Male kazne ne štite od morbila: Uglavnom minimalne sankcije za nevakcinisanje djece

Samo u jednom slučaju roditelj kažnjen sa 600 eura zbog prekršaja, maksimalna kazna 2.000 eura. Vakcinacija kao preduslov za upis u vrtiće i škole postoji u zakonodavstvu Slovenije, Hrvatske, Srbije, Italije, Francuske, Njemačke. Obuhvat vakcinisane predškolske djece najmanji u Budvi - MMR primilo 46 odsto mališana

59310 pregleda 119 reakcija 29 komentar(a)
Najmanji obuhvat vakcinisane djece predškolskog uzrasta u Budvi (ilustracija), Foto: Shutterstock
Najmanji obuhvat vakcinisane djece predškolskog uzrasta u Budvi (ilustracija), Foto: Shutterstock

Sudovi za prekršaje kaznili su tokom prošle i ove godine 144 roditelja zbog odbijanja da vakcinišu djecu, a najveća izrečena kazna iznosila je 600 eura.

To pokazuju podaci dostavljeni “Vijestima” iz Višeg suda za prekršaje.

“U toku 2023. godine i tokom osam mjeseci 2024. sudovi za prekršaje su imali u radu ukupno 560 predmeta u kojima je roditeljima stavljen na teret prekršaj u vezi s odbijanjem imunizacije djece od čega 353 predmeta u prošloj i 207 predmeta u ovoj godini”, piše u odgovorima koje potpisuje v. d. predsjednice Višeg suda Larisa Begović.

Iz Višeg suda za prekršaje pojašnjavaju da je prekršajni postupak trenutno okončan u 312 ili 55.71 odsto predmeta:

“U 144 završena predmeta izrečena je novčana kazna, u 61 opomena, u 62 predmeta postupak je obustavljen, u četiri je donijeta oslobađajuća odluka, dok je 27 predmeta riješeno na drugi način.”

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, vakcinacija je obavezna protiv deset oboljenja. To su tuberkuloza, difterija, tetanus, veliki kašalj, dječja paraliza, male boginje, epidemijske zauške, rubela, virusni hepatitis B i hemofilus influence tipa B.

Istim Zakonom propisano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 2.000 eura kazniti za prekršaj fizičko lice, kao i roditelj, usvojilac ili staratelj maloljetnika ako odbije i ne omogući djetetu predškolskog i školskog uzrasta vakcinaciju protiv ovih bolesti, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine ili stručni tim...

Najčešća kazna minimalna - 100 eura

Podaci Višeg suda za prekršaje pokazuju da sudovi uglavnom izriču roditeljima novčanu kaznu u iznosu od 100 eura. To je bio slučaj u 63 predmeta, dok je 59 roditelja kažnjeno zbog odbijanja imunizacije sa 60 eura.

U po jednom predmetu izrečene su novčane kazne u iznosu od 45, 70, 250 i 600 eura. Roditelji koji nisu vakcinisali djecu u pet predmeta kažnjeni su sa 120 eura, a u četiri predmeta određena im je novčana kazna od 150 eura. Sudovi su izricali kazne i od 105, 130 i 300 eura.

Prema statistici Višeg suda za prekršaje, najveći broj predmeta imao je bjelopoljski Sud za prekršaje, koji je izrekao 101 novčanu kaznu, 25 opomena, u 11 slučajeva obustavio je postupak, dok su u tri predmeta donesene oslobađajuće odluke.

Sud za prekršaje u Budvi izrekao je kazne za 26 roditelja, deset je opomenuo, a u istom broju slučajeva obustavio postupak. U tri slučaja su donesene su oslobađajuće odluke.

Podaci pokazuju da je Sud za prekršaje u Podgorici tokom prošle i ove godine izrekao najmanji broj kazni - 17. U 26 slučajeva je opomenuo roditelje, u 41 obustavio postupak, a u osam slučajeva donio osam oslobađajućih odluka.

Vakcina obavezna u regionu i Evropi

Zbog niskog obuhvata vakcinisane djece protiv malih boginja, vakcinom MMR, Crna Gora se suočava s epidemijom u trenutno tri opštine - Podgorici, Budvi i Rožajama.

Od aprila do danas registrovana su 23 slučaja morbila, uglavnom kod djece mlađe od pet godina, a niko od inficiranih nije vakcinisan sa dvije doze protiv ove zarazne bolesti koja može dovesti do komplikacija i smrtnih ishoda, uglavnom kod najmlađih.

Čak 16.345 djece predškolskog uzrasta nije primilo MMR vakcinu. Obuhvat imunizovane djece koja još nisu krenula u školu iznosi 61.6 odsto.

Poređenja radi, prije samo 13 godina obuhvat djece koja su primila MMR vakcinu iznosio je 91 odsto.

Institut za javno zdravlje (IJZ) još u maju ove godine predložio je Ministarstvu zdravlja izmjenu Zakona, kako bi se nevakcinisanoj djeci onemogućio boravak u vrtićima i školama.

Takav nacrt Zakona kreiran je još 2015. godine, ali nije usvojen, zbog protivljenja dijela javnosti i tadašnjeg Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Zakon kojim se obavezna vakcinacija propisuje kao preduslov za upis u vrtiće i škole na snazi je u mnogim evropskim zemljama - Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, ali i u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji.

Andrijevica, Mojkovac i Žabljak imaju najbolji obuhvat

Stručnjaci poručuju da kolektivnog imuniteta nema ukoliko je obuhvat manji od 95 odsto.

Male boginje najopasnije su za djecu mlađu od pet godina, a u riziku su i odrasli, s obzirom na to da su građani prije 1981. godine primili samo jednu dozu vakcine koja ih štiti od ove zarazne bolesti.

Prema podacima IJZ, najveći obuhvat vakcinisane djece koja pohađaju osnovne škole i idu u vrtiće je u Andrijevici, Mojkovcu i na Žabljaku i iznosi preko 90 odsto, a najmanji u Baru - 64 odsto.

Kada je riječ o djeci predškolskog uzrasta, najviše vakcinisanih je takođe u ovim opštinama, dok najmanji obuhvat vakcinisanih ima Budva - svega 46 odsto, a zatim Bar i Ulcinj, gdje je vakcinisano svega polovina mališana.

Bonus video: