Voda u Pljevljima neće poskupjeti

Opština će morati da pokrije razliku u cijeni koju je odredila Regulatorna agencija

2754 pregleda 3 komentar(a)
Postrojenje za preradu pitke vode Pliješ, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje za preradu pitke vode Pliješ, Foto: Goran Malidžan

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti odobrila je opštinskom preduzeću Vodovod povećanje cijene vode, ali do korekcije cijene najvjerovatnije neće doći, uvjeravaju iz političkih partija koje su dio vladajuće koalicije u Pljevljima.

Nove cijene vode, koje su drastično veće od sadašnjih, primjenjivale bi se od januara naredne godine.

Regulatorna agencija dala je saglasnost Vodovodu da fiksni dio cijene usluge na mjesečnom nivou poveća sa 1,5895 na 3,6142 eura po korisniku, a varijabilni sa 0,6388 na 1,6016 eura. Uz račune za vodu iskazuje se i usluga prihvatanja i odvođenja komunalnih otpadnih voda. Vodovod Pljevlja nalazi se u izrazito lošoj finansijskoj situaciji, sa dugom od skoro tri miliona eura.

Klub odbornika Demokrata, partije čiji kadrovi upravljaju Vodovodom, najavio je da u lokalnom parlamentu neće glasati za povećanje cijena vode niti bilo kojih komunalnih usluga. Smatraju da se to ne može dozvoliti, da teret oporavka Vodovoda ide direktno preko džepa građana Pljevalja.

“Rješavanje nagomilanih problema Vodovoda, a i svih ostalih preduzeća čiji je osnivač Opština ne smije pasti na teret građana. Svjedoci smo da su decenijski problemi s kojima su se suočavala sva opštinska preduzeća, pa i Vodovod, gurali pod tepih. Danas imamo situaciju da Regulatorna agencija obračunava u skladu s procedurom Vodovodu cijene za pokrivanje troškova i gubitaka koje su neprihvatljive, jer udaraju na standard građana. Istina je da sadašnje rukovodstvo Opšine Pljevlja nema veze s prethodnicima koji su napravili ogromna dugovanja i ostavili Vodovod u izuzetno teškom finansijskom stanju, ali moraćemo zajedno s menadžmentom Vodovoda da nađemo način kako da krene u rješavanje nagomilanih problema. Mislimo da je dokapitalizacija i intervencija iz budžeta Opštine jedno od mogućih rješenja. Pozdravljamo napore Opštine koja angažuje Vodovod na različitim infrastrukturnim projektima. Upravni odbor, menadžment i zaposleni Vodovoda zaista rade profesionalno, predano i odgovorno, a naročito radnici na terenu koji se bore s kvarovima i nastoje da obezbijede kontinuirano vodosnabdijevanje po svim vremenskim uslovima. I najnovija izjava čelnog čovjeka Vodovoda da će poslije dugo godina pozitivno poslovati nas ohrabruje i ukazuje na to da Vodovod polako ali sigurno staje na svoje noge”, saopštili su iz Kluba odbornika Demokrata.

Iz Demokrata uvjeravaju da je “formalan zahtjev Vodovoda proceduralnog karaktera”.

“Zbog toga građani ne treba da budu zabrinuti. Formalni zahtjev za povećanje usluga vode samo je proceduralnog karaktera nakon odluke Regulatorne agencije, a SO Pljevlja će, sigurni smo, pored odbijanja zahtjeva naći adekvatnija rješenja”, tvrde u Demokratskoj Crnoj Gori.

Sekretar Sekretarijata za komunalno-stambene poslove opštine Pljevlja Vule Macanović kazao je “Vijestima” da će Opština Pljevlja, ukoliko odbornici ne daju saglasnost na novi cjenovnik Vodovoda, morati da pokriju razliku u cijeni koju je odredila Regulatorna agencija.

To bi na godišnjem nivou iznosilo više stotina hiljada eura i taj novac bi morao biti planiran u budžetu Opštine za narednu godinu.

“Regulatorna agencija je odredila cijenu kolika bi trebalo da bude da Vodovod posluje na nivou proste reprodukcije. Ukoliko lokalni parlament ne usvoji predložene cijene, po zakonu preduzeće će primjenjivati stare cijene umanjene za deset odsto, a kompletnu razliku, koju je odredila Regulatorna agencija, snosi osnivač Opština Pljevlja”, rekao je Macanović.

Kazao je da je najviše na korekciju cijene koju je prihvatila Regulatorna agencija uticala primjena Granskog kolektivnog ugovora, prema kojem su povećane zarade radnicima, a prihodi preduzeća ostali isti.

Od Nove godine voda u Pljevljima je poskupjela za oko 65 odsto, pa bi novo povećanje cijene bio ozbiljan udar na novčanike Pljevljaka.

Zbog složenog načina na koji se obračunava, teško je iskazati koliko iznosi povećanje cijene vode, jer će to zavisiti od potrošnje, s obzirom na to da na računu postoji fiksni i varijabilni dio od kojeg zavisi konačni iznos računa.

Bonus video: