Medicinski fakultet proširio listu brucoša

Na medicini će biti 51 mjesto, a na stomatologiji 22

2552 pregleda 6 komentar(a)
Odobren upis dodatnog broja novih studenata: Medicinski fakultet u Podgorici, Foto: Ucg.ac.me
Odobren upis dodatnog broja novih studenata: Medicinski fakultet u Podgorici, Foto: Ucg.ac.me

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) odobrio je upis dodatnog broja studenata na osnovne studije na Medicinskom fakultetu za studijsku 2024/25. godinu.

Za studijski program medicine predviđen je upis još 11 brucoša, dok su na programu za stomatologiju odobrena dva dodatna mjesta.

To znači da će na medicini biti 51 mjesto, a na stomatologiji 22.

“Upis dodatnog broja po ovoj odluci odobrava se u broju koji je u skladu sa licencom, vodeći računa da se povećanjem ne ugroze kriterijumi kvaliteta organizacije nastave”, stoji u odluci Upravnog odbora UCG.

Dodali su i da se upis dodatnog broja studenata vrši prema utvrđenoj konačnoj rang-listi.

Mediji su u junu izvještavali da su za upis na studije medicine konkurisala 123 kandidata, od kojih 69 u prvom upisnom nije položilo prijemni ispit.

Od tog boja, prema pisanju medija, 123 kandidata maturanta tada su konkurisala sa diplomom “Luča” i odličnim uspjehom, dok je manji broj konkurisao sa vrlodobrim uspjehom iz srednje škole.

Slična situacija je i bila i na programu stomatologija, gdje je od 27 kandidata prijemni u prvom upisnom roku nije uspjelo da položi njih 13.

Drugi upisni rok i prijemni organizovani su sredinom jula.

Prijemni ispit na podgoričkom Medicinskom fakultetu godinama zaokuplja medijsku pažnju, jer maturanti u prvom upisnom roku slabije prolaze.

Od 99 prošlogodišnjih kandidata, 35 je položilo prijemni ispit, dok 64 nije, a polovina onih koji nijesu pokazali znanje za upis u prvom upisnom roku, iz srednjih škola su izašli sa diplomom “Luča”.

Najgore su prošli kandidati od prije četiri godine - 2020. je od 102 maturanta prijemni položilo samo 12. Većina kandidata je iz srednjih škola te godine Medicinskom fakultetu priložilo i diplomu “Luča”.

Bonus video: