Epidemija malih boginja se širi, ministarstva ćute

Dok roditelji protestuju zbog predloga Instituta za javno zdravlje da se nevakcinisanoj djeci ograniči boravak u školama i vrtićima, nadležni Vladini resori ne žele da govore o mogućim restrikcijama i načinu organizovanja nastave

49665 pregleda 147 reakcija 76 komentar(a)
Epidemija malih boginja prijavljena u Budvi, Podgorici i Rožajama (ilustracija), Foto: Shutterstock
Epidemija malih boginja prijavljena u Budvi, Podgorici i Rožajama (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstva zdravlja i prosvjete, nauke i inovacija ćute o tome na koji način će organizovati nastavu u slučaju zabrane boravka u kolektivima za nevakcinisanu djecu ili ako roditelji djece koja nijesu primila MMR vakcinu poslušaju nadležne epidemiologe i odluče da ih ne šalju u vrtić i školu.

Institut za javno zdravlje (IJZ) predlaže da u situaciji kada tri opštine bilježe epidemiju malih boginja nevakcinisana djeca ne idu kolektiv, njihovi roditelji protestuju, a dva nadležna ministarstva ne daju odgovor na pitanja u vezi s dodatnim mjerama zaštite djece od ove zarazne bolesti, načina organizacije nastave, kao ni da li razmatraju zabranu pohađanja vrtića nevakcinisanoj djeci s obzirom na to da predškolsko obrazovanje/vaspitanje po Ustavu i zakonima nije obavezno.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija slijedi uputstva IJZ i Ministarstva zdravlja i u skladu s njima će se ponašati”, stoji u odgovoru resora, kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović, “Vijestima”.

Epidemija malih boginja prijavljena je u Podgorici, Budvi, a prije tri dana i u Rožajama, kada je IZJ pozvao roditelje da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive.

“Vijesti” su Ministarstvo prosvjete pitale i da li pripremaju obrazovni sistem za moguću onlajn nastavu, s obzirom na to da je epidemija već prijavljena u tri opštine.

Prema vodiču IJZ, namijenjenom za predškolske i školske ustanove, u slučaju prijave oboljelih od morbila svoj djeci koja nisu vakcinisana u skladu s uzrastom i kalendarom vakcinacije, rješenjem nadležne inspekcije može se onemogućiti pohađanje te škole i vrtića do isteka dva perioda maksimalne inkubacije. Za svu djecu iz te obrazovne ustanove koja nisu vakcinisana protiv malih boginja, kako piše u vodiču, neophodno je organizovati onlajn nastavu.

Grupa građana juče je protestovala ispred IJZ zbog nedavnog predloga te zdravstvene ustanove Ministarstvu zdravlja da zbog epidemiološke situacije izmijeni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kako bi se ograničio boravak nevakcinisanoj djeci u vrtićima i školama ili da donese privremenu naredbu. U saopštenju IJZ se navodi da su građani protestovali zbog neadekvatne informisanosti o značaju vakcine.

“Poštujući pravo na ljudske i građanske slobode, želimo da naglasimo da je današnji protest rezultat neadekvatne informisanosti pojedinaca o bezbjednosti i značaju vakcinacije kao preventivne mjere za suzbijanje i širenje mnogih zaraznih bolesti.”

Iz te institucije su kazali da, kao odgovorni zdravstveni radnici, uvažavaju individualnu slobodu i autonomiju, ali su istakli značaj odgovornog ponašanja prema zajednici, jer vakcinacija, kako su naglasili, ne predstavlja samo pitanje ličnog izbora.

“Vakcinacijom ne štitimo samo sebe, već i lica koja zbog oslabljenog imuniteta ili nekih drugih medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisana”, rekli su iz IJZ.

Iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili da li će preduzimati dodatne mjere u cilju povećanja obuhvata vakcinisane djece, s obzirom na to da je epidemija morbila prijavljena u još jednoj opštini, a da je školska godina počela. Nijesu kazali ni da li razmatraju ograničenje boravka nevakcinisane djece u vrtićima, s obzirom na činjenicu da predškolsko obrazovanje/vaspitanje po Ustavu i zakonima nije obavezno.

Djeca se u vrtiće upisuju uz potvrdu izabranog pedijatra koji u tom dokumentu, u slučaju da dijete nije primilo MMR vakcinu, navodi da nije vakcinisano i da je u procesu vakcinacije.

Iz Ministarstva zdravlja podsjetili su na raniji stav da će restriktivnije mjere usvajati samo ako pozitivne mjere čiji je cilj povećanje obuhvata vakcinisane djece ne daju rezultate.

Bonus video: