bi uopšte mogao aplicirati na konkurs.

To su saopštili Andrijana Kadija, Snežana Burzan Vuksanović, Slaven Knezović, Sabrija Vulić, Vladimir Maraš, Žarko Božović, Časlav Vujotić i Srđan Čović, koji su takođe konkurisali za tu funkciju.

"Podsjetimo da se u prethodnom trogodišnjem periodu, zbog njegove podobnosti određenim strukturama, nijesu sprovodile sudske odluke, i to dvije . Tužilaštvo nije nalazilo vremena da razmatra krivične prijave, ali je zato Savjet RTCG imao i 'znanja i sposobnosti' da ga bira i bira i biraće ga,kako je krenulo, sve dok Raonić bude htio. Zašto? Zato što je ovo dogovoreni, namješteni i nezakoniti konkurs na kojem je izabran kandidat koji ne ispunjava uslove", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Oni su, pojašnjavajući svoje navode, rekli da postoji samo jedna dilema - ili je Raonić tri puta imenovan na tu funkciju, što Zakon o Javnom servisu RTCG ne dozvoljava, ili nema ni tih pet godina traženog iskustva.

"Ako je državi Crnoj Gori na njenom evropskom putu potreban ovakav izbor u Javnom servisu i ako su malverzacije i politička trgovina preporučeni model ponašanja onda iskrene čestitke na izboru. O kakvom je Savjetu Javnog servisa riječ najbolje ilustruje primjer da su juče tokom živog prenosa sjednice obmanjivali javnost da su svi prijavljeni kandidati izuzev Raonića odustali od intervjua, bez riječi objašnjenja da se osam kandidata obratilo i njima i javnosti sa zahtjevom da se odgode dok se ne provjeri da li svi kandidati ispunjavaju konkursom tražene uslove", dodaje se.

Poručili su da neće prihvatiti ovaj izbor kao transparentan i pravedan, već da će iskoristiti sve pravne mehanizme da dokažu svoje tvrdnje.

Najavili su i da će, o svemu što se događa u RTCG-u "i jučerašnjoj farsi", u narednim danima informisati domaće zvaničnike i predstavnike ambasada i međunarodnih organizacija.

"I na kraju. RTCG ne može ostvariti svoje ciljeve kao medijski javni servis ukoliko se na ovaj način vrši izbor prvog čovjeka naše kuće. Upravo suprotno, RTCG, ovakvim zloupotrebama, nema kredibilitet da kritikuje rad drugih javnih institucija te podstiče i traži odgovornost javnih funkcionera, već postaje pokrovitelj negativnih pojava protiv kojih treba da se bori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: