Media centar: Širenje mržnje na portalu Borba ukazuje na nedostatak novih medijskih zakona

"Ovako, svaki portal sada može objavljivati slične sadržaje i brisati ih nakon nekog vremena, ali ostavljajući mogućnost da oni nastave viralni život na društvenim mrežama"

2802 pregleda 5 komentar(a)
Đurović, Foto: TV Vijesti
Đurović, Foto: TV Vijesti

Media centar saopštio je da je tekst "Koncert za Nermina: Islamizacija Podgorice", kojeg je objavio portal "Borba", primjer širenje govora mržnje i podsticanja diskriminacije, djela koja su zabranjeni nedavno usvojenim Zakonom o medijima i Zakonom o audiovizuelnim medijskim uslugama.

"Media centar koristi ovaj slučaj da, osim osude govora mržnje i podsticanja diskriminacije prema jednoj etničkoj grupi i pojedincu, ukaže na nedostatke novih medijskih zakona koji se ogledaju, prije svega, u činjenici da tekstovi koji se objavljuju na internetskim publikacijama (portalima) nisu dio nadležnosti regulatora, odnosno Agencije za audioivizuelne medijske usluge, koja ne samo da nema ingerencije u dijelu sankcionisanja portala zbog širenja govora mrženje nego ni sankcionisanja elektronskih medija i portala zbog nepoštovanja profesionalnih standarda", navodi se u saopštenju Media centra koje potpisuje Goran Đurović.

On je naveo da svi mediji u Crnoj Gori, uključujući i portale, sada nesmetano mogu raditi kao dio propagandne mašinerije političkih partija i drugih centara moći, sigurni da ih regulator, nezavisna državna institucija, Agencija za audioivizuelne medijske usluge, ne može novčano kazniti ili im oduzeti odobrenje za emitovanje ukoliko su povratnici u kršenju zakona.

"U skladu sa članom 54 Zakona o medijima, zbog širenja govora mržnje i diskriminacije, moguć je postupak pred nadležnim sudom, kojeg mogu pokrenuti tužilaštvo ili lice koje je bilo predmet govora mržnje i diskriminacije. Na zahtijev tužilaštva ili lica koje je bilo predmet govora mržnje i diskriminacije, sud u hitnom postupku (u roku od 24 sata) može donijet odluku o zabrani daljeg širenje spornog sadržaja".

Đurović je podsjetio da je portal “Borba” sporni sadržaj uklonio.

"Da je prilikom izrade medijskih zakona prihvaćen predlog Media centra i drugih predastavnika NVO da Agencija za audioivizuelne medijske usluge ima nadlaženost za sve sadržaje portala, kao i nadležnost sankcionisanja elektronskih medija i portala u slučaju širenja govora mržnje i podsticanja diskriminacije, bilo bi moguće novčano kazniti portal “Borba”, a u slučaju ponavljanja ovakvih sadržaja i kršenja zakona, bilo bi moguće i trajno oduzeti odobrenje ovom portalu. Ovako, svaki portal sada može objavljivati slične sadržaje i brisati ih nakon nekog vremena, ali ostavljajući mogućnost da oni nastave viralni život na društvenim mrežama".

Đurović je naveo i da član 443, stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore propisuje krivično djelo rasne i druge diskriminacije.

"'Ko na osnovu razlike u rasi, boji kože, nacionalnosti, etničkom porijeklu ili nekom drugom ličnom svojstvu krši osnovna ljudska prava i slobode zajamčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i ratifikovanim međunarodnim ugovorima od strane Crne Gore, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina'. Međutim, ostavljanje djela širenje govora mržnje i podsticanja diskriminacije procjeni tužilaštva i dugotrajnim postupcima pred sudovima nije dobar način da se pošalje jasna poruka da ovakve pojave neće biti tolerisane", zaključio je Đurović.

Bonus video: