Nakon dvije godine raspisan poziv za izradu nautičkog plana pristaništa u uvali Kukuljina

Iako je pristanište Vodnog terminala Aerodroma Tivat otvoreno, Morsko dobro teka sada raspisalo poziv za izradu nautičke osnove za njegovo funkcionisanje, hidrografski premjer i izradu karata

7859 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Skoro dvije godine nakon što je otvoren Vodni terminal Aerodroma Tivat, raspisan je poziv za izradu nautičkog plana pristaništa u uvali Kukuljina, odnosno za obavljanje radova na hidrografskom premjeru i kartiranju tog akvatorijuma i dijela obale Tivatskog zaliva, čime bi se tek sada stvorili uslovi za sigurno korišćenje tog objekta.

U propozicijama poziva Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, navodi se da pružalac usluge treba da pripremi tehnički izvještaj batimetrijskog i topografskog premjera sa grafičkim prilozima, opis lokacije, opis metodologije, instrumenata i softvera za premjer, prikupi okeanografske i meteorološke podatke (morske struje, kretanje mora-plima i oseka, te da izradi grafički i kartografske priloge sa batimetrijskim sadržajem koji obuhvata izobate, tačke dubina i eventualne prepreke za plovidbu na morskom dnu, nautički sadržaj (obalna svjetla, svjetionici, oznake plićina, dnevne oznake plovnih puteva i dr.) te topografski sadržaj: snimanje i premjer obalne linije u dužini od 100 metara, kao i objekata na obali od interesa za privez brodova i orijentaciju.

Traži se i hidrograđevinski nalaz sa fotografijama i pozicijama eventualnih oštećenja postojeće obalne infrastrukture, te izrada situacionog plan lokacije u razmjere 1:1000. Zainteresovani ponuđači imaju rok do 6. septembra da podnesu ponude, a JPMD je procijenilo da će ih ta javna nabavka koštati 6.000 eura sa PDV-om.

Na taj način JPMD skoro dvije godine nakon što je ta državna firma uz mnogo pompe, za vrijeme Vlade premijera Dritana Abazovića i uz njegovo direktno učešće, u Kukuljini napravila improvizovani Vodni terminal aerodroma Tivat, tek stvara osnovu za sigurno korišćenje tog objekta od plovila koja na njega treba da dovoze i sa njega odvoze putnike. Naime, do sada nije postojala karta-plan pristaništa niti precizan i ažuran hidrografski i batimetrijski premjer inače vrlo plitkog okolnog akvatorijuma, ali je Vodni terminal uprkos tome kako-tako funkcionisao.

Aktuelni Vodni terminal Aerodroma Tivat kojim upravlja Morsko dobro ta je firma napravila početkom ljeta 2022. U gradnju i opremanje ovog objekta, pred špic ljetnje sezone 2022. godine Morsko dobro je utrošilo preko 30.000 eura, mimo tada važećeg sopstvenog plana korišćenja sredstava JPMD za tu godinu.

Postupajući po osnovu zaključka Vlade iz maja 2022. Morsko dobro je na lokaciji Blato u uvali Kukuljina na samo nekoliko desetina metara od praga piste 14 aerodroma Tivat, ali van ograde aerodromskog kompleksa, napravilo privremeni objekat Vodnog terminala, radi navodnog smanjenja problema koji putnici sa aerodroma Tivat imaju prilikom drumskog transfera iz te vazdušne luke do krajnjih destinacija do kojih oni putuju, a zbog ljeti katastrofalno zakrčene Jadranske magistrale kroz Tivat.

Objekat je napravljen mimo onoga što je za tu lokaciju propisivao tada važeći zvanični Program privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godina, kao i bez dobijenih urbanističko-tehničkih uslova od Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat, odnosno od tada resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, s obzirom na to da se ta lokacija nalazi u zahvatu važeće Državne studije lokacije “Aerodrom Tivat”. Uz to, objekat je napravljen bez uporišta u tada važećem planu korišćenja sredstva JPMD za 2022.

JPMD je uprkos svemu tome, ipak, na kraju, na lokaciji Blato izvršilo betoniranje platoa koji vodi do tamo od ranije napravljenog betonskog mula, izgradilo biletarnicu i manji sanitarni čvor, u moru postavilo plutajući privezni ponton za pristajanje brodova u nastavku već postojećeg manjeg betonskog mula, kao i uredilo i asfaltiralo veliki plato za parkiranje vozila, te postavilo elektroenergetsku infrstrukturu, rasvjetu i hortikulturno uredilo čitav prostor sadnjom raznog bilja i drveća. Sve to učinjeno je i bez dobijene formalne saglasnosti Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, iako se privremeni objekat Vodnog terminala nalazi u za sigurnost letjenja na aerodromu Tivat vrlo osjetljivoj zoni prilaznih ravni za slijetanje aviona na pistu 14, odnosno odlaznih ravni za polijetanje sa piste 32, te nekim svojim djelovima probija maksimalne visine objekata koji se tu čak i samo privremeno smiju nalaziti.

Da bi ironija onoga što je JPMD prošle godine uradilo na lokaciji Blato bili potpuni, objekat “privremenog vodnog terminala” napravljen je u tzv. jet blast, odnosno zoni opasnoj za zadržavanje ljudi i vozila zbog udara izduva mlaznih motora aviona koji polijeću sa piste 14, a na što jasno ukazuje i znak upozorenja koji je JP Morsko dobro naprasno uklonilo nakon što su mediji pisali o tome da je objekat tzv. terminala sagrađen u opasnoj zoni. Nakon najnovijeg poziva JPMD za prikupljanje ponuda za izradu nautičkog plana za pristanište Kukuljina, jasno je da je Morsko dobro ovaj objekat napravilo i stavilo u upotrebu čak i bez adekvatne pripreme njegovog funkcionisanja sa nautičkog aspekta.

Bonus video: