Inspektori još odlučuju, a gritu iz Zete ni traga

UIP čeka izjašnjenja “Puteva”, Agencije za životnu sredinu i nikšićke firme

6250 pregleda 6 komentar(a)
Neopasni grit snimljen prije nego je premješten iz asfaltne baze “Puteva”, Foto: Luka Zekovic
Neopasni grit snimljen prije nego je premješten iz asfaltne baze “Puteva”, Foto: Luka Zekovic

Ekološki inspektori Uprave za inspekcijske poslove (UIP) još nisu donijeli odluku o daljim mjerama u vezi sa gritom koji je deponovan, a u međuvremenu i premješten s lokacije asfaltne baze “Puteva”, u naselju Cijevna, u Zeti.

“Vijestima” su juče rekli da su od podgoričkog preduzeća, Agencije za zaštitu životne sredine, privrednog društva “MM System” iz Nikšića tražili dodatne informacije i izjašnjenja, nakon čega će, kako stoji u odgovoru, biti donijeta odluka o preduzimanju daljih mjera i radnji.

Prvu informaciju o tome da je u krugu asfaltne baze podgoričkog preduzeća “Putevi”, u naselju Cijevna, u Zeti, deponovan otpad “Vijesti” su objavile 23. avgusta.

Zaposleni su tada, nezvanično, rekli da je u pitanju grit, da je stigao mjesec i po prije toga, da navodno, niko drugi nije želio da ga prihvati i da nije ni propisno odložen. Drugi izvori govorili su da je u pitanju “200 kubika grita”. Iz “Puteva” tada nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Iz “Puteva” su redakciji odgovorili 4. septembra, ali samo kratko navodeći da je grit uklonjen i da se više ne nalazi u njihovom krugu. Na druga pitanja “Vijesti” - o količini deponovanog grita, porijeklu tog otpada, da li su tačni navodi firme “Valgo Montenegro” da su “Putevi” grit kao građevinski materijal kupili od firme “MM System” iz Nikšića, iz tog društva, čiji je izvršni direktor Radoš Zečević, nisu odgovorili.

Kako je redakciji ranije nezvanično saopšteno, lokaciju su obišle Komunalna inspekcija iz Zete i ekološka inspekcija UIP.

Redakciji do sada nisu odgovorili iz zetske inspekcije, a iz Uprave za inspekcijske poslove odgovor su dostavili juče.

“Dana 31. 7. 2024. godine postupajući po informaciji dobijenoj od strane privrednog društva ‘MM System’ d.o.o. Nikšić da su vršili predaju materijala nakon prerade otpada oznake i naziva iz kataloga otpada 12 01 17 otpad od pjeskarenja drugačiji od 12 01 16* (neopasan otpad po karakteru) pravnom licu ‘Putevi’ d.o.o. Podgorica, izvršen je inspekcijski nadzor na lokaciji asfaltne baze kojom upravljaju ‘Putevi’ d.o.o. Podgorica na lokaciji Cijevna, Zeta”, navode u odgovoru.

Inspekcijskim nadzorom je, kako su dodali, utvrđeno da se na navedenoj lokaciji, a na osnovu načina na koji je materijal skladišten, nalazi 12 kamionskih pošiljki tog materijala.

“U toku nadzora, u vezi s navedenim materijalom na uvid je stavljen zapisnik sačinjen od strane Agencije za zaštitu životne sredine, a koji se odnosi na predmetnu lokaciju i materijal, te rješenja Agencije, kojim je izdata dozvola pravnom licu ‘MM System’ d.o.o. Nikšić za preradu otpada oznake i naziva iz kataloga otpada 12 01 17 otpad od pjeskarenja (drugačiji od 12 01 16*) i rješenje kojim je ovo privredno društvo upisano u registar prevoznika otpada, te izvještaj pravnog lica ‘Jugoinspekt Control’ d.o.o. od 28. 2. 2024. godine, koji se odnosi na vještačenje otpadnog materijala - neopasni otpad od pjeskarenja, te više izvještaja o kategorizaciji otpada oznake i naziva iz kataloga otpada 12 01 17 otpad od pjeskarenja drugačiji od 12 01 16* koji su sačinjeni od strane pravnog lica CETI d.o.o. Podgorica (Centar za ekotoksikološka ispitivanja) dana 5. 2. 2024. godine, po kojima je predmetni otpad neopasan po karakteru”, piše u odgovoru ekološke inspekcije UIP.

Kako su dodali, u vezi s tim materijalom, zatražene su dodatne informacije/izjašnjenja od “Puteva”, EPA, a prikupljaju se i potrebna obavještenja od privrednog društva “MM System” iz Nikšića.

“Po dobijanju traženih izjašnjenja, i na osnovu njih i utvrđenog činjeničnog stanja, biće donijeta odluka o preduzimanju daljih mjera i radnji u skladu s ovlašćenjima ekološke inspekcije”, navode u odgovoru.

Bonus video: