Krivolov u Ulcinju nije izražen, "stanje izvanredno"

Direktor Javnog preduzeća za uzgoj i zaštitu divljači Ulcinj tvrdi da će bez izuzetka sankcionisati kršenje propisa...

4850 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz lovišta, Foto: JP
Detalj iz lovišta, Foto: JP

U ulcinjskom lovištu, krivolov nije izražen, dok se istovremeno lovočuvarskaslužba suočava sa problemom nedostka terenskih vozila.

To je “Vijestima” kazao novoimenovani direktor Javnog preduzeća za uzgoj i zaštitu divljači Ulcinj Shpetim Jahja, istakavši da je stanje u lovištu izvanredno.

“Mi se trudimo da krivolov svedemo na minimum. Ali, svako ko prekrši pravila, bez izuzetka, biće sankcionisan”, poručio je Jahja.

Podsjetio je da za područje ulcinjske Solane postoje posebne službe van JP koje brinu o zaštiti od krivolova.

U Ulcinju je registrovano 370 lovaca, ali je, kako je naveo Jahja, evidantan rast broja izdatih lovnih dozvola i karata.

Ulcinjsko loviše prostire se na više od 26 hiljada hektara i jedno je od popularnijih na južnom Jadranu, posebno kod lovaca iz Italije.

“Lovnu sezonu otvaramo početkom avgusta. Ove godine, zbog sezone i ekstremnih vremenskih uslova, početak smo pomjerili za 18. avgust”, kazao je Jahja.

Naveo je da će lovna sezona trajati do polovine februara.

“I nakon toga još dvije sedmice produženja za lov na štetočine, poput šakala i lisica”, kazao je Jahja.

U ovom periodu aktuelan je lov na prepilice, gugutke, grlice i patke, ali nije intenzivan zbog visokih temperatura.

Jahja tvrdi da je ulcinjsko loviše u izvanrednom stanju.

“Stanje je izvanredno, naše službe skakodnevno vrše kontrolu terena. Trenutno zbog vrućina, lov nije toliko izražen”, kazao je on.

Napomenuo je da lovište Ulcinj u administrativnim granicama, obuhvata površinu od 26.055 hektara.

“Lovište Ulcinj pripada mediteranskom lovnom području. Lovište je tipično nizijsko i brdsko. Granice lovišta su ustanovljene teritorijom opštine Ulcinj. Sa istočne strane se graniči sa teritorijom Albanije, na jugu-jugozapadu ide obalom mora i na sjeveru-sjeverozapadu se graniči sa opštinom Bar”, kazao je Jahja.

Dodao je da ove godine JP bilježi porast broja lovaca u odnosu na isti period od prošle godine.

“Da neko postane član lovačkog udruženja potrebno je da bude punoljetan, da ima položen lovački ispit, da posjeduje uredan oružni list. Kad ima sve to, obraća se društvu da bi dobio lovnu dozvolu i lovnu kartu”, pojasnio je Jahja kako doći do dozvole za lov.

Naveo je da se na teritoriji Ulcinja najviše lovi šljuka, zec, šakal, divlja svinja i patka.

Za sada, dodao je, nema konkretnijih najava za dolazak lovaca iz Italije.

“Interesovanje postoji, ali još je rano da pričamo u vezi toga jer dosta utiču i vremenski uslovi, a i barijere kao što su nepostojanje trajektne linije, nedovoljan broj letova...”, kazao je on.

Dnevne dozvole za inolov koštaju 50 eura.

JP za sada ima osam lovočuvara.

“Raspolažemo sa osam lovočuvara, koji su raspoređeni po raznim djelovima lovišta i do sada se u praksi to pokazalo kao optimalan broj. Jedan od problema sa kojim se suočavamo jeste nedostatak terenskih vozila za lovočuvare. JP uskoro će organizovati polaganje lovačkog ispita za nove članove”, kazao je Jahja.

Bonus video: