Kocka li se država sa problemom zavisnosti

“Jasno se vidi da je visok broj zavisnika od kocke u odnosu na zavisnike od psihoaktivnih supstanci (uključujući i alkohol)”, kazali su “Vijestima” juče iz JU “Kakaricka gora”. Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, čije je predizborno obećanje bilo zatvaranje kladionica, tvrdi da “koraci koje preduzima Vlada u sektoru kladionica, u konačnom vode ka njihovom zatvaranju”

80925 pregleda 63 reakcija 32 komentar(a)
Kockanje je problem koji često ostaje skriven, ali njegove posljedice su duboke i dugotrajne (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kockanje je problem koji često ostaje skriven, ali njegove posljedice su duboke i dugotrajne (ilustracija), Foto: Shutterstock

Od ukupnog broja klijenata koji su prije pet godina primljeni u Javnu ustanovu “Kakaricka gora”, u Podgorici, manje od petine činile su osobe koje su pomoć zatražile zbog problema sa kockanjem. Do septembra 2024. među klijentima “Kakaricke” skoro je polovina onih koji su na tretmanu liječenja zbog zavisnosti od kocke.

Iako država nema registar zavisnika od kocke, iz Vlade tvrde da prepoznaju taj problem i da koraci koje preduzimaju “u konačnom vode ka zatvaranju kladionica”.

“Smatramo da je problem zavisnosti od kocke u Crnoj Gori mnogo veći i da je broj zavisnika od kocke sve veći iz godine u godinu, o čemu svjedoče i podaci kojima kao ustanova raspolažemo”, rekli su juče “Vijestima” iz JU “Kakaricka gora”, na čijem je čelu Marko Čađenović.

Prema statistici koju su dostavili redakciji, u 2019. godini, u toj ustanovi imali su 53 prijema, od čega je deset klijenata sa problemom kockanja, što je 19 odsto, od ukupnog broja onih koji su te godine bili na tretmanu u “Kakarickoj”.

Godinu kasnije (2020), u godini epidemije koronavirusa, u toj ustanovi na tretmanu liječenja zavisnosti bilo je 18 osoba. Od toga sedam na tretmanu liječenja zbog zavisnosti od kocke, što je 39 odsto u ukupnom broju klijenata.

Naredne godine (2021) taj procenat je nešto manji - ukupno 35 klijenata, osam zavisnika od kocke, odnosno 24 odsto u ukupnom broju. Nakon toga taj broj je u stalnom porastu. U 2022. godini od ukupnog broja klijenata (33), 30 odsto (10 osoba) je onih koji su na tretmanu zbog zavisnosti od kocke, u 2023. u “Kakarickoj” je na tretmanu bilo 49 klijenata, od toga 39 odsto (19 osoba), zbog kocke. Ove godine, do septembra, u “Kakaricku” je na tretman primljena 21 osoba, a njih 43 odsto (devetoro) pomoć su zatražili zbog problema sa kockom.

“Jasno se vidi da je visok broj zavisnika od kocke u odnosu na zavisnike od psihoaktivnih supstanci (uključujući i alkohol)”, kazali su juče iz te ustanove.

NE TRAŽE SVI ZAVISNICI POMOĆ

Iz Udruženja Montenegro Bet objavili su nedavno da je Crna Gora “na samom dnu evropske liste broja zavisnika od igara na sreću”.

Takođe, naveli su i da je, prema podacima JU “Kakaricka gora”, u Crnoj Gori trenutno registrovano “svega 13 lica koja se liječe od zavisnosti od igara na sreću”.

Iz te ustanove “Vijestima” su prije nekoliko dana potvrdili da kod njih zbog problema sa zavisnošću od kocke trenutno jeste 13 klijenata, ali su kazali i da taj broj “zabrinjava”:

“Ovaj broj klijenata koji imaju zavisnost od kocke, a potražili su pomoć u našoj ustanovi, zabrinjava jer je procent klijenata i klijentkinja koji su imali ovaj problem bio mnogo manji, pa smo prethodnih godina u ukupnom broju naših klijenata i klijenatkinja u prosjeku imali tri do pet odsto, danas je to značajno veći procenat. O preciznim brojevima kada je u pitanju broj zavisnika od kocke u opštoj populaciji u Crnoj Gori ne možemo govoriti, jer ne postoje istraživanja na koja bismo se mogli osloniti”, rekli su ranije za “Vijesti”.

I juče su, uz podatke o broju klijenata te ustanove u proteklih pet godina, ponovili takav stav.

“O broju zavisnika od kocke ne možemo govoriti samo na osnovu broja lica koja se jave za pomoć Javnoj ustanovi, jer postoji i značajan broj onih koji ne potraže pomoć kod nas. Crna Gora ne raspolaže registrom zavisnika od kocke i ne postoje istraživanja na osnovu kojih bismo mogli da damo precizne podatke o broju zavisnika od kocke u Crnoj Gori, ali ono što sa sigurnošću možemo da kažemo jeste da taj broj sigurno nije 13, već mnogostruko veći”, navode u dopisu koji su redakciji dostavili juče.

DOVOĐENJE GRAĐANA U ZABLUDU

Kako su dodali, ograđuju se “od navoda i organizacija koje podatke Javne ustanove koriste na način da građane dovode u zabludu da je ovaj problem manji nego što zapravo jeste”.

“Stav menadžmenta i stručnog tima i naši napori su u posljednje vrijeme usmjereni ka tome da se ograniči oglašavanje i reklamiranje kladionica i kazina i zakonom reguliše na način da ne dovodi u zabludu mlade da je to vid zabave, koja sa sobom ne nosi nikakve posljedice. Kockanje je problem koji često ostaje skriven, ali njegove posljedice su duboke i dugotrajne. Mlade generacije su posebno ranjive, i zbog toga je prevencija ključna”, navode iz “Kakaricke” i dodaju da “to je problem koji može da uništi snove, izazove ozbiljne emocionalne i psihološke probleme, i preokrene životne putanje koje su tek počele”.

“Mnogi mladi ljudi, u potrazi za brzim uzbuđenjem ili prividnim načinom da riješe svoje probleme, ulaze u svijet kockanja, ne shvatajući koliko je lako izgubiti kontrolu. Za mnoge mlade ljude ono se ubrzo pretvara u zavisnost, koja im može uništiti život. Prema istraživanjima što ranije osoba počne da se kocka, to su veće šanse da će razviti problematično ili patološko kockanje u budućnosti”, kazali su iz JU “Kakaricka gora”.

Da nije poznato koliko Crna Gora ima zavisnika od kocke, jer se ne sprovode istraživanja u opštoj populaciji, na osnovu kojih bi takvi podaci bili dostupni, nedavno su “Vijestima” rekli i iz Specijalne bolnice za psihijatriju “Dobrota” u Kotoru i Asocijacije za demokratski prosperitet (ADP) ZID, u okviru koje od 2013. funkcioniše Savjetovalište “Entera”, za osobe koje kockaju na patološkom nivou.

Iz Ministarstva zdravlja i IJZ nisu ni ranije, ni u međuvremenu, odgovorili na pitanja redakcije na ovu temu.

“Vijesti” su krajem februara objavile sličan tekst, kada su sa Klinike za bolesti zavisnosti u Beogradu kazali da iz Crne Gore kod njih mjesečno u prosjeku dođe jedan pacijent, a da većinu čine mladi od 18 do 30 godina.

“KOCKANJE SAMO U KAZINIMA HOTELA SA PET ZVJEZDICA”

Na kraju prošle godine u Crnoj Gori bilo je 1.000 registrovanih kladionica, 153 automat kluba, tri kazina i jedna tombola.

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, lani je, tokom formiranja Vlade, najavio da će Albanski forum tražiti potpuno zatvaranje kazina i kladionica. On je juče na konferenciji za medije rekao da “koraci koje preduzima Vlada u sektoru kladionica, u konačnom vode ka njihovom zatvaranju”.

“Mislim da bi to ubuduće i trebalo da bude politika države, nakon čega bi se moglo kockati samo u kazinima hotela sa pet zvjezdica”, kazao je on.

Bonus video: